BIST 9.673
DOLAR 35,23
EURO 36,75
ALTIN 2.963,89
HABER /  SAĞLIK

SGK'dan 2 milyon aileye kitap

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, ilaç israfının önüne geçmek için izlenecek yolu anlattı.

Abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, 2013 yılında özellikle akıllı ilaç kullanımı konusunda vatandaşın bilinçlendirilmesine çalışacaklarını belirterek, ''İlaç kullanımı konusunda bilgilendirici, yol gösterici bir kitap çalışmamız var. Yaklaşık 2 milyon aileye bu kitabımızı göndereceğiz'' dedi.

Acar, Aksaray'da valiliği, belediyeyi ve SGK İl Müdürlüğü'nü ziyaret etti. SGK İl Müdürlüğü'nde personelle sohbet eden Acar, çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Bu sırada parkinson hastası olduğunu ve hastaneden aldığı raporun SGK'da kabul edilmediği için mağdur olduğunu söyleyen bir vatandaşı dinleyen Acar, görevlilerden konuyla ilgilenmelerini istedi.

Acar, daha sonra düzenlediği toplantıda basın mensuplarının kurumla ilgili sorularını yanıtladı. SGK olarak sağlıkla ilgili son yıllarda yaptıkları önemli değişim ve açılımlarla vatandaşa daha iyi hizmet verdiklerini belirten Acar, ''Sağlık konusunda yapılan önemli değişimlerle bu süreçte sağlık harcamalarımız 10 milyar liralardan bugün geldiğimiz noktada 47 milyar liraya kadar çıktı'' diye konuştu.

SAĞLIKTAKİ SUİSTİMALLERLE MÜCADELE

Sağlık alanında sınırlı sayıda ve münferit de olsa bir takım suistimaller olabildiğini ifade eden Acar, şunları kaydetti:

''Bunları 2012 yılı sonuna kadar tamamen ortadan kaldıracak önemli projelerimiz var. Risk odaklı denetim modeli, avuç içi damar iziyle kimlik doğrulama yöntemi, e-reçete sistemi ile inşallah yıl sonuna kadar bu alanda yaşanan suistimalleri ortadan kaldırmış olacağız. 2013 yılında da özellikle akıllı ilaç kullanımı konusunda vatandaşın bilinçlendirilmesine çalışacağız. Çünkü Dünya Sağlık Örgütü verilerine baktığımız zaman, dünyada ve Türkiye'de kullanılan ilaçların yarısının doğru kullanılmadığını görüyoruz. Biz olaya sadece tasarruf açısından yaklaşmıyoruz. İnsanlarımızın sağlığı da çok önemli. İnsanlarımıza ilaç kullanımı konusunda bilgilendirici, yol gösterici bir kitap çalışmamız var. Yaklaşık 2 milyon aileye bu kitabımızı göndereceğiz. Sağlık konusunda halkımızı doğru bilgilendireceğiz.''

Acar, bir soru üzerine kayıt dışı iş gücü ile ilgili 2008'den bu yana çok güzel çalışmalar yaptıklarını, o tarihten bugüne kadar 1 milyon 250 bin civarında kişiyi kayıt altına aldıklarını söyledi.

DÜŞÜK GÖSTERİLEN MAAŞ BEYANLARI

Bu süreçte 80 bin iş yerinin tescilinin de yapıldığını vurgulayan Acar, şöyle devam etti:

''Kayıt dışı, SGK olarak bizim en önemli gündemlerimizden biri. Çünkü bizim en önemli gelir kaynağımız primler. Kayıt dışı çalışanların yanı sıra bir de kayıtlı çalıştırılan ancak düşük gösterilen maaş tutarları var. Daha fazla ödeme yapılmasına rağmen asgari ücretle çalışıyormuş gibi gösterilen çalışanlar var. 2008'de bu konudaki oran yüzde 60'larda iken şimdi bunu yüzde 41'lere kadar düşürdük. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor.''

''Alo 170'' kayıt dışı ihbar hattı ile ilgili televizyonlarda reklamların yayınlandığını ifade eden Acar, bu tanıtımların ilgi gördüğünü ve kayıt dışı ile mücadele konusunda işlerini kolaylaştırdığını vurguladı.

''Alo 170'' hattının ikincisini 10 gün kadar önce Şanlıurfa'da açtıklarını anlatan Acar, ''Şu anda orada 200 kişi çalışıyor. Karaman'dakinde 100 kişi çalışıyordu. Bunların yarısı engelli. Biz 74 milyon insana hizmet veren bir kurumuz. Hedefimiz şu; tüm vatandaşlarımız aracısız, Alo 170'i çevirmek suretiyle sosyal güvenlikle ilgili tüm sorununu burada çözebilsin'' ifadelerini kullandı.