BIST 9.577
DOLAR 33,99
EURO 37,83
ALTIN 2.820,69
HABER /  GÜNCEL

SGKdan memnuniyet araştırması

SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, önemli bir çalışmaya daha imza attı ve memnuniyet araştırması yaptı.

Abone ol

SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, 2022 aylığı alan yaşlı ve özürlülerin memnuniyet derecesini ölçmek İçin “Faydalanıcı Memnuniyet Araştırması” gerçekleştirdi.

Araştırma ile, 2022 sayılı kanun kapsamında aylık alanların memnuniyet düzeyi ölçülmüş, aylık tutarları, aylık ödemeleri ve aylık bağlama süreçleriyle ilgili düzenlemelere esas teşkil edecek veriler elde edilmiştir.

Araştırma sonuçlarının, uygulamaya konulacak yeni yardım faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelere ve Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak vatandaşların objektif ve bilimsel yöntemlerle tespit edilmesi için oluşturulacak muhtaçlık ölçüm yöntemlerinin seçimine de katkıda bulunması beklenmektedir.

Araştırma konuları, çalışmanın amaçlarına yönelik olarak belirlenmiş ve faydalanıcıların demografik ve sosyo-ekonomik özellikleri ile fiziksel koşulları, aylıklardan yararlanma ve memnuniyet düzeyleri, diğer yardım ve destek kaynakları, yaşam kalitesi ve sosyal ilişkiler gibi ana başlıklar altında toplanmıştır.

Araştırma sonuçlarını tartışmak ve ortaya çıkan sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmek amacıyla 20 Ekim 2009 tarihinde Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü üst yönetimi ve çalışanlarının katıldığı bir çalıştay gerçekleştirilmiştir.

Araştırma sonrasında, 2022 aylıklarından faydalanan kişilere ilişkin çok önemli sosyo-ekonomik sonuçlar ortaya çıkmıştır. Elde edilen en çarpıcı bulgu, faydalanıcıların %77,9 gibi büyük bir bölümünün aylığı hangi kurumdan aldığını bilmediğini ifade etmesidir. Sadece %4,1 lik kesim aylıkların SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü tarafından verildiğini bilmektedir. Araştırma sonucunda ortaya çıkan diğer ilgi çekici bulgular;

- Faydalanıcı nüfusun %60’ının kentlerde, %40’ının kırsal yerleşmelerde yaşadığı ortaya çıkmıştır. Faydalanıcı kitlesi içinde kadınların payı %55, erkeklerin payı ise %45’tir.

- Faydalanıcıların %71,2’si okuma yazma bilmemektedir.

- Faydalanıcıların %74,1’i bugüne kadar herhangi bir işte çalışmamıştır.

- Faydalanıcıların %55,1’inin evine bu aylık dışında başka bir gelir girmemektedir. Aylık dışında geliri olanların ise en önemli gelir kaynağı geçici gündelik işlerden elde edilen gelirlerdir.

- Özürlü faydalanıcıların özür türlerine göre dağılımında en büyük grubu %42.5 ile zihinsel özürlüler oluşturmakta, ikinci sırada ise % 34.6 oranıyla ortopedik özürlüler gelmektedir.

- Faydalanıcıların %78’i 2022 sayılı kanun uyarınca aylık alma imkânına sahip olduklarını “eşten dosttan” öğrenmişlerdir. Bilgi kaynağı olarak ikinci sırada %21 ile muhtarlar gelmektedir. Televizyon yayınlarından bilgi sahibi olanların oranı %5’tir.