Sezeryan yerine suda doğum gözde oldu. Bunun sebebi de suda doğumun kasılma ağrılarını azaltarak daha kolay bir doğum imkanı vermesi.
Abone olKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sebahat Turan, doğumda alternatif bir yöntem olarak kullanılan “suda doğum”un sezaryen oranlarının azalmasına katkı sağlayacağını belirtti.
Peki suda doğum neden avantajlı, ağrıları azaltıyor mu sağlıklı mı? Suda doğumun faydaları ve zararları neler?
Suda doğum yönteminin birçok avantajı olduğunu aktaran Turan, bunlardan bazıları, "Doğum ağrısının azalması, bebeğin başının daha rahat aşağıya inmesi, doğum süresinin kısalması, ilaç kullanımının azalması, doğuma odaklanmanın kolaylaşması, anne memnuniyetinin artması, sezaryen oranlarının düşmesi, bebeğin psikolojisinin olumlu etkilenmesi.” şeklinde sıraladı.
SUDA DOĞUMUN FAYDALARI VE AVANTAJLARI
Doktor Turan, alternatif bir yöntem olarak gebelere sunulan suda doğumun avantajlarına ilişkin şu bilgileri verdi:
-“Doğumda kullanılan ılık su kasları gevşetir, endorfin hormonu salınımını artırır. Gebe, bu etkilerden dolayı kasılmaları daha az ağrılı hisseder.
-Uterusa giden kan miktarı artar ve rahim daha güçlü kasılır. Ilık su içinde perine kasları rahatlar, gevşer. Bebeğin başı daha rahat aşağıya doğru iner.
-Epizyo açılmasına ihtiyaç kalmadan doğal sıyrıkları ile doğar.
-Perine hasarı daha az görülür.
-Doğum süresi kısalır.
-Doğumda ilaç kullanımı ve müdahaleler azalır.
-Gebenin doğuma odaklanması kolaylaşır.
-Suyun içinde mahremiyet daha rahat sağlanır.
-Anne rahatlığı ve memnuniyeti artar.
-Gebenin doğuma aktif katılımı sağlanır.
-Sezaryen oranları düşer.
-Suda doğum anne gibi bebeği de olumlu etkiler.
-Bebek uterus içindeki ılık su ortamından dışarıdaki ılık havuzuna yumuşak bir geçiş yapar. Yeni doğanın doğum travması ve korkusunu yaşamadan, sessiz, sakin bir ortama doğmuş olur. Doğum travmatik olmadığından da bebek terk edilmişlik ve panik duygusu yaşamaz.”
BEBEK SUDA DOĞUNCA...
Suda doğum yönteminde bebeğin bir su ortamından başka bir su ortamına geçtiğine işaret eden Turan, “Bebek, doğum havuzundaki ilk anlarında ihtiyaç duyduğu oksijeni tıpkı anne karnında olduğu gibi kordondaki anne kanından alır. Doğum havuzundaki suyun sıcaklığı ve bebeğin suyun içinde olması nefes alma refleksini engeller. Nefes alma refleksi bebek sudan çıkarıldığında havuza göre soğuk bir ortamla karşılaşmasıyla harekete geçer ve bebek suyun dışında nefes almaya başlar.” diye konuştu.
Doktor Turan, yer çekiminin suda azalması ve annenin oturarak aktif doğum yapmasının doğumu kolaylaştırdığını belirtti.
SU HAVUZLARININ TEMİZLİĞİ ÖNEMLİ
Suda doğum düşünen gebelerin bu kararı hekimleriyle vermeleri gerektiğini söyleyen Turan, “Hekimlerin de bu konuda eğitim almış ve tecrübeli olması gerekir. Yüksek riskli gebelerin, annede enfeksiyon olanların veya normal doğuma uygun olmayan gebelerin suda doğum yapmamaları daha uygundur. Su havuzlarının bakım ve temizliği önemlidir. Tek kullanımlık steril malzemeler bu iş için idealdir. Fetüs suda iken uygun monitorizasyon gereklidir.” ifadelerini kullandı.