TMSF'nin el koyduğu Show ve diğer 12 kurumda maaş ödemeleri nasıl yapılacak. Bu konuda TMSF yol haritası çıkarttı.
Abone olTaraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre; İnterbank'tan kaynaklanan borçlar nedeniyle Çukurova Grubu'nun 12 şirketine el koyan TMSF, şirketlerle ilgili yol haritasını çizdi. Buna göre, ilk etapta şirketlerde çalışan personelin gecikmiş alacakları ödenecek. Ardından da, şirketlerin değer tespiti yapılacak. Üçüncü aşamada ise 12 şirket ticari iktisadi bütünlük oluşturarak, yani ayrı ayrı gruplar halinde satışa sunulacak.
HUYSUZ VİRJİN PARASINI ALACAK
Çukurova Grubu'nun aralarında medya şirketlerinin de yer aldığı 12 şirketinin yönetimine el koyan TMSF, ilk olarak şirketlerin alacakları ve borçlarını mercek altına aldı. Bu çerçevede şirketlerin tüm hesapları donduruldu. Hesap hareketleri ise TMSF'nin izni doğrultusunda gerçekleştiriyor. Yönetimine el konulan şirketlerle ilgili bir yol haritası hazırlayan TMSF, ilk etapta personelin maaşlarını ve yapımcı şirketlerin alacaklarını ödemeyi planlıyor. TMSF kaynakları, şirketlere el konulmasının ardından yayından kaldırıldığı iddia edilen, Huysuz Virjin'in de yer aldığı "Benzemez Kimse Sana" isimli programın, yapımcı şirketin alacağını tahsil edemediği için yayını sona erdirdiğini ifade ederek, söz konusu programın alacaklarının da ödeneceğini kaydettiler.
TMSF, el konulan şirketlerin borç ve alacak ilişkisini düzenledikten sonra şirketlerle ilgili değer tespit çalışması yaptıracak. Çalışma kapsamında, şirketlerin üzerine kayıtlı menkul ve gayrimenkuller de araştırılacak, değerleri çıkarılacak. Her şirket için ayrı ayrı muhammen bedel belirlenecek.
GRUPLARA AYRILACAK
Üçüncü aşamada ise şirketlerin satışı çıkarılması söz konusu olacak. TMSF, sadece yönetimine el konulan 12 şirketi satışa çıkaracak. Satış işlemi ticari iktisadi bütünlük kriteri doğrultusunda yapılacak. Ve şirketler gruplara ayrılarak, satışa sunulacak. Örneğin yazılı basın grubu ayrı, televizyon ayrı ve otomotiv şirketi ayrı satılacak. Böylece daha fazla katılımın olması sağlanacak.
Turkcell ve Digitürk ile hesaplarına bloke konulan diğer şirketler, satış uygulamasının dışında tutulacak. Bu şirketlerle ilgili ise ayrı bir yöntem izlenecek. TMSF yetkilileri, yıl sonuna kadar şirketlerin satışa çıkarılmasını planladıklarını kaydettiler.
TMSF'DE 8 MİLYON LİRALIK HAVUZ PROBLEMİ
Çukurova Grubu'na yönelik operasyon ile Türkiye'nin gündemine yeniden oturan TMSF'de, "havuz tartışması" yaşandığı ortaya çıktı. TMSF'de görev yapan yaklaşık 200 avukat için oluşturulan vekalet havuzundan bazı avukatların daha fazla pay aldığı iddia edildi. Bunun üzerine TMSF yönetimi, vekalet ücreti havuzu ile ilgili inceleme yaptırdı.
İnceleme sonucunda havuz kavgasının, avukatlar arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklandığı belirlendi. TMSF'deki havuz kavgasının temelini, avukatları teşvik etmek için getirilen vekalet ücretlerinden avukatlara pay verilmesine ilişkin düzenleme oluşturuyor. Düzenleme çerçevesinde kazanılan davalardan elde edilen vekalet ücretleri bir havuzda toplanıyor. Yılsonunda ise havuzda toplanan paralar avukatlar arasında paylaştırılıyor.
Ancak bazı avukatlar, havuzdan bazı meslektaşlarına daha fazla pay verildiğini iddia ettiler. Bu iddialar üzerine ise, TMSF yönetimi havuzla ilgili inceleme başlattı. İnceleme sonucunda ise, iflas masasında görev yapan avukatlar ile batık bankaların davalarını takip eden avukatların, vekalet paylarının farklı olduğu bununda mevzuattan kaynaklandığı tespit edildi. TMSF müfettişleri, havuz kavgasının sona ermesi için mevzuatta bir değişiklik yapılması gerektiği görüşünü dile getirdiler. TMSF yönetimi de konuyla ilgili olarak çalışma başlattı. Bu arada, havuzda vekalet ücreti geliri olarak yaklaşık 7.5 - 8 milyon liralık bir kaynağın toplandığı da yine bu inceleme sırasında saptandı.