BIST 9.905
DOLAR 35,41
EURO 36,41
ALTIN 3.062,16
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

'Sessiz ayakkabılar' Beyoğlu'nda yürüdü

Bireysel silahlanmanın önüne geçilmesi için 9 yıldır yapılan 'Sessiz Ayakkabılar' yürüyüşüne Umut Vakfı Başkanı Nazire Dedeman ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da katıldı.

Abone ol

Umut Vakfı, 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü dolayısıyla Taksim Meydanı'nda ''Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü'' eylemi düzenledi.

Vakıf tarafından 2001 yılından bu yana bireysel silahlanmanın yaşam hakkını tehdit eden en önemli sosyal sorun olduğuna dikkati çekmek ve sonuçlarını görünür kılmak için düzenlenen ve onuncusu yapılan eylemde, bireysel silahlanmayla ilgili oluşan şiddet vurgulandı.

10 kişiden 3'ünde silah var

Türkiye'de bireysel silahlanmanın her geçen gün arttığı ifade edilen eylemde, yılda 3 bin kişinin ateşli silahlarla öldürüldüğü, cinayetlerin yüzde 60'ında ateşli silah kullanıldığı, her 10 kişiden ve her 3 evden birinde ateşli silah bulunduğu belirtildi.

15 bin kişi mağdur

Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman, ''Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü'' eyleminde yaptığı konuşmada, bireysel silahlanmanın çocukluktan başlayacak bilinçle oluşturulacağını söyledi.

Dedeman, ''Önce bir anne, sonra bir kadın, bir yurttaş olarak, bireysel silahlanmanın insan yaşamını tehdit eden en önemli sorunlardan olduğunu hatırlatmak için, ülkemizde her gün ortalama 8 kişinin, yıllık ise 3 bin kişinin ateşli silahlarla öldüğünü, bunların 700'ünün kaza sonucu olduğunu belirtmek istiyorum. Ölenlerin arkasındakilerle beraber her yıl yaklaşık 15 bin kişi bireysel silahlanma mağdurudur. Öldürenler ise 'bir dünyayı öldürmüş olmanın' sorumluluğunu ömür boyu taşıyacaklardır'' dedi.

Nazire Dedeman, Türkiye'nin güncel sosyolojik gerçeklerine uygun, yaşama hakkına saygılı ve bireysel silahlanma anlayışına dayanmayan ''Silah Kanunu'' hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Oyuncak silahlar bile alınmıyor

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da bireysel silahlanmanın son derece tehlikeli olduğunu, bu konudaki yasaların yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Bazı ülkelerde bu konuda son derece dikkatli olunduğunu belirten Demircan, Yeni Zelanda'yı örnek vererek, bu ülkede oyuncak silah almak isteyen çocuklara bile bunun gereksiz bir durum olduğunun anlatıldığı ve ısrarcı olmaları halinde oyuncak silahın polisten alınan ruhsat karşılığı verildiğini söyledi.

Ateşli silahlarla hayatını kaybedenlerin yakınlarının da konuşma yaptığı eylem, alana serilen kırmızı halıya yaşamlarını yitirenleri temsilen ayakkabı ve karanfil bırakılmasıyla sona erdi.