BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,28
ALTIN 3.066,93
HABER /  POLİTİKA

Sezer TBMMde son kez konuştu

Cumhurbaşkanı Sezer, TBMM'de son kez açılış konuşması yaptı. İşte vekillere verdiği mesajlar:

Abone ol

Cumhurbaşkanı Sezer, 45 sayfalık uzun konuşmasında şu başlıkları vurguladı:

-Türkiye'nin dış teröre karşı meşru savunma hakkı saklı tutulmaktadır. Türkiye bölücü terörü tümüyle yok edene kadar büyük bir kararlılıkla savaşını sürdürecektir.

-Ulusal güvenliğimiz yönünden silahlı kuvvetlerimiz ülkemizin ve siyasal rejimin güvencesidir. TSK'nın görev ve sorumluluklarını yapması için güçlü olmasına büyük önem ve özen gösterilmiştir. Bununla birlikte ulusun büyük güven ve sevgisine erişen ordunun siyaset üstü tutulmasını temel görev olarak algılamalıyız.

-Anayasa'da laikliğin tanımını aramak yerine nasıl bir laiklik olmalı ona bakılmalı;  Laiklik gibi maddelerin anayasada tanımı yapılmamış olabilir. Anayasa işlevsel tanımını yapar, nitekim anayasamızda da yapılmıştır..
Anayasa mahkemesinin çeşitli kararlarındaki gibi laiklik ülkelerin içinde bulunduğu tarihsel, siyasal ve toplumsal koşullara bağlı olarak her ülkede farklılık göstermektedir. Türkiye için özellik taşıyan laiklik de anayasada korunmaktadır.

-Türkiye, laikliği kendine en uygun şekli ile benimsemiştir. Laiklik ilkesi gereği din işlerinin devlet işine karıştırılamayacağı vurgulanmıştır. Laiklik, dinin sosyal ve hukuksal bir düzenleyici  güç olmasını engelleyen bir maddedir. Dinin ya da din duygularının siyasal ya da kişisel çıkarlar için kullanılamayacağı kurala bağlanmıştır.

-Atatürk'ün devrimlerinin temeli laiklik ilkesidir. Atatürk devriminin temeli, amacına bağlı olarak laiklik ilkesidir. Diğer ilkelerin de temelidir. Din devlet işlerine egemen olamaz.

-Seçimlerde baraj gerekliliği hissedilmekte. Temsilde adaletin sağlanması için seçmenin tümünün parlamentoda temsil edilmesi savunulamaz. Bu sistem yönetimde istikrar ilkesine zarar verecektir.

-Yargının siyasallaştırılmasından kaçınılmalı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda bir bakan ya da müsteşarın talimatı ile hareket edenlerin olması yargı bağımsızlığını zedelemektedir. Yargı bağımsızlığı ile bağdaşmayan bu durumun ivedi olarak düzeltilmesi gerekmektedir.

-İrtica ile savaşın kilit taşı laikliktir. Türkiye'de irtica tehdidini yeterince algılamayanların son 20 yıldaki olayları üst üste koyup iyi algılaması gerekiyor. İrticanın devletin temel ilkelerini değiştirme hedefinden sapmadığı görülmektedir.
-Türkiye Cumhuriyeti ulusal yapısı ile bölünmez bir bütündür. Devlet, tek ulus, tek bayrak ülküsünden asla vazgeçilemez. Ulusun adı Yüce Önder'in şu sözüyle belirtilmiştir: "Türkiye Cumhuriyetini kuran ulusa Türk denir." 
-TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesinde izin yetkisi kullanılırken, iznin süresinin ve kapsamının da belirtilmesi gerekmektedir.

-Son dönemde özelleştirme yabancılaşmaya dönüştü.
Küresselleşme adı altında özelleştirme adı altında küresel sermayenin zararlı olabileceği de unutulmamalıdır. Ülke için değerli kurumların özelleştirilmesine duyarlı yaklaşılmalıdır.

-Yolsuzluklarla mücadele için dokunulmazlık gözden geçirilmeli.

-Sağlığın parasal yaklaşımlarla ele alınması sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmamaktadır.

-Zorunlu eğitim bir an önce 12 yıla çıkarılmalıdır. Meslek lisesi mezunlarının, ara eleman olarak ilgili kurumlarda çalışmaları sağlanmalıdır.