BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Siber saldırıların yeni hedefi...

Symantec İnternet Güvenlik Tehdidi Raporu'na göre siber saldırılar bir önceki yıla göre 3 kat arttı ve en çok saldırı ise küçük işletmelere yapılıyor.

Abone ol

Symantec İnternet Güvenlik Tehdidi Raporu'na göre siber saldırılar bir önceki yıla göre 3 kat arttı ve en çok saldırı ise küçük işletmelere yapılıyor.

Güvenlik yazılımları üreticisi Symantec, her yıl açıkladığı İnternet Güvenlik Tehdidi Raporu 18.'sini yayınladı. Raporda öne çıkan bilgi ise 2012 yılında siber saldırıların giderek arttığı yönünde. Özellikle KOBİ'lerin maruz kaldığı online saldırılar bir önceki yıla oranla üç kat daha arttı.

Hedefli saldırılar arttı
Rapora göre 2012 yılında hedefli saldırılar yüzde 42 oranında arttı. 2012 yılında online saldırılar en fazla Üretim sektöründe yapıldı. Yapılan saldırıların yüzde 24'ü Üretim sektöründe gerçekleştirildi. Üretim sektörünü yüzde 19 ile Finans, Sigorta ve Emlak takip etti. 

symantec-siber-saldiri-raporu.jpg

Küçük işletmeler hedefte
Geçen yıl online saldırıların yarısı, 2500 ve üstü çalışana sahip firmalara yapılırken diğer yarısı ise 2500 altında çalışan sahip şirketlere yapıldı. Toplam saldırıların yüzde 31'i ise 250 ve daha altında çalışana sahip firmalara yapıldı.

Spam saldırıları azaldı
Geçen yıl yapılan spam saldırılarında global ölçekte düşüş yaşandı. 2012 yılında günde 30 milyar spam mesaj gönderildi. 2011 yılında bu rakam günde 42 milyar olmuştu.

Türkiye merkezli spam saldırılar arttı
Symantec İnternet Güvenlik Tehdidi Raporu sonuçları incelendiğinde genç ve internet kullanımı yüksek olan nüfusuyla Türkiye’nin de siber suçlar için ciddi bir platform olduğu görülüyor. Önceki yılın değerlendirmesinde genel siber saldırılar ortalamasında 21. sırada olan Türkiye, 2012 yılında 18. sıraya yükseldi. İstenmeyen postalar (spam) sıralamasında 17 basamak birden yükselerek 11.’liğe yerleşen Türkiye’de zararlı kodlar, ağ saldırıları ve botlarla yapılan saldırılarda ise azalma görüldü.

Türkiye'de de küçük işletmeler hedefte
Dünya trendi olarak görülen siber suçlular tarafından küçük işletmelerin hedef alınması ise Türkiye’de de geçerli oldu. Özellikle virüslerde 464,2’de 1 oranında ve e-dolandırıcılık alanında 682,7’de 1 oranla 250’den az çalışanı olan işletmeler hedef alındı. Avrupa’ya bakıldığında Türkiye’nin genel tehdit ortalamasında 9. olduğu görülürken Türkiye, zararlı kod ve istenmeyen posta içeriklerinde 5., e-dolandırıcılık ve internet sitesi saldırıları alanında 8., bot kullanılan saldırılarda 6. ve ağ saldırıları alanında 10. sırada yer aldı.