BIST 9.664
DOLAR 34,64
EURO 36,47
ALTIN 2.928,88
HABER /  POLİTİKA

Sezerden Meclise iade

Cumhurbaşkanı Sezer, ''Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu''nun bazı maddelerini TBMM'ye iade etti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Sezer, 5521 sayılı “Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu”nu, bazı maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye geri gönderdi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasa değişikliği yapılmaksızın, TBMM"ye bağlı olarak Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) kurulamayacağını bildirdi. Bu gerekçeyle Kamu Denetçiliği Kurumu Yasası"nın 12 maddesini veto ederek TBMM"ye iade eden Cumhurbaşkanı Sezer, “TBMM"ye bağlı olarak, idarenin eylem, işlem, tutum ve davranışlarını inceleyen, araştıran bir kurum oluşturulmasına Anayasanın olur vermediğini”, Anayasa"nın TBMM"ye kamu görevlilerini seçme ya da atama görevi ve yetkisi açık bir kural bulunmadığını” açıkladı.

TBMM Genel Kurulunda 15 Haziran"da kabul edilen 5521 sayılı "Kamu Denetçiliği Kurumu Yasasını” inceleme süresinin dolduğu gün tamamlayan Cumhurbaşkanı Sezer, yasanın 12 maddesini veto etti.

“ANAYASA UYGUN MU ÖNCE ONU İNCELEMEK LAZIM”

Yasa koyucunun, hukukun evrensel ilkeleri ve Anayasa'ya uygun olmak koşuluyla her konuda yasal düzenleme yapma yetkisi bulunduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Sezer, “Her şeyden önce anayasal sistemin, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na bağlı bir Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmasına elverişli olup olmadığının incelenmesi gerekmektedir” dedi.

Devlet organlarının Türk Ulusu adına egemenliği kullanırken karmaşa yaratılmaması ve düzenin bozulmaması için, tüm çağdaş parlamenter demokrasilerde olduğu gibi, erkler ayrılığı ilkesi benimsendiğini vurgulayan Sezer, “yürütme organının, siyasal niteliği ile hükümeti, teknik niteliği ile de "idare"yi kapsadığını” ifade etti.

“ANAYASA TBMM"YE BU YETKİYİ VERMİYOR”

“Anayasal sistem, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bağlı, "idare"nin eylem, işlem, tutum ve davranışlarını inceleyip, araştıran bir kurum oluşturulmasına olur vermemektedir” diyen Sezer, “Öte yandan, yasamanın yürütmeyi denetlemesi, yalnız siyasal denetimi kapsamakta ve denetim yolları Anayasa'nın "Yasama" bölümünün 98-100. maddelerinde düzenlenmektedir. Bunun dışında, TBMM Başkanlığı'na bağlı bir Kamu Denetçiliği Kurumu oluşturulması Anayasa'ya göre olanaklı değildir” dedi.