BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,52
ALTIN 3.022,67
HABER /  DÜNYA

Servisçiler plaka tahdidi istedi

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (UMUM), Türkiye’de 27 vilayette uygulanan plaka tahdidi uygulamasının İstanbul’da da uy...

Abone ol

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (UMUM), Türkiye’de 27 vilayette uygulanan plaka tahdidi uygulamasının İstanbul’da da uygulanması talebini dile getirmek amacıyla 15 bine yakın servisçinin katılımıyla miting düzenledi.
Kazlıçeşme Meydanında yapılan mitingi İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (UMUM), İstanbul Servisçiler Derneği (İS-DER) ile Türkiye Ulaş-İş birlikte organize etti. Yaklaşık 15 bin servis şoförünün minibüsleriyle birlikte katıldığı mitinge Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen esnaf odaları başkanları ve üyeleri de eşlik etti.
Meydanda kurulan platformda katılımcılara seslenen UMUM Başkanı Hamza Öztürk, “Servisçinin sıkıntısını servisçi bilir. Başkasının bizim sıkıntımızı anlatmak gibi gayretleri olsa bile yeterli olmayacak. Onun için sakin olun biz notlarımızı yazdık çizdik ve sizinle paylaşacağız” diyerek sözlerine başladı.

ÖZTÜRK: “PLAKA TAHDİDİNİ SOSYAL GÜVENCEMİZ OLSUN DİYE İSTİYORUZ”
Plaka tahdidini sosyal güvence olarak gördüklerini ifade eden Öztürk, “Buradaki servisçi esnafının amacı plakasını 100 bin 200 bin etmesi değil, huzurlu bir şekilde, güvenli bir şekilde ekmek teknesinin üzerine çıkmak. Hepimiz çok net bir şekilde biliyoruz ki pazartesi sabah servis girişi yaptığımız okul veya işyerinin akşam çıkışı meçhul. Onun için plaka tahdidini sosyal güvencemiz olsun diye istiyoruz. Bunun yanında İstanbul trafiğinde bugün dolaşan 41 bin servis arabası var. Bugün bu servis arabalarının hiçbiri evine ekmek götüremiyor. İki tane servis şirket sahibinin oyuncağı haline geldik” diye konuştu.

“PLAKA TAHDİDİ İSTANBUL TRAFİĞİNİN ÇÖZÜMÜNE DE KATKI SAĞLAYACAK”
Plaka tahdidinin İstanbul trafiğine de katkı sağlayacağını belirten Öztürk, “Plaka tahdidi sadece esnafa fayda sağlamayacak, aynı zamanda İstanbul trafiğinin çözümüne de katkı sağlayacak. Plaka tahdidi işverene de katkı sağlayacak. Aracılar aradan çıkacağı için esnafa, işverene ve öğrenci velisine de katkı sağlayacak. Onun için plaka tahdidi Türkiye geneline de uygulanıyor. Ankara’da plaka tahdidinin uygulanmaması için teklif veren milletvekiline İç İşleri Bakanımız ‘ucuz taşımacılık yapılıyor, kaliteli taşımacılık yapılıyor’ diye ret cevabı veren konuşmasını yapıyor. Ama İstanbul’a gelince uygulanmıyor” dedi.
Teklif ettikleri korsan yasası gereğinin tam anlamıyla uygulanamadığına dikkat çeken Öztürk, “Hepinizin bildiği gibi birçok işyerinde, birçok okulda binek arabalarla servis çekiliyor. Birçoğumuzun ekmeğine bu hususi arabalar zarar veriyor. Bunun için korsan yasasını talep ettik. Ama iş uygulamaya gelince böyle olmadı. Korsan yasasının çıkış sebebi amacına uygun şekilde yapılmayan yolcu taşımacılığının önüne geçmek. Peki bizlerde çalışıp ta vergi mükellefi olmayan var mı?, (Yok) Aracı ticari olmayan var mı?, (Yok) Peki kaydı olmayan var mı? (Yok) O zaman neyin korsanıyız. Geçen gün bağlanan bir arabayı örnek vereyim. Üç tane izin belgesi var bu adam nasıl korsan olur?. Bu adamın tüm belgeleri var. Türkiye genelinde diğer vilayetler servis araçlarına çalışma ruhsatı uyguluyorlarsa İstanbul başka bir devlet değil” diye konuştu.
Hamza Öztürk, taleplerinin dikkate alınmadığı takdirde İstanbul genelinde 10 dakika servis giriş ve çıkışlarında gecikme eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi.
(İHA)