BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,32
ALTIN 3.064,70

Şerafettin Elçi Kimdir?

Şerafettin Elçi, 14 Mart 1938'de Şırnak Cizre'de doğdu. Babasının adı Muhsin, annesinin adı Gülsün'dür. İlk ve ortaokulu Cizre'de, liseyi Mardin'de tamamladı. Yüksek öğrenimini,Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra, Diyarbakır'da avukatlık stajı yaptı. Öğrenciliği döneminde, 49'lar Davası diye bilinen "Kürtçülük Davası"ndan yargılandı. Cizre'de bir süre avukatlık mesleğini yürüttü. 12 Mart 1971 Muhtırası...

Şerafettin Elçi14 Mart 1938'de Şırnak Cizre'de doğdu. Babasının adı Muhsin, annesinin adı Gülsün'dür. İlk ve ortaokulu Cizre'de, liseyi Mardin'de tamamladı. Yüksek öğrenimini,Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra, Diyarbakır'da avukatlık stajı yaptı. Öğrenciliği döneminde, 49'lar Davası diye bilinen "Kürtçülük Davası"ndan yargılandı.

Cizre'de bir süre avukatlık mesleğini yürüttü. 12 Mart 1971 Muhtırası döneminde, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi sanıkları arasında Diyarbakır Askeri Mahkemesi'nde yargılandı. 8 ay kadar, Askeri Cezaevi'nde tutuklu kaldı.

16. (5) Dönemde Mardin Milletvekili olarak parlamentoya girdi, 22 Aralık 1977'de Bülent Ecevit, İstanbul Florya semtinde bulunan Güneş Moteli'nde daha sonra 11'ler olarak anılacak Adalet Partisi'nden ayrılan bağımsız milletvekillerden Enver AkovaAli Rıza SeptioğluMustafa Kılıç, Mete Tan, Tuncay Mataracı, Güneş Öngüt, Orhan Alp, Ahmet Karaaslan, Hilmi İşgüzar, Oğuz Atalay ve Şerafettin Elçi ile görüşmüş ve yeni kurulacak hükümetteki bakanlık mevki karşılığında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Hükümeti aleyhindeki gensoruyu desteklemesi konusunda anlaştı. Şerafettin Elçi kurulan hükümette 1978-1979 yılları arasında, Bayındırlık Bakanı olarak görev yaptı.

1982 yılında da Elçi, "rüşvet" ve "görevi kötüye kullanmak" iddiasıyla Yüce Divan'da yargılandı. Yüce Divan, Elçi hakkında 2 yıl 4 ay hapis, 4 bin 666 lira ağır para cezası, 14 ay süre ile memuriyetten yoksun kılınması ve ehliyetinin 2 yıl 4 ay süre ile geri alınmasına karar verdi. Bu cezaların bir sonucu olarak, 10 yıl kadar siyasi haklardan mahrum bırakıldı ve avukatlık mesleğini yapmaktan alıkonuldu.

1992'de, 98 Kürt aydını ile birlikte Kürt Hak ve Özgürlükler Vakfı'nı kurdu. Vakfın Kurucu Başkanlığı'nı yürüttü. Vakıf, 1995'te Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı olarak tescil edildi. Bu sayede, Cumhuriyet tarihinde ilk olarak, "Kürt" adı ile bir kurum resmiyet kazanmış oldu.

1994'te bir grup arkadaşıyla birlikte, Kürt Demokratik Platformu'nun kuruluşunda yer aldı. Bu platformun sözcülüğünü yürüttü. Kürt Demokratik Platformu, 3 Ocak 1997'de kurulan Demokratik Kitle Partisi'nin oluşum faaliyetlerini yürüttü.

Demokratik Kitle Partisi'nin kuruluşu ile birlikte, Parti'nin Genel Başkanlığı'na getirildi. Demokratik Kitle Partisi, 26 Şubat 1999 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Daha sonra 19 Aralık 2006 tarihinde kurulan Katılımcı Demokrasi Partisi'nin Genel Başkanlığına getirildi ve vefatına kadar bu görevi sürdürdü. 12 Haziran 2011 seçimlerinde Diyarbakır ilinden bağımsız milletvekili seçildi. Elçi, milletvekili yemini için şu ifadeleri kullandı:

"Parlamentoda edilecek yemini kabul etmemiz mümkün değil. Bu yemin faşizan bir anlayışla, sadece Türk şoven anlayışıyla hazırlanmış bir yemindir. Hiçbir zaman bu yemin bizim kabulleneceğimiz, benimseyeceğimiz, siyasi mücadele olarak bağlı kalacağımız bir yemin değil."

Çok iyi düzeyde Kürtçe, orta düzeyde İngilizce bilen, evli ve 7 çocuk babası olan Elçi, solunum yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Medıcana Ankara Hastanesi'nde 25 Aralık 2012 tarihinde hayatını kaybetti.