BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Sıcak çarpması sizi bu hale getirebilir!

Son günlerde hepimizi esir alan sıcaklardan bunalıp arabada hem camı hem de klimayı açmaya kalkmayın.

Abone ol

Son günlerde hepimizi esir alan sıcaklardan bunalıp arabada hem camı hem de klimayı açmaya kalkmayın. Aksi halde ısı farkına bağlı olarak gerçekleşen, “kamyoncu hastalığı”na yakalanabilirsiniz. Uzmanlar, camın açık tutulup sağ taraftan sıcak, sol taraftan soğuk hava gelmesinin yüz felcine yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Yaz mevsiminde karşılaşılan aşırı sıcaklar, sadece yaşlı, çocuk ve hastaları değil sağlıklı kişileri de etkiliyor. Sağlıklı bir insanda tüm veriler sorunsuz olsa bile dış ortamın normalin üzerinde sıcak olması bir noktadan sonra vücudun iflasına neden olabiliyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Türkmen, “Sık rastlanan sıcak çarpmalarının en önemli nedeni bu” diyor. Eğer vücudun adaptasyon mekanizması bu kırılma noktasını aşıyorsa, vücut ısısı yükseliyor ve bu durum metabolizmanın bozulması anlamına geliyor.

ISI FARKI FELÇ EDEBİLİR

Sıcak çarpmasında önce kişinin ateşi yükseliyor. Ateşle birlikte eğer havada nem de varsa, kişi yeterince terleme yapamaz hale geliyor. Bu durum vücutta daha fazla ısınma ve basınca neden olarak tüm hayati organları etkiliyor. Bunun sonucunda kişide önce bilinç bulanıklığı, sonrasında ise komaya kadar giden ağır tablolarla karşılaşılıyor. Dr. Engin Türkmen, aşırı sıcaklarda araba klimalarının, camların kapalı tutularak çalıştırılması gerektiğine, aksi takdirde ısı farkına bağlı olarak meydana gelen, “kamyoncu hastalığı” ile karşılaşılabileceğine dikkat çekiyor. Bu hastalıkta camın açık tutulup sağ taraftan sıcak, sol taraftan soğuk hava gelmesi kişinin yüz felci geçirmesine yol açabiliyor.

SICAKTAN ETKİLENEN HASTALIKLAR

Astım, kronik bronşit, tansiyon, diyabet, böbrek, kalp yetmezliği

YÜZ FELCİ GEÇİREN MUHABİR GÜLMEYİ YENİDEN ÖĞRENDİ

ABD’nin Güney Carolina Eyaleti’nin başkenti Columbia’daki bir yerel televizyon kanalında muhabirlik yapan Mary King, 1 Haziran’daki düğünü öncesinde arkadaşlarıyla eğlenmek için Baltimore’a uçtu. 25 yaşındaki King, uçaktan inerken yüzünün sağ kısmını hissetmediğini fark etti. ABD’li muhabir hafta sonunu eğlence mekânları yerine hastanede geçirdi.

ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ

Gülmeye çalıştığında sadece yüzünün ve dudağının sol kısmını oynatan ancak sağ kısmını oynatamayan King’e “Bell’s Palsy” de denilen yüz felci teşhisi kondu. King’i muayene eden doktorlar bunun en çok birkaç ay sürecek geçici bir durum olduğunu söyledi ve steroid ile antibiyotik verdi. “Bir daha hiç gülemeyeceğim” diye korkan King’in yüzü üç hafta sonra düzeldi. “Yüzde 97 oranında düzelme oldu, yeniden doğmuş gibi oldum” diyen King, gülmeyi yeniden öğrendiğini ve bundan da büyük keyif aldığını söyledi.