BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  RAMAZAN

Serum orucu bozar mı? Diyanet son noktayı koydu

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayında serum kullanmak orucu bozar mı sorusunun cevabını verdi.

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu sağlık sorunu olanların oruçla ilgili sorularına verdiği yanıtta, "Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum veya kan verilmesi de orucu bozmaktadır" dedi.

Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonu tarafından hazırlanan ve Ramazan ayında sık sorulan ’Orucu Bozan ve Bozmayan Muayene ve Tedavi Yöntemleri’ konusunda şu görüşlere yer verildi:
"Dinimiz, hasta olan ve tedavi sürecinde bulunan kişilerin oruç tutmamalarına ruhsat vermektedir. Bu nedenle, tedavisi devam eden kişiler, sağlıklarına kavuşup, tedavileri tamamlanıncaya kadar oruçlarını erteleyebilir. Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına başka bir engelleri de bulunmuyorsa, muayene ve tedavilerini iftardan sonra yaptırmalarının önerilmesinin uygundur.

Astım hastalarının kullandığı sprey; göz, kulak ve burun damlası; kulak zarında delik bulunmayanların kulak yıkatması; dil altı kullanma; idrar kanalını görüntüleme, idrar kanalına ilaç akıtma; su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan başka bir maddenin vücuda girmemesi kaydıyla endoskopi, kolonoskopi yaptırma; makat veya ferçten ultrason çektirme; lokal anestezi uygulama; makattan ve ferçten fitil kullanma; suyun bağırsaklara verilmesinden sonra bekletilmeyip bağırsakların hemen temizlenmesi kaydıyla lavman yaptırma; hastaya herhangi bir sıvı maddesi verilmeden hemodiyaliz yaptırma; gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyon yaptırma; anjiyo, biyopsi yaptırma, kan verme, merhem sürme, vücuda ilaçlı bant yapıştırma orucu bozmaz.

Gıda ve keyif verici enjeksiyon yaptırmanın; gıda içerikli sıvıların bağırsaklara verilmesinin veya orucu bozacak kadar su emilecek şekilde lavman yaptırmanın; su, yağ ve benzerigıda özelliği taşıyan başka bir maddenin vücuda girmesi durumunda endoskopi, kolonoskopi yaptırmanın; bölgesel ve genel anestezinin; kulak zarı delik olup, orucu bozacak kadar su mideye ulaşacak şekilde kulak yıkatmanın, periton diyaliz ve damara serum verilerek yapılan hemodiyaliz orucu bozmaktadır."