BIST 9.829
DOLAR 34,18
EURO 38,23
ALTIN 2.935,82
HABER /  GÜNCEL

Sevgi Erenerol Türk mü?

"Kuvvacı" ruhun izinden giden, Ergenekoncu Sevgi Erenerol Türk mü?

Abone ol

“Ergenekon terör örgütü”nün üssü olduğu ortaya çıkan Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi’nin “entrikalı” bir geçmişi bulunuyor. Patrikhane'nin halkla ilişkiler sorumlusu Sevgi Erenerol'un ise Türk olmadığı ortaya çıktı.

 

 PEKİ ERENEROL AİLESİ TÜRK MÜ?
 Patrikhaneyi kuran Eftim’in nüfus kütüğünde “Türk” olduğuna dair bir emare bulunmuyor. Baba adı Baraş, anne adı Mariya’dır. Mariya Rum asıllıdır. Aynaroz Adası Rumlarından. Baraş ise Ermeni’dir. Süleyman Yeşilyurt ailenin Türk olamayacağını başka kanıtlar göstererek de ispatlıyor:

“Akdağmadeni ve civarında Gagavuz Türkleri yaşamadı. Buradaki halk Arapkir kökenlidir. Ayrıca burada Selanik muhacirleri yaşar. Rum ve Ermeni azınlık haricinde başka gayrimüslim yaşamamıştır. Turani ve Gagavuz Türklerinde Pavri, Baraş ve Mariya isimlerine rastlanmıyor.”
Fener Rum Patrikhanesi’ne bir “alternatif” ve “denge” unsuru olarak görülen Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi, emniyet kayıtlarına göre, Ergenekon yapılanmasının “merkez üssü” olarak kullanıldı.

“Ergenekon terör örgütü” üyeleri haftalık toplantılarını burada yaptı. Kamuoyunda ses getirecek suikast planları da burada hazırlandı.

SADECE TÜRKİYE CUMHURİYETİ ARKA ÇIKTI

Patrikhane’nin geçmişi Millî Mücadele yıllarına kadar uzanıyor. 1922 yılında Eftim Erenerol tarafından kuruldu. Eftim Erenerol, 1965’te ölünce, oğlu Turgut Erenerol 2. Eftim olarak yerine geçti. Onun ölümüyle de Selçuk Erenerol üçüncü Türk Ortodoks Patriği oldu. Onun ölümüyle yerine 2002’de oğlu Ümit Erenerol geçti. 1952 doğumlu Sevgi Erenerol, amcasının 1991’de ölümü ve babasının patrik olmasıyla, patrikhanenin basın ve halkla ilişkiler sorumluluğunu üstlendi.  Patrikhane diğer kiliselerce tanınmadı. Bu durum bir “Sen Sinod Meclisi” olmalarını engelledi. Eftim ailesi de Kutsal Sinod’un seçmesi gereken patriği kendisi seçerek bu dışlanmışlığa karşı çıktı. Patrikhaneye sadece Türkiye Cumhuriyeti devleti arka çıktı.

MİT PATRİKHANENİN EMRİNDE

Patrikhanenin bir başka özelliği ise devletle içli dışlı olması. Fethi Okyar’dan beri devletin kurumlarıyla birlikte çalışan Türk Ortodoks Patrikhanesi’nin en fazla dirsek teması içinde olduğu birim Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT). Sürekli korunan ve kollanan patrikhane, bu ilişkiler ağını asla gizlemedi. Selçuk Erenerol 1995’te Siyah-Beyaz dergisine verdiği röportajda, MİT ile 15 günde bir görüştüklerini söylemişti. Yazar Süleyman Yeşilyurt ise daha çarpıcı bir yorumla bu ilişkiyi şöyle değerlendiriyor: “Devlet, MİT’i patrikhanenin emrine vermişti. Bunu, birtakım dengeler için yaptı.”

SEVGİ ERENEROL DAHA DERİN İLİŞKİLER KURDU

Yakasında sürekli som altından ay-yıldız taşıyan Sevgi Erenerol’un Ergenekon yapılanması ile irtibatı kiliseyi klasik devlet tekelinden çıkarıp “derin” bir yapılanmanın içine soktu.

Amacı, Millî Mücadele sırasında çıkardığı dergiyle Türkiye’nin yanında yer alan dede Eftim’in “Kuvvacı” ruhunun izinde gitmek. Patrikhaneye göre vatan elden gidiyor. Yeni bir millî mücadelenin başlatılması şart. Patrikhanenin devlet nezdinde itibarının azaldığını düşünen Sevgi Erenerol’un, Ergenekon tipi bir örgütle ilişki içine girerek hem patrikhanenin tükenen kredisini yükseltmek hem de devletle yeniden barışmak niyetinde olduğu öne sürülüyor.

Sevgi Erenerol, bu amacına ulaşmak için milliyetçi ve ulusalcı açıklamalarıyla gündeme geldi. Türkiye’de misyonerlik yapılıyor yaygarasında öne çıkan isim oldu. Kilise evlerinin sayısının arttığını iddia etti. Ümraniye’de bir gecekonduda bulunan bombalar nedeniyle tutuklanan yazar Ergün Poyraz’ın da aralarında bulunduğu bazı kişilerle Ayasofya Derneği’ni kurdu.

AİLE GAYRİMENKUL ZENGİNİ

Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi tam bir gayrimenkul zengini. Patrikhane, “Bağımsız Türk Ortodoks Kiliseleri Başpapazlığı Vakfı” adı altında bir vakıf ile faaliyetlerini yürütüyor. Patrikhanenin Beyoğlu ve Karaköy mıntıkasında 20’den fazla dükkânı bulunurken iki de büyük iş hanı mevcut.

Patrikhanenin 200 kadar kiracısı bulunuyor. En büyük gelir Sevgi ve Paşa adındaki iş hanlarından sağlanıyor. Bu isimler Selçuk Erenerol’un kızı Sevgi ve oğlu Paşa’dan geliyor. Paşa İş Hanı hariç gayrimenkullerin gelirleri vakıf üzerinden yapılması gerekiyor. Ancak patrikhanenin cemaati olmadığından sahip olduğu mülkleri ancak vakıflar kiraya verebilir. Lakin tam tersi bir durum yaşanıyor ve aile tek mirasçı olarak bu gelirleri kiraya verip kullanıyor.

Kaynak: Aksiyon