BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA

Sezerle 7 yıl böyle geçti

Sezer, ne yaptı ne yapmadı? Görev süresine hangi sözcük damgasını vurdu?

Abone ol

Görevi bugün resmen devretmesi beklenen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Çankaya Köşkü’ndeki 7 yıl 3 aylık görev süresine “tasarruf” sözcüğü damgasını vurdu. 

İşte Sezer dönemininin “tasarruf” kalemleri:

*Sezer, 2007 yılı başına kadar verilen ödeneklerin hiçbirini tam olarak kullanmadı. 2007’ye kadar olan 7 yıllık bütçeden 40 milyon YTL tasarruf edip, bu parayı Maliye Bakanlığı’na iade eden Sezer, 2007 bütçesinin ilk 8 ayında da yine “tasarruflu” davrandı.

*Demirel döneminde Köşk’te görevli personel sayısı 1200 idi. Sezer, personel sayısı 7 yıl sonunda 450’ye kadar indi.

*Demirel görevi Sezer’e devrettiğinde, Köşk kadrosunda toplam 40 başdanışman bulunuyordu. Sezer bu sayıyı ilk yıl içinde 4’e kadar indirdi.

*Sezer’in ilk talimatlarından biri, personelin özel telefon görüşmelerini kendi cebinden ödemesinin sağlanması oldu. Sezer ve ailesi de kendi özel konuşmalarını hep ceplerinden ödediler.

*Yine Sezer’in talimatıyla, karşılama ve uğurlama törenleri “zorunlu olmadıkça” yapılmadı.

*Özal ve Demirel döneminde geleneksel hale gelen Razaman’da Köşk’te verilen iftarlar, Sezer döneminde kaldırıldı. Köşk çalışanları, Ramazan’da kendisiyle birlikte iftar yapmak istediklerine ise Sezer, personel yemekhanesine inerek, çalışanlarla birlikte yemek yedi.

*Semra Hanım, hastane acil servisinde rontgende sıra olunca, Sezer ve eşi, tüm vatandaşlar gibi kuyruğa girip, sıranın kendilerine gelmesini beklediler.

*Köşk’ten her çıkışında, rastladığı her kırmızı ışıkta diğer araçlarla birlikte yeşil ışığın yanmasını bekledi.

GEZİDEN DE TASARRUF YAPTI
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, selefi 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in aksine yurt dışı seyahatlerinde de tasarruf yaptı. Sezer 37 ülkeye 54 ziyaret yaptı.

DÜĞÜN GÜNÜ YAKILAN ELEKTRİĞİ DE ÖDEDİ 
*
Sezer ailesinin yaşadığı 7 yıl 3 aylık süre boyunca Çankaya Köşkü bir de düğüne sahne oldu. Sezer’in oğlu Levent Sezer, Çankaya Köşkü’nde basına kapalı, aile arasında düzenlenen sade bir törenle evlendi. Sezer, Köşk’teki düğün masraflarının tümünü, hatta o gün yakılan elektrik parasını bile kendi cebinden ödedi.

TATİLDEN DE TASARRUF YAPTI
*
Özal döneminde Cumhurbaşkanlığı kullanımına tahsis edilen Okluk Koyu’ndaki yazlık köşke hiç gitmedi. Sezer Cumhurbaşkanlığı’nın Göcek’teki tesisini de hiç kullanmadı.

72 YASA VETO ETTİ
Sezer, 2 genel seçim yaşadı ve 3 ayrı hükümetle çalıştı. Başbakan Erdoğan’ın kuracağı hükümeti yeni cumhurbaşkanına bıraktığı için 4. hükümetle çalışmadı.

Sezer bu süre içinde 1.048 yasayı onayladı, 72 yasayı ise veto etti.

Onayına sunulan Kanun Hükmünde Kararnamelerden 25’ini onayladı, 7’sini veto etti.

Toplam 11. 561 Bakanlar Kurulu kararını onayladı, 14’ünü geri çevirdi.

Atamalara ilişkin Bakanlar Kurulu kararlarından 175’ine onay verdi, 30’unu geri çevirdi, atamalarla ilgili müşterek kararnamelerin de 5.532’sini onayladı, ancak 769’unu veto etti.

Sezer 261 kişinin affına onay verdi ancak 10 af önerisini reddetti.

Meclis’ten askeri törenle uğurlandı 

MUHAFIZ ALAYI'NA ZİYARET
Sezer, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Kurmay Albay Burhanettin Aktı’ya veda ziyaretinde bulundu. Basına kapalı yapılan ziyaretin ardından Sezer, Org. Büyükanıt ve diğer askeri yetkililerce uğurlandı.