BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,45
ALTIN 3.041,16
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Sendikalardan OKSye tepkiler

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, OKS sonuçlarına ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Abone ol

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, 2006-Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) sonuçlarının toplumdaki ve eğitim sistemindeki eşitsizliğin göstergesi olduğunu kaydetti. Dinçer, yaptığı yazılı açıklamada, OKS sonuçlarına ilişkin görüşlerini dile getirdi.

OKS'ye giren 798 bin 307 adaydan 46 bin 733'ünün ''sıfır puan aldığını'' ifade eden Dinçer, ''şampiyon'' olan öğrenciler kadar sıfır puan alan öğrencilerin ve bu öğrencileri başarısız kılan nedenlerin de sorgulanması gerektiğini vurguladı.

''Türkiye artık sadece sınav şampiyonlarını tartışmayı bırakmalı, her geçen gün içten içe çürüyen eğitim sisteminin sorunlarına nasıl çözüm bulunabileceğini tartışmaya açmalıdır'' diyen Dinçer, ''eğitim sisteminde de diğer alanlarda olduğu gibi eşitsizlik ve adaletsizlik bulunduğunu'' kaydetti.

Parası bulunanın sınavlarda başarılı olup eğitimlerini sürdürdüğünü, ancak binlerce çocuğun ve gencin yoksulluk nedeniyle başarısızlığa uğradığını, ekonomik nedenlerle eğitimlerini yarım bıraktıklarını belirten Dinçer, ''Son birkaç yılda yapılan OKS ve ÖSS sonuçlarının ortaya çıkardığı en çarpıcı sonuç tamamen eşitsizlikler üzerine kurulu olan eğitim politikalarının eğitim sistemini iflas noktasına getirmiş olmasıdır'' dedi. Hükümeti eleştiren Dinçer, okul öncesi eğitimden yükseköğrenime kadar tüm eğitim sisteminin herkesin eğitim hakkından eşit ve parasız olarak yararlanacağı bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

''HATALARDAN DERS ALINMIYOR''

Türk Eğitim Sen Genel Sekreteri İsmail Koncuk da yaptığı yazılı açıklamada, 46 bin 733 adayın ''sıfır puan aldığını'' belirterek, şunları kaydetti: ''Her yıl benzer sonuçlarla karşılaşmamıza rağmen yapılan hatalardan ders almıyor, öğrencilerin sıfır puan almasını asgari düzeye indirmek için somut önlemlere başvurmuyoruz. Oysa böylesine vahim bir tablo, çocuklarımıza doğru bir eğitim vermediğimizin en canlı kanıtını oluşturmakla birlikte, ülkemizdeki milli eğitim sisteminin çöküşünün belgesidir. Sıfırcı öğrencilerin sorumlusu eğitim sistemindeki çarpıklıktır.''

Koncuk, derslik ve öğretmen açığının, fiziki mekan yetersizliğinin, ücret politikalarının çarpıklığının eğitime ayrılan bütçenin düşüklüğünün, fırsat eşitsizliğinin ve ezberci eğitimin, eğitimi çağın gerisine götüren en önemli nedenlerden olduğunu belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak eğitimde sistemli bir değişiklik gerçekleştirmesi gerektiğini ifade eden Koncuk, ''Özel okullara büyük ihtimam gösteren Milli Eğitim Bakanlığı aynı özeni devlet okulları için de göstermelidir. Zira, kaderine terkedilen devlet okulları sistemin kurbanı olmaktadır'' dedi. Sınavların, öğrencilerin psikolojisini bozduğunu kaydeden Koncuk, OKS'nin gelecek eğitim-öğretim yılında kaldırılmasını istedi.

BAĞIMSIZ EĞİTİMCİLER SENDİKASI

Öte yandan Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı da yaptığı yazılı açıklamada, eleştirilerde bulundu. Avcı, şunları kaydetti: ''Okulların kapanmış ve yaz tatilinin başlamış olmasına rağmen, ekonomik, mesleki, özlük ve demokratik sorunlar altında kıvranmaya devam eden eğitim çalışanları arasında ücretli etüt, kurs ve özel ders verme gibi işler yanında ek olarak taksi şoförlüğü, garsonluk, pazarlamacılık, seyyar satıcılık adeta olağan bir durum olarak görülmeye başlanmıştır.

Milli Eğitim Bakanı pembe tablolar çizmeye ve boş vaatlerde bulunmaya devam etsin.'' Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in Haydi Kızlar Okula ve Eğitime Yüzde 100 Destek projeleriyle övündüğünü belirten Avcı, ''ancak 6 milyon çocuğun eğitim hakkından yararlanamadığını, zorunlu eğitime devam edemeyen 737 bin 614 çocuğun yüzde 70'ini kızların oluşturduğunu'' ifade etti. Avcı, ''3 yıl 4 aydır görevde bulunan Çelik'in karnesinin kırıklarla dolu olduğunu'' kaydetti.