Hükümetle anlayan iki sendikaya diğer sendikalardan büyük tepki. KESK ve HAKSEN'den ağır suçlama..
Abone olKESK Genel Başkanı Sami Evren, memur maaşlarına günlük 1 YTL olarak yansıyacak zammın, kamu emekçilerinin yaşadığı yoksullaşmanın süreceğini gösterdiğini savundu.
Evren, yaptığı yazılı açıklamada, görüşmelerin başlangıcında ''insanca yaşayabilecek ücret'' ve ''büyümeden pay'' istiyoruz diyerek masaya oturan diğer iki konfederasyonun, Hükümet'in en düşük düzeydeki kamu emekçisine ilk altı ay 32 YTL, ikinci altı ay ise 37 YTL zam önerisine imza attıklarını ifade etti.
Bu rakamların, ''insanca yaşanabilecek ücret düzeyinin çok gerisinde olduğunu'' dile getiren Evren, ''Günlük 1 YTL'lik artış anlamına gelen bu zam, kamu emekçilerinin yaşadığı yoksullaşmanın süreceğini göstermektedir. Bu rakamlar, büyümeden payımıza düşeni vermemekte, enflasyon oranını bize dayatmaktadır'' dedi.
Evren, ''5 YTL daha fazla sendika ödentisi alabilmek için kamu emekçilerini yoksulluğa mahkum ettiklerini'' öne sürdüğü konfederasyonlara, gereken cevabı kamu emekçilerinin vereceğini ifade etti.
''5 YTL'NİN SİHİRLİ GÜCÜ''
HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi de yaptığı yazılı açıklamada, toplu görüşmelere katılan sendikaların mutabakat metnini imzalamasını eleştirerek, yüzde 4 4,5 maaş artışını kabul etmelerinin arkasında sendika üyesi memurlara ödenen sendika ödeneğinin 10 YTL olması yattığını iddia etti.
Çivi, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''2006 yılında yüzde 4 4'ü kabul etmeyen sendikalara ne oldu da bu defa yüzde 4 4,5'e imza attılar. Burada karşımıza yine 5 YTL'nin sihirli gücü çıkmaktadır. Sendikaları, sayın Başbakan değil, 5 YTL ikna etmiştir.
Masadaki sendikalar memura karşı duydukları mahcubiyeti 5 YTL ile telafi etmenin hesabını yapmaktadır. Memurların sendika aidatının aylık ortalama 7 YTL olduğunu düşündüğümüzde, memurun cebinde kalacak 3 YTL ile sendikalı olanın farkını savunmak evrensel sendikal ilkelerle izah edilecek bir durum değildir.
Bu anlayışla memur sendikacılığı iktidarın vesayeti altında kalmaya devam edecektir. Biz devlet kesesinden sendikacılık yapmak istemiyoruz. Hak arayabileceğimiz ve hak alabileceğimiz genişlikte grev ve toplu sözleşme hakkımızın verilmesini istiyoruz.''