BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Şerif Ağanın bıraktığı miras

Şerif Ağa 1934 yılında öldü. Mirasçılarına 90 yıllık hisse senetleri bıraktı. Bu senetler çok büyük bir bankaya ait...

Abone ol

Dönemin eşraflarından Şerif Ağa, 1934 yılında vefat ettiğinde geride kalan 50 mirasçısına hisse senetleri bıraktı. Senetler, İttihat ve Terakki Partisi tarafından 1917 yılında kurdurulan Osmanlı İtibarı Milli Bankasına aitti.

Şerif Ağa, isme yazılı 1 adet 10 Osmanlı Liralık hisse senedi alarak bankanın ortağı olmuştu. 1924 yılında kurulan İş Bankası ile bir süre rekabet eden Osmanlı İtibarı Milli Bankası, 1927 yılında çıkarılan bir yasayla İş Bankası'na devredildi.

Bu süreçte elindeki hisse senedini İş Bankası hisse senediyle değiştirmeyen ''Şerif Ağa'' da 1934 yılında vefat etti.

MİRASÇILAR HAK PEŞİNDE

Şerif Ağa'nın 50 mirasçısı şimdi 90 yıllık olan bu hisse senetlerinin peşinde. 2005 yılında İş Bankasına ihtar çekip hisse senetlerinin bugünkü değerlerini sordular. Gelen cevapta, son 5 yıllık kar payı tutarı olan yaklaşık 6 YTL dahil olmak üzere söz konusu 10 TL nominal değerdeki Osmanlı İtibarı Milli Bankası hisse senedinin toplam değerinin yaklaşık 477,87 YTL civarında olduğu bildirildi.

Bunun üzerine mirasçılar hemen dava açtılar. Dava konusu 10 Osmanlı Liralık hisse senedinin bedelli ve bedelsiz sermaye artırımları sonucunda değerinin tespiti, kaç adet hisse senedi yaptığı ile hisse senetlerinin taraflarına verilmesi yönünde.

Türkiye İş Bankası ise davayı "haksız ve hukuka aykırı olarak" niteleyip davanın reddi talep etti. Davanın görülmesine önümüzdeki günlerde devam edecek.

HİSSELER ÇOK DEĞERLİ

Mirasçıların avukatı Mahmut Doğan, İş bankasının bedelsiz sermaye artırımları sonucunda ellerindeki hisse senetlerinin çok değerli olduğunu söyledi. //