BIST 9.430
DOLAR 34,42
EURO 36,36
ALTIN 2.847,32
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Sevda Tepesi Kral Abdullah'a tehditle mi satıldı?

Suudi Kralı Abdullah'a yıllar önce satılan Sevda Tepe'si yeni iddialarla gündemde. Sevda Tepesi hissedarları yargı yoluna gitmeye hazırlanıyor.

Abone ol

Sevda Tepesi Suudi Kralı Abdullah'a satıldı ama kraliyet ailesi yıllarca bu tepeye uzaktan bakmak zorunda kaldı. Sevda Tepesi'yle ilgili iddialar bir türlü bitmek bilmedi. Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) yapılan bağışlarla tartışma konusu olan Kandilli’deki Sevda Tepesi’nin, şimdi de Suudi Kralı Abdullah’a satılmasıyla ilgili önemli iddialar gündeme geldi.

Taraf Ertan Altan'ın haberine göre, Sevda Tepesi’nin hissedarlarından Sinan Vlora’nın avukatları çok çarpıcı belgelerle yargıya başvurmaya hazırlanıyor. İddialar arasında, tepenin satışı için Suudi Kralı tarafından kamuoyuna açıklandığı gibi, 27 milyon dolar ödenmediği, bütün hissedarlara satış bedeli olarak 1984 yılında toplam 1 milyon 200 bin dolar ödendiği, üstelik tepeyi satmak istemeyen hissedarların tehdit edilerek korkutulduğu da var.

 
Haberde iddia edildiğine göre, Vlora Ailesi avukatlarından Sevcan Kumyol Yücel, bu ay içinde, satışın tehditle gerçekleştiği ve bu yolla ilan edilenin çok altında bir bedel ödendiği gerekçesiyle iptal davası açacak.  

RANT SAVAŞLARININ TEPESİ

1984 yılında Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın, İstanbullu Dirvana ve Vlora ailelerinden satın aldığı Boğaz’a bakan 57 dönümlük tepe için 27 milyon dolar ödendiği açıklanmıştı.

Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan ve Başbakanı Turgut Özal’ın girişimleriyle yürürlükteki imar kanunları esnetildi, İstanbul Boğazı’nda geçerli olan askerî kanunlarda da Sevda Tepesi için istisnalar yapıldı. Donanma’nın nişangâh alanı olarak kullanılan tepede, Kral Abdullah bir saray yaptırmak istiyordu.

Dalan’ın ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Nurettin Sözen, Kral için yapılan özel imar düzenlemelerini yargıya taşıdı. Sonuçta, Anayasa Mahkemesi kararıyla Sevda Tepesi imara kapatıldı.

TÜRGEV’E BAĞIŞ, İMARA İZİN İDDİASI

Kraliyet, Sevda Tepesi’ni 28 yıl boyunca uzaktan izlemek zorunda kaldı. Ancak 2012 yılında birden bire her şey değişmeye başladı. 17 Aralık operasyonunda ismi geçen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, SİT alanı olan tepede imar izni verdiklerini açıkladı. Bayraktar, Suudi Kralı için, “Adam 20 küsur yıl önce 27 milyon dolar ödeyip almış, yazıktır. Oraya sadece dört adet villa yaptıracak” dedi.

İmar izni kamuoyunda tepkilere neden olurken, meslek örgütleri de konuyu yargıya taşıdı.

SEVDA TEPESİ İÇİN YENİ DAVA GELİYOR

28 yıldır boş duran tepe için yeniden imar izni çıkmasının arkasında, Suudi Kraliyeti’ne bağlı bir şirket tarafından TÜRGEV’e yapılan bağışlar olduğu iddiası bir süredir gündemde.

17 Aralık yolsuzluk soruşturmasıyla tartışma konusu olan TÜRGEV’in, 2012 yılında 99 milyon 999 bin 990 dolar bağış aldığı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından doğrulandı. Bağışı yapan şirketin ise Suudi Kraliyeti’ne ait Royal Protocol olduğu belirlendi.

SEVDA TEPESİ’NİN FATURASI ORTAYA ÇIKTI

Odatv.com adlı internet sitesinde yer alan habere göre, söz konusu bağış, 26 Nisan 2012 tarihinde yapılmış. Yani Sevda Tepesi’ne imar izni verilmesinden iki ay önce...Yeni atanan savcılara devredilen  17 Aralık yolsuzluk dosyasında, Sevda Tepesi’ne imar izni ile TÜRGEV’e Suudi şirketinden yapılan bağış arasında ilişki olup olmadığı soruşturulacak mı bilinmiyor. Ancak tepeyi Suudi Kralı’na satan Vlora Ailesi’nin avukatı Sevcan Kumyol Yücel, yargıya bu ay çok farklı bir dosyayla başvuracak.

Kandilli’deki Kıbrıslı Yalısı’nın korusu olan 57 dönümlük Sevda Tepesi, uzun yıllar Türk filmlerinin çekildiği bir plato olarak kullanıldı. 80’lı yılların başında tepenin büyük hissedarı olan Dirvana ve Vlora aileleri ekonomik sıkıntılar yaşasa da tepeyi elden çıkarmak istemiyordu.

Vekili olduğu Sinan Vlora’nın özellikle satışa karşı çıktığını belirten Yücel, satışın kanunen olması gerektiği gibi tapuda değil, Bedrettin Dalan’ın makamında yapıldığını, hissedarların tehdit edilerek satışa mecbur edildiğini iddia etti. Bu iddiaları yargıya taşıyacağını belirten Yücel, Sevda Tepesi için söylendiği gibi 27 milyon dolar ödenmediğini açıklayan bir belge de gösterdi.


26 MİLYAR DOLARI KİMLER ALDI

1984 tarihli Uluslararası Endüstri ve Ticaret Bankası A.Ş’ye ait Döviz Alım Belgesi’nde, Kandilli 945 ada ve 12 parsel için toplam 1 milyon 200 bin dolar ödendiği yazılı. Bu ada ve parseller, 57 dönümlük Sevda Tepesi’nin tümüne denk geliyor. Belgede ödemeyi yapan kişi olarak, Sevda Tepesi’nin satışında da Kral Abdullah’ın vekili olan Hassan Shabib ismi yer alıyor.

Bu belgenin ilk kez ortaya çıktığını belirten Avukat Yücel, tehdit iddialarıyla ilgili de mahkemeye tanık göstereceklerini söyledi.  Vlora Ailesi, bu iddialarla satışın iptali davası açacak. Tehdit konusunda da bazı kişilere suçlamalar yöneltilecek.

CHP SORU ÖNERGESİ VERDİ

Yönetiminde Erdoğan ailesinden isimlerin olduğu TÜRGEV, 17 Aralık soruşturmasının ardından gündemden düşmüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanan TÜRGEV’in hesabına 100 milyon dolar bağış yatırıldığı iddiası geçen haftalarda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından doğrulandı. CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar ile İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine yanıt veren Arınç, vakfa 2012 yılı içinde yapılan yurtdışı bağış miktarının 99 milyon 999 bin 990 dolar olduğunu söyledi.       

KRAL 10 MİLYAR DA HİBE VERDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la Sevda Tepesi’nin imara açılmasının ardından görüşen gazeteci İsmail Küçükkaya, o dönem genel yayın yönetmeni olduğu Akşam gazetesinin manşetinden çok çarpıcı bilgiler aktarmıştı.  Kral için, “Yazıktır, adam 27 milyon ödedi. İmarı da çok vermedik” şeklinde açıklamalar yapan Bakan Bayraktar, Küçükkaya’ya önemli bir bilgi daha verdi. Kral, o dönem Türkiye’ye 10 milyar dolar tutarında yardımı hibe olarak vermiş. Bu hibenin kime verildiği ve nasıl kullanıldığı ise bilinmiyor.