Seneler sonra arkadaşını bul
İnternetin yeni oyuncağı Facebook. Burada herşeyi yapmam mümkün. Nasıl mı?
Abone olİnternetin yeni oyuncağı Facebook, izini kaybetmiş eski arkadaşları buluşturmakla kalmıyor, çeşitli interaktif uygulamalarla da birbirini tanısın tanımasın ortak zevkleri paylaşan insanları iletişime sokuyor. Hatta 'rakı sofrası' kurmak bile mümkün..
ÇÖPÇATAN SİTELERİNE BENZEMİYOR
Facebook, eski arkadaşlarıyla görüşemez hale gelenlere, onları geri kazanma ve yeni arkadaşlar edinme fırsatı sunuyor. Facebook, buna karşılık arkadaş arayanların buluştuğu çöpçatan sitelerine hiç benzemiyor. Sitedeki ortak yazışma alanları çok sayıda kullanıcının birbiriyle interaktif iletişim kurmasını hedefliyor. Facebook'ta insanlar birbirlerinin sayfalarından, ilgi alanlarını ve arkadaşlarını görebiliyor. Facebook'un en önemli "sosyalleşme" alanı ise gruplar. Facebook'ta hemen her konuda yüzlerce, binlerce üyesi olan sanal gruplar bulunuyor.
Türkiye'de "Kaz dağlarında altın madenine hayır", "PKK'ya lanet okuyoruz" gibi güncel konuların yanı sıra, üniversitelere, liselere ait gruplar da bulunuyor. Bu grupların üyeleri, ortak ilgi alanlarına ya da ortak geçmişe sahip diğerleriyle tanışarak arkadaş oluyorlar.
HEDİYE BİLE YOLLAYABİLİRSİNİZ
Sitenin bir başka iletişim uygulaması, üyelerin birbirine hediye yollamasını sağlayan "gift", Türkçesiyle "hediyeler"... Facebook'un "hediye"leri, şampanya, çiçek, ayakkabı gibi küçük grafikler. Üyeler birbirlerine bu hediyelerden gönderip ilgi duyduklarını ya da önem verdiklerini gösteriyorlar. Facebook'ta ücretli hediyeler de var. Fiyatı 1 dolar civarında olan bu hediyeler kredi kartıyla satın alınabiliyor. Ücretli hediyelerin farkı, bedava grafiklerden daha kaliteli, daha büyük olmaları.
'DÜRTMEK' DE MÜMKÜN
"Poke" adını verilen yazılım ise kullanıcılara hiçbir mesaj yazmadan birbirlerini "dürtme" olanağı sağlıyor. Böylece bir başka kullanıcıya "Ben buradayım, seninle ilgileniyorum" diyebiliyorsunuz.
YAN MASAYA BİR HAYDARİ
Facebook'ta Türk bilgisayar programcıları tarafından Türk kullanıcılara yönelik olarak geliştirilen uygulamalar da var. Bunlardan en bilineni, "Rakı sofrası". Bu programı bilgisayarına kuran Facebook üyeleri, sanki gerçek hayatta rakı sofrasına oturmuşcasına, masa donatabiliyor ya da yan masaya Haydari, Şakşuka gibi mezeleri de gönderebiliyorlar.
Modern insanın iletişim problemine çare oluyor
Modernlik, birbirleriyle karşılaşamayan, tanımayan, ve konuşamayan insanlar yarattı. İşte bu insanlar yeniden konuşmaya çalışıyorlar... Bunun için de ellerinin altındaki teknolojilerden sonuna kadar yararlanıyorlar. Sanal alemde fiilen "karşılaşamasalar" da yeniden ilişki kuruyorlar. SMS'ler, MSN yazışmalarından sonra şimdi de fotoğraflı, "Facebook" yöntemiyle insanlar iletişim ihtiyacını sonuna kadar gidermeye çabalıyor.
ÜNLÜLERİN DE İLGİ ODAĞI
SON günlerde çok konuşulan sanal âlem platformu Facebook, ünlülerin de ilgi odağı haline geldi. Bu sitede aşk yaşayan ünlülerin yanı sıra hayranları ile iletişime geçen sanatçılar da var. Facebook'un ilk üyelerinden biri olan sanatçı Seren Serengil de site sayesinde 40 bin hayranına ulaşma fırsatı buldu. Bu durum Facebook yöneticilerinin de dikkatini çekti ve şarkıcıya tebrik mesajı geldi. Serengil, sayfasında tasarımını yaptığı porselen yemek takımlarını tanıtıyor.