BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Shakespeare'in 400 yıllık oyunu sahnelenecek

İstanbul Devlet Tiyatrosu, İngiliz yazar Shakespeare'in ölümünün 400. yılı dolayısıyla mayısta "Coriolanus" adlı oyunu sahneleyecek.

Abone ol

Caddebostan Kültür Merkezi'nde 18 Mayıs'ta sahnelenecek oyunun İngiliz yönetmeni Malcolm Keith Kay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Shakespeare'in ilk kez 1608'de sahnelenen tragedyasında, milattan önce 500'lü yıllarda aristokrasinin içinde doğan (Caius Martius) Coriolanus'un hikayesini anlattığını söyledi.

Shakespeare'in yaşadığı döneme ait politik bir mesaj vermiş olmak için bu oyunu kaleme aldığını aktaran Kay, "Oyunda anlatılan bazı şeyler bugün de çok tanıdık." dedi.

Yönetmen Kay, o dönem Londra'daki Globe Theatre'ın İngiliz yazarın elinde olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Shakespeare, fakir halka kendi mesajını iletmek istiyordu. Oyun, o dönemin yönetimindekilerle ilgili provokatif bir oyundu. Amacı çok evrensel olduğu için oyun her ülkeye uyum sağlayabiliyor. Fakat tehlikeli bir yanı da var bunun. Ben oyunda politik bir mesaj vermiyorum. Oyunun kendisi politik. Ben bunu değiştiremem, değiştirmem. Fakat neyin yanlış yapıldığına dair çok açık bir mesajı var."

"ÇOĞU İNGİLİZ BİLE ONUN YAZDIKLARINI YAZAMAZ"

İngiliz yazarın eserlerinin tercümesinde ve uyarlanmasında kullanılan dile de dikkati çeken Kay, "Eğer oyun Türkiye'de ilk kez oynanıyorsa benim için iyi. Benim işim bunu popüler yapmak. Shakespeare'le ilgili buradaki problem şu ki sahnelenen oyunlar Shakespeare (oyunu) değil. Shakespeare şiirler yazmış. Çoğu İngiliz bile onun yazdıklarını anlamaz. Çünkü Elizabeth döneminde yaşadığı için, Elizabeth İngilizcesiyle yazmıştır ve günümüz İngilizcesinden çok farklıdır." ifadelerini kullandı.

Malcolm Keith Kay, Shakespeare'in eserlerinde metaforlar kullandığını söyleyerek, şöyle devam etti:

"Şimdi oradaki sözleri, deyimleri Türkçe deyimlerle değiştirince, kullanılan dil Shakespeare'e ait olmaz. Onun yerine, bir hikaye anlatmak olur. Ben Shakespeare'in gerçek hikayesini anlattığımdan emin olmak istiyorum. Oyunun çok popüler olmasını istiyorum. Günümüz insanının televizyon, filmler ve videolar nedeniyle konsantrasyonu çok düşük. Oyunun anlaşılabilir ve ilgi çekici olduğundan emin olmalıyım. Oyunda ayrıca onun deyimleri yerine daha iyi anlaşılabilecek günümüz deyimlerini tercih ediyorum."

Daha önce Coriolanus'ta oyuncu olarak rol aldığını ancak yönetmen olarak ilk kez bu oyunu sahneleyeceğini dile getiren Kay, "Bugüne kadar Shakespeare'in 16 oyununu yönettim. Benim favorim Hamlet. Ondan sonra da 'Bir Yaz Gecesi Rüyası'. Shakespeare'in eserlerini çok severim, bazıları diğerlerinden daha zor olsa da. Sahneye koyması oldukça zordur bazı oyunlarını. Fakat hayatım boyunca 40 farklı prodüksiyonda rol aldım, 16 eserinin de yönetmenliğini üstlendim. Shakespeare'i bu nedenle iyi tanıdığımı düşünüyorum." diye konuştu.

Kay, hazırlıkları 3 ay süren oyunda, 9 ana karakterle toplam 40 oyuncunun rol aldığını söyledi.

"BATI'DA TİYATRO UMURLARINDA DEĞİL ARTIK"

Türkiye'de bugüne kadar 20 oyun yönettiğinin altını çizen Kay, Türkiye'de tiyatroya ilginin Avrupa'ya kıyasla daha yoğun olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi:

"İngiltere, Avustralya, Amerika, Kanada ve İngilizce konuşulan ülkelerde, tiyatrolar 1960'lara kadar çok popülerdi. Çok sayıda tiyatro, tiyatro şirketi ve aktör vardı. O periyotta, tiyatrolar doluydu. Sonra televizyon filmleri, büyük ekranlarda, dijital tiyatrolar başladı. Tiyatrolar kapandı. 60'ların sonunda ben genç bir adamken, İngiltere'de 500-600 tiyatromuz vardı. Şimdi ise sadece 140 tane var. 60'lar ve 70'lerin başında tiyatrolar doluydu. Sonra düşüş başladı. Şimdi York, Sheffield gibi kentlerde oyun sahneye koyarsanız, salon tam doluysa çok şaşırırsınız. Çünkü artık tam doluluk olmuyor. Türkiye'de ise Devlet Tiyatrolarında fiyatlar düşük olduğu için olsa dahi özel tiyatrolar bile yoğun doluluk oranına sahip. İnsanlar tiyatroya ilgi gösteriyor hala ve bu çok etkileyici."

Oyunun koreografisini de yapan Kay, sahnelediği oyunların her gece dolu salonlara oynadığını aktararak, "Bazen köşeyi dönen kuyruklar oldu. Bir yönetmen için çok iyi bir şey bu. Ya insanlar tiyatroyu ya da sahneye koyduğumuz oyunu seviyor. Her durumda burada bir ihtiyaç var. Oysa Batı'da tiyatro umurlarında değil artık. Bu nedenle de Türkiye'de, Türk seyircisine iş yapmak çok ilgimi çekiyor. Türk aktörleriyle çalışmaktan da çok mutluyum." dedi.

OYUNUN KONUSU

Coriolanus'u Tolga Evren'in canlandıracağı oyunda, Tansel Öngel, Zafer Algöz, Hülya Çelik, Eylem Yıldız, Aylin Zobaroğlu, Deniz Akel, Özgür Yalım, Cengiz Daner, Dündar Müftüoğlu, Oğuzhan Ayaz da rol aldı.

Roma Cumhuriyeti zamanlarında yaşamış bir lider olan Caius Martius Coriolanus'un yaşam hikayesini ele alan oyun, Özdemir Nutku çevirisiyle sahneye konuldu.

Zafer Algöz'ün yönetmen yardımcısı olduğu oyunda, Gülcan Zebek Kay reji asistanı, Yeşim Gökçe ise dramaturg olarak görev aldı.

Oyunun ikinci gösterimi, 19 Mayıs'ta Caddebostan Kültür Merkezinde yapılacak.