BIST 10.086
DOLAR 35,34
EURO 36,78
ALTIN 2.998,03
HABER /  GÜNCEL

'Shakespeare kara para mı akladı?'

Ünlü İngiliz oyun yazarı ve şairi William Shakespeare'in, kıtlık zamanında tahıl stokçuluğu yapan, kara para aklayan ve vergi kaçıran bir işadamı olduğu öne sürüldü.

Abone ol

Ünlü İngiliz oyun yazarı ve şairi William Shakespeare'in, kıtlık zamanında tahıl stokçuluğu yapan, kara para aklayan ve vergi kaçıran bir işadamı olduğu öne sürüldü.

Galler'deki Aberystwyth Üniversitesi'nin arşivleri tarayarak ulaştığı veriler, 16'ıncı yüzyılda doğan dünyaca ünlü edebiyatçının bilinmeyen yönlerine ışık tutuyor.

Araştırmacılara göre, vergi kaçırdığı şüphesiyle maliyeciler tarafından takibe alınan Shakespeare, 1598'de bu yüzden yargılandı, sonrasında beş kez para cezasına çarptırıldı.

Aynı araştırmacılar, 15 yıl boyunca tahıl stokçuluğu yapan ve bunları fahiş fiyatla satan Shakespeare'in kasabanın en zengin kişisi olarak emekliye ayrıldığını belirtiyor.

Uzmanlar, 'İşadamlığı tarafını ve yaşadığı kıtlık dönemini anlamadan Shakespeare'i anlamak mümkün değil' diyorlar.

Araştırmacı Jayne Archer "Müthiş bir oyun yazarı olan Shakespeare'nin, bir de vergi kaçırmak için, kârını artırmak için her şeyi yapan, insanların zor durumundan yararlanan bir işadamlığı yönü de var. İnsanları eğlendirmek için, onların çektiği acıları oyunlara dönüştürüyordu" diyor.

Archer, Shakespeare'in Coriolanus adlı tragedyasındaki "Biz umurlarında olmadık. Biz açlıktan ölürken onların ambarları tıka basa dolu" cümlelerinin yeni bir anlam kazandığını belirtiyor.

Jayne Archer, Shakespeare'nin bu yönünün gözardı edildiğini, çünkü birçok kişinin bir dahinin aynı zamanda kendi çıkarları peşinde koşan biri olabileceği gerçeğini kabullenmek istemediğini söylüyor.