BIST 9.666
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.961,25
HABER /  SAĞLIK

SGK bu ilaçları artık 2 katına satacak!

Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan yeni fiyat hesaplaması ile vatandaş 1 Ekim’den itibaren bazı ilaçlara iki kata varan oranda fazla katkı payı ödeyecek.

Abone ol

SGK, 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere SUT’daki eşdeğer ilaç uygulaması için yeni bir fiyat hesaplaması getiriyor.

Mide, antibiyotik, kalp, tansiyon,  hepatit b, astım gibi tedavi gruplarındaki ilaçlar için hastalar bundan sonra daha fazla ilaç fiyat farkı ödenecek. 15 etken madde ile başlayacak olan bu uygulama, kısa bir süre sonra tüm ilaçları kapsayacak. 1 Ekim’de başlayacak uygulamada SGK’nın etkin madde ve dozaj seçiminde hangi kriterleri esas aldığı yönünde bir bilgi yer almadı.

SGK’nın belirlediği 15 eşdeğer grupta toplam 218 ilaç bulunuyor. Bu ilaçların 188 tanesi imal-yerli (yüzde 86), 30 tanesi ise ithal (yüzde 14). Bu ilaç gruplarındaki fiyatların tabana çekilmesi grupta baskı oluşturma ihtimalini doğuracak, ithal ilaç bundan etkilenmeyecek. Eşdeğer ilaç yerine ithal ilaç tercih edilebilecek. Firmaların aynı eşdeğer gruptaki ilaçların kamu fiyatlarını taban fiyata çekmemeleri durumunda ise SGK’nın elde edeceği tasarruf bedeli, vatandaşa yansıyacak fark bedel üzerinden sağlanacak. Ayrıca ilaçların çoğunun temel ilaç olma ve yaygın kullanım özelliği göstermesi de bu ilaç gruplarındaki reçetelerin daha pahalı tedavilere kayma ihtimalini getirecek.

"DAHA FAZLA İLAÇ FARKI ÖDEYECEKLER"

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, ilaç fiyat farklarının arttığını belirterek, “Taban Birim Fiyat Uygulaması sistemine geçilmesi sonucunda vatandaşlar eczanelerimize geldiklerinde daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyecekler” dedi.

Saydan açıklamasına şöyle devam etti:

“SUT’daki eşdeğer ilaç uygulaması için SGK tarafından 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeni bir fiyat hesaplaması getirildi. Öncelikle 15 etken madde ile başlayacak olan bu uygulama kısa bir süre sonra tüm ilaçları kapsayacak. İsmi , Taban Birim Fiyat Uygulaması olan bu sisteme geçilmesi sonucunda vatandaşlar, eczanelere geldiklerinde daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyecekler. Ülkemizde herkesin bildiği gibi, buğday eken çiftçi devletin buğday taban fiyatı açıklamasını, tütün eken çiftçi tütün taban fiyat açıklamasını bekler. Ancak bu sefer ; 1 Ekim itibariyle 76 milyon vatandaş SGK’nın ilaç taban fiyatını açıklamasını, ne kadar daha fazla ilaç parası ödeyeceğim, endişesi ile bekleyecek.

Vatandaşlar, eczanelerimize geldiklerinde halen ; ilaç katılım payı, muayene ücreti, reçete parası (3 kutuya kadar 3 TL sonra kutu başına 1 lira olarak) ve ucuz ilaca göre kendi ilacının farkını ödemekte, bunu öderken bile zorlanmaktadır.Bu yeni uygulama hastanın cebinden çıkan paranın artmasına neden olacaktır”

"HER İLACA FİYAT FARKI ÇIKACAK"

Saydan, sağlık sistemindeki aksaklıkların önlenmesi yerine, vatandaşın ilaca ulaşımını engelleyen ya da güçleştiren düzenlemelerin yapılmasının halk sağlığını tehdit eder boyuta ulaştığını belirterek, şöyle devam etti:

“İlaç taban fiyat uygulaması ile hangi ilaç yazılırsa yazılsın SGK’nın belirlediği fiyat ödenecek. Bu demek oluyor ki neredeyse her ilaca fiyat farkı çıkacak. Başlangıç paketi olarak ilk grupta yer alan mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, hepatit b, astım hastalarının kullandıkları tedavi gruplarındaki etken maddelere göre, vatandaşlar raporlu olsalar bile, ilaç fiyat farkını ödeyecekler ve bu farklar artacak.

Çoğu reçetede zaten neredeyse reçetenin parasından çok, para vermek zorunda kalan vatandaşlarımızın mağduriyeti daha da artacak ve ilk tepkileri maalesef yine bizlere olacak. O yüzden eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak vatandaşlarımıza bu sorunun eczanelerimizden ve bizlerden kaynaklanmadığını özellikle belirtmek istiyoruz."