Cumhurbaşkanı Sezer, Bütçe Kanunundaki Bazı Hükümlerle, İlgili Kanunu onayladı
Abone olCumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Bütçe Kanunundaki Bazı Hükümlerin, İlgili Kanun ve KHK'lara eklenmesi ve değişiklik yapılmasına ilişkin yasayı onayladı.
Cumhurbaşkanı Sezer'in onayladığı yasaya göre, milli istihbarat hizmetleri ve emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolar ile çarşı ve mahalle bekçisi kadro unvanı esas alınarak emekli aylığı ödenenlerin yararlandığı 100 YTL'lik ek ödemeden, aynı hizmet sınıfı veya kadro unvanı üzerinden malullük aylığı alanlar ile bunlardan emekliye ayrılmadan vefat edenlerin dul ve yetimleri de yararlanacak. Harcırah Kanununca hesaplanan yer değiştirme masrafları, yabancı ülke dönüşlerinde olduğu gibi yabancı ülkelere gidişlerde de ödenecek. Yabancı ülkelerden dönüşlerde, her ikisi de memur veya hizmetli olan eşlerden birisi için ödenen yer değiştirme masrafı, eşlerin farklı ülkelerde veya aynı ülkenin farklı şehirlerinde olması halinde her ikisine de verilecek. Yurt içinde veya yurt dışında görev yaparken, sürekli bir göreve naklen atanan ya da yabancı ülkelerdeki memuriyet merkezi değiştirilen memur ve hizmetliler harcırah alacak.
Kamu kurum ve kuruluşlarında, başka yere naklen ataması yapılanlardan harcırah talep etmediklerine ilişkin yazılı beyanda bulunanlar ile kendi yazılı talepleri üzerine naklen ataması yapılanlardan harcırah ödenmemiş olanlara harcırah ödenecek. Son 5 yılda görev yeri değiştirilen ve harcırah almayanlar, yıl sonuna kadar çalıştıkları kuruma başvurmaları halinde, harcırahları 3 ay içinde alabilecek. Bu harcırahlar, yürürlükteki faiziyle birlikte hesaplanacak. Türk Standartları Enstitüsü personeli de atama ve görevlendirmelerinde harcırah alabilecekler.
-VALİLERE ÖZEL HİZMET TAZMİNATI-
Devletin, bursla gidenler dahil, yetiştirilmek üzere yurtdışına gönderildiği öğrenci ve memurlarla, yurtiçine ve yurtdışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine, memuriyetleri süresince her defasında 1 yıldan az olmamak üzere, en çok 8 yıla kadar ücretsiz izin verilebilecek. İl valileri de olağanüstü hal bölge valisi gibi mülki idare amirliği özel hizmet tazminatı alabilecek. İl valileri ve genel müdürler, Olağanüstü Hal Bölge Valisinin aldığı özel hizmet tazminatı alacak. Daha önce valilerin aldığı yüzde 325'lik tazminat, değişiklikle yüzde 335'e çıkarılmış olacak. DSİ, Karayolları, Tarım Reformu, Petrol İşleri, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) genel müdürlüklerinde hukuk müşaviri olanlar, mahkemelerce takdir edilip ilgili idarelerin hesaplarında avukatlık vekalet ücreti olarak yer alan tutarlardan karşılanmak üzere 2006, 2007 ve 2008 yıllarında avukatlık vekalet ücretlerinden yararlanabilecek.
Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ve SHÇEK'te hukuk müşaviri ve avukat olarak görev yapanlar, bu idarelerin hesaplarında avukatlık vekalet ücreti olarak yer alan tutarlardan karşılanmak üzere 2003, 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ilişkin avukatlık vekalet ücreti alabilecek.
-ARAZİLERİN DEĞER TESPİTLERİ-
Takdir komisyonlarınca 2005'te yapılan arsa ve arazilere ait asgari ölçüde birim değer tespitlerine ilişkin takdir kararları, kanunun yürürlüğünden itibaren, bu komisyonlarca 30 gün içinde incelenecek. Arsa ve arazilerin takdir işleminin yapıldığı tarihteki asgari ölçüde birim değerlerinde düzeltmeye gerek görülenler, yeniden takdir edilmek üzere karara bağlanacak.
Bu yılın Kasım ayı içinde hesaplanacak emlak vergisinden 2005'te yapılan asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri ile 2006'ya ait bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri dikkate alınarak, birinci taksit olarak tahakkuk ettirilen emlak vergisi mahsup edilecek, kalan tutar Kasım ayı içinde ikinci taksit olarak ödenecek.
Limanlara bağlantı sağlayan demiryolu hatlarının inşaatları, liman ve hava meydanlarının inşası, yenilenmesi ve genişletilmesi işlerini yapan ve yaptıranlar ile genel bütçeli idarelere bu işlere ilişkin yapılan mal teslimleri ve inşaat taahhüt işleri, vergiden muaf olacak. Katma bütçeli ve tüzelkişiliğe sahip Orman Genel Müdürlüğü, harcamalarını, 2006 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda yer alan bütçesindeki ödeneklerinden yapacak.
Genel Müdürlüğün tahsil edilen gelirleri de genel bütçeye gelir olarak kaydedilecek. Mahalli idarelerdeki reform süreci çalışmaları sonuçlanıncaya kadar, gençlik ve spor il müdürlükleri, dış denetimle ilgili hükümler hariç olmak üzere diğer uygulamaların dışında tutulacak.
-MAHALLİ İDARELERCE VERİLEN SAĞLIK HİZMETLERİ-
Mahalli idare birlikleri, belediyeler ve il özel idarelerinin; kadro ihdas etmeye yetki verdiği makam veya organlar tarafından ihdas edilen memur kadrolarında görev yapanlar ile sözleşmeli personel tarafından verilecek sağlık hizmetleri; resmi sağlık kuruluşları tarafından yerine getirilen sağlık hizmetleri kapsamında kabul edilecek.
KDV'den muaf tutulmuş kamu kurum ve kuruluşlarına ait sağlık hizmet işletmelerinin, 1 Ocak 2005 tarihinden önceki dönemlerde kamu kurum ve kuruluşlarına verdiği tedavi hizmetlerine ilişkin düzenledikleri faturalardaki KDV tutarında yapılan fazla ödemeler sebebiyle, kamu kurum ve kuruluşlarınca, söz konusu işletmeler adına borç çıkarılmayacak; çıkarılmış borçların takibinden vazgeçilerek tahsilat işlemine son verilecek.
-SENDİKA AİDATLARI-
Yasayla, sendika aidatlarının hesaplanmasına da düzenleme getiriliyor. Aylık üyelik ödenti tutarı, kamu görevlisinin kadro ya da pozisyonuna bağlı ve her ay mutat olarak ödenen damga vergisine tabi aylık brüt gelirleri toplamına, sendika tüzüğünde belirtilen oran uygulanarak hesaplanacak. Ödenti tutarı, 15. derecenin birinci kademesinden aylık alan devlet memurunun damga vergisine tabi brüt gelirleri toplamının binde 4'ünden az, 30'da birinden fazla olamayacak. Sendika tüzüklerinde farklı yöntemlerle belirlenmiş ödenti tutarları, ilk genel kurulda tüzük değişikliği yapılmak kaydıyla, sendika yönetim kurulu tarafından kanuna uygun olarak yeniden düzenlenecek.
-TCDD YATIRIMLARININ DIŞ FİNANSMANI-
TCDD Genel Müdürlüğünün yatırım programında yer alan ve Müsteşarlık tarafından dış finansman sağlanmasına izin verilmiş, ancak henüz finansman temin çalışmaları sonuçlandırılmamış olan projeler ile 2006 yatırım programında yer alan projelerin finansmanı için dış kaynaklı borç alınabilecek. Hazine tarafından alınacak kredilerin ödemesi, yine Hazine tarafından yapılacak. Kamu kurum ve kuruluşları ile bunların dolaylı olarak sermayesinin en az yüzde 50'sine sahip oldukları ortaklıklarda, hizmet alımı amacıyla yapılan sözleşmeler gereğince çalıştırılanlar, kurum, kuruluş ve ortaklıklara ait kadro veya pozisyonlara atanamayacaklar.
Kurum, kuruluş ve ortaklıklara ait işyerlerinin kadro veya pozisyonlarında çalışanlar için toplu iş sözleşmesi, personel kanunları veya ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre belirlenen her türlü mali haklar ile sosyal yardımlardan yararlanamayacaklar. Hizmet alımına dayanak teşkil edecek sözleşme ve şartnamelere; işe alınacak kişilerin belirlenmesi ve işten çıkarma yetkisinin kamu kurum, kuruluşları ve ortaklıklarına bırakılması, hizmet alım sözleşmeleri çerçevesinde ya da geçici işçi olarak aynı iş yerinde daha önce çalışmış olanların çalıştırılmasına devam olunması yönünde hükümler konulamayacak. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçiler, kesintisiz olarak ve ihtiyaç duydukları her an işyeri hekimliği hizmetlerinden yararlanabilecek. Daha önce tüzel kişiliğe sahip katma bütçeli bir kurum olan Orman Genel Müdürlüğü, ''orman kaynaklarının yönetilmesi, korunması ve işletilmesi amacıyla'' genel bütçe kapsamına alınacak.
-FONLARIN TAHSİLİ-
Çeşitli mevzuatla kurulmuş fonların her türlü geliri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde Hazine Müsteşarlığı adına açılan müşterek fon hesabına yatırılacak. Bu hesaba yatırılan gelirlerden ilgili mevzuatında öngörülen fonlar arası pay ve kesintiler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılacak. Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonunun gelirleri, yapılan kesintilerden sonra kalan tutarlar üzerinden genel bütçeye gelir kaydedilecek. Fon gelirlerinden kredi ana para geri dönüşleri, kredi faizleri, borçlanma ve satış hasılatı, genel bütçeye gelir kaydedilmeksizin, doğrudan müşterek fon hesabından, ilgili fonun gider hesabına aktarılacak. Kapsam dışında bırakılan fonların gelirleri ve harcamaları bütçeyle ilişkilendirilmeyecek.
Ancak bunların müşterek fon hesabında toplanan gelirlerinden Maliye Bakanı ve Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanın birlikte teklifi üzerine başbakanın onayıyla belirlenecek oran ve tutarlarda kesinti yapılarak genel bütçeye gelir kaydedilebilecek. Fon gelirlerinin tahsili, takibi, gelir kaydı, muhasebeleştirilmesi ve denetimine ilişkin süre, esas ve usuller, Maliye Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığınca ortaklaşa tespit edilecek. Hizmet alanı kalmayan fonlar, Maliye Bakanı ve Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanın birlikte teklifi üzerine başbakanın onayıyla tasfiye edilebilecek. Bunların tasfiyesine ilişkin her türlü düzenlemeyi yapmaya, Maliye Bakanı ile Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakan yetkili olacak. Maliye Bakanı ile Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanın birlikte teklifi üzerine başbakanın onayıyla fonların gider hesapları üzerinden aktarma yapılabilecek. Aktarılan tutar, kendisine aktarma yapılan fonun gelir hesabı üzerinden müşterek fon hesabına, buradan da tamamı gider hesabına yatırılacak. Bütçe kapsamı dışındaki fonlardan kendi mevzuatına göre yapılan kesinti ile fonlar arası aktarmalardan sonra kalan tutar, Merkez Bankası tarafından ilgili fonun gider hesabına aktarılacak. Yatırımların teşviki uyarınca bedelsiz tahsis edilen arsa ve araziler üzerinde, tahsisin yapılmasından itibaren bir yıl içinde yatırıma başlanamaması halinde bu tahsis, Maliye Bakanlığınca resen kaldırılacak. Mücbir sebeplerin bulunması halinde bu bir yıllık süre, altı aya kadar uzatılacak.
-İL ÖZEL İDARELERİ-
İl özel idareleri, emniyet hizmetlerinin gerektirdiği teçhizat alımıyla ilgili harcamalar yapılabilecek. Sivil hava ulaşımına açık havaalanları ve bu havaalanları bünyesinde yer alan tüm tesislerin ruhsat, güvenlik ve tarifeleri konusunda yetki belediyelerden alınıp, işleticiye verilecek. Böylece ruhsat, güvenlik ve tarife işlemleri, Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından yürütülecek. Maliye Bakanlığında bütçe dairesi başkanı ve bütçe dairesi başkan yardımcısı kadrolarında bulunanlar, strateji geliştirme başkanlıklarındaki daire başkanı, strateji geliştirme daire başkanı ve müdür kadroları ile üniversitelerin strateji geliştirme dairesi başkanı kadrolarının yanı sıra, anılan başkanlık ve daire başkanlıklarında istihdam edilmek üzere idarelerde şube müdürü veya müdür kadrolarına da ilgili mevzuatlarında yer alan özel şartlar aranmaksızın 31 Ekim 2006 tarihine kadar atanabilecekler.
-DOĞAL AFET SİGORTALARI KURUMU-
Doğal Afet Sigortaları Kurumu ve 587 sayılı Zorunlu Deprem Sigortasına Dair KHK kapsamında gerçekleştirilen iş ve işlemler, 31 Aralık 2010 tarihine kadar 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Kamu İhale Kanunu'na tabi olmayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ile Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumunun 2006 yılı bütçelerinin mevcut esas ve usuller çerçevesinde uygulanmasına 2006 yılı sonuna kadar devam edilecek; kurumun, yeni teşkilatlanma nedeniyle ihtiyaç duyacağı her türlü gider, Bakan onayı ile devredilen kurum bütçelerinden karşılanabilecek.
-ÖĞRETİM ELEMANLARI-
Öğretim üyeleri hariç, boş öğretim elemanı kadrolarına yapılabilecek açıktan atama sayıları ve diğer kamu idareleri, kurum ve kuruluşlarından yapılabilecek nakil sayıları toplamı, her yıl merkezi yönetim bütçe kanununda gösterileceği ve merkezi yönetim bütçe kanununda belirtilen sayının yükseköğretim kurumları itibariyle dağılımı ve kullanımıyla diğer konular; Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek. Öğretim elemanı kadrolarına, Yükseköğretim Kurulunun izni olmadıkça atama yapılamayacak. Öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya naklen atanabilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılacak merkezi sınavda, 100 puan üzerinden en az 70 puan almak şart olacak. Ancak doktorasını tamamlamış olanlar için merkezi sınava katılma şartı aranmayacak. Merkezi sınavın yapılması, sınava katılabilecekler ile diğer hususlara ilişkin esas ve usuller, Yükseköğretim Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
-GENEL BÜTÇELİ İDARELER...-
Devlet Su İşleri, Karayolları, Tarım Reformu, Petrol İşleri ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu genel müdürlüklerinin genel bütçeli idare niteliğine dönüştürülmesi nedeniyle, avukatlık kadroları iptal edilerek, bu genel müdürlüklerden devredilecek avukatların atamalarının yapılabilmesi amacıyla Maliye Bakanlığı için yeteri kadar kadro ihdas edilecek. Genel bütçe kapsamına alınan 5 genel müdürlüğün avukatlık kadrolarında çalışan personel, bulundukları yer muhakemat müdürlüklerine devredilirken, söz konusu genel müdürlüklerin taraf olduğu her türlü hukuk ve ceza davaları ile icra dosyaları, ilgili illerdeki muhakemat müdürlüklerine ait olacak. MASAK'a 7'si genel müdür, 7'si daire başkanı olmak üzere 14 kadro ihdas edilecek.
-AÇIKTAN ATAMA-
Kamu idarelerinin sürekli işçi kadrolarından boş olanların açıktan atama amacıyla kullanılması, Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığının iznine; bu kadrolardan Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca uygun görülenlerin iptali de Başbakanın onayına bırakılacak.
-2006 YILI KADROLARI-
2006 yılında, idarelerin, açıktan atama izni aranmaksızın boş kadrolarına (işçi kadroları hariç) yapacakları açıktan atama sayıları ile genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinden bu kadrolara yapacakları nakil sayıları toplamı, bu idarelerin 2005 yılında emeklilik, ölüm, istifa ve nakil sonucu ayrılan personel sayısının yüzde 80'ini; araştırma görevlisi kadrolarına yapılacak atama sayısı ise 2005 yılında ayrılan (TUS ve DUS eğitiminden ayrılanlar hariç) araştırma görevlilerinin yüzde 100'ünü aşamayacak. Bu sınırlar içinde personel ihtiyacını karşılayamayacak idareler için ilave 21 bin adet açıktan atama izni verilebilecek. Söz konusu ilave sayının kurum ve kuruluşlar itibariyle dağılımı, gerekli görülmesi halinde bu toplam sayının bir kısmının rezerv tutulması ve kullanımıyla diğer konular, Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan ile Maliye Bakanının müşterek önerisi üzerine, Başbakan onayıyla belirlenecek.
-EK ÖDEMELER-
Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi personelinin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden bu birimde çalışan memurlara; hizmet sunum şartları, personelin unvanı, görevi, çalışma şartları ve süresi, hizmete katkısı, performansı, serbest çalışıp çalışmaması ile muayene, ameliyat, anestezi, girişimsel işlemler ve özellik arz eden riskli bölümlerde çalışma gibi unsurlar esas alınarak, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurumlarında unvanlara göre uygulanan tavan ödeme miktarları aşılmamak kaydıyla, Sağlık Bakanlığı personeli için tespit edilen esas ve usuller de dikkate alınarak Vakıflar Meclisince belirlenecek esas, usul ve oranda ödeme yapılabilecek. Bu şekilde yapılacak ödeme, cari yılda elde edilen döner sermaye gelirinin yüzde 50'sini geçemeyecek.
-MİLLİ PİYANGO İDARESİ-
Milli Piyango İdaresinin şans oyunlarına ilişkin mevcut işletim sözleşmesinin geçerliliği, İdarenin devralma hükümleri saklı kalmak kaydıyla, şans oyunlarının lisans hakkını yapılan özelleştirme ihalesi sonucu devralan kuruluşun faaliyete geçiş tarihine kadar veya sistemin işletimi konusunda yeni bir ihale kararı alınıp sonuçlanıncaya kadar devam edecek.