BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,63
ALTIN 2.957,07
HABER /  GÜNCEL

Sezer Talabani'ye randevu vermiyor

Celal Talabani ısrarla Cumhurbaşkanı Sezer'den randevu istiyor. Sezer ise tüm ısrarlara rağmen Talabani'yle görüşmek istemiyor. Sezer'in gerekçesi ise...

Abone ol

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Sabah Umran, Irak Başbakanı İbrahim Caferi'nin ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirmesinin ardından "Cumhurbaşkanı Celal Talabani de ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirecek" demişti. Umran'ın ziyaretin Haziran ayında gerçekleşeceğini söylemesine karşın ziyaretin hala gerçekleşmemesi ve Talabani'nin ilk resmi ziyaretini de Türkiye yerine Ürdün'e yapması soru işaretlerine neden oldu. Iraklı kaynaklar Başbakan Caferi'yi davet eden Ankara'nın neden Talabani'yi davet etmediğini sorgularken diplomatik kaynaklar Kürt liderlerin Kerkük'e yönelik yürüttüğü politikanın Ankara'da rahatsızlık yarattığına işaret etti. Dışişleri yetkilileri ise "uygun olunduğunda davet edilecektir" demekle yetindi.

Kerkük yüzünden

Kerkük'ün özel statüsünün korunması Türkiye için hayati önem taşıyor. "Bu konu Anayasa'da halledilmeli" mesajlarını veren Ankara beklediği karşılığı bulamadı. Irak Anayasası'nda Kerkük'ün özel statüsünün korunmaması Türkiye'yi endişelendirirken bu bölgelerdeki durumun 31 Aralık 2007'ye kadar, "normalleşme ve nüfus sayımı sonucu halkın iradesi öğrenilerek" gerekli statüye kavuşturulmasının öngörülmesi bu endişeyi arttırıyor. Ankara'da maddedeki "belirsizliğin" bölgede gerilimi tırmandıracağı endişesini taşıyor. Türkiye, bu madde nedeniyle Kürtlerin 2007 yılına kadar bölgedeki mevcut baskılarını arttıracağı ve gayriyasal nüfus kaydırmalarına devam edeceğini düşünüyor.

Ankara'nın Irak çıkmazı

Ankara'nın Irak Anayasası ile ilgili iki çıkmazı var:


* Sünnilerin benimsemediği bir Anayasa dayatılırsa şiddet durmaz. Bu durumda Ankara, Anayasa'nın kabul edilmesi halinde BM'nin de devreye girerek sünnilerin beklentilerinin mutlaka karşılanmaya çalışılması gerektiği görüşünde.

* Anayasa'nın referandumda reddedilmesi etnik ve dini gruplar arasında çatışma çıkarabilir. Türkiye bu nedenle Anayasa'nın reddedilmesi halinde yeni bir uzlaşı zemini için gerekli mekanizmaların devreye sokulması gerektiğini hem ABD'ye hem İngiltere'ye hem de BM'ye iletmeye hazırlanıyor. Türkiye referanduma gidilmeden önce Sünni Arapların ve Türkmenlerin hoşnut olmadıkları maddelerin BM ile oluşturulacak mekanizmalar ile aşılabileceği ümidini taşıyor. Türkmenler ise Sünni Araplarla birlikte Anayasa'ya hayır deme kararı aldı.

Haber: Değer AKAL
Kaynak:
www.vatanim.com.tr

ani