BIST 10.873
DOLAR 32,56
EURO 35,27
ALTIN 2.468,12
HABER /  GÜNCEL

Sen misin mürekkep döken?

Çin'de 1989 yılında Mao portresine mürekkep döken gazeteci Yu Dongyue, bugün serbest kaldı.

Abone ol

Çin'in başkenti Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda, 1989'daki demokratik hareket sırasında, Mao portresine mürekkep döken gazeteci Yu Dongyue, 17 yıl hapis yattıktan sonra bugün serbest kaldı.

Gazetecinin babası Yu Yingkui, 17 yıl sonra hapisten çıkan oğlunun zihinsel sorunları bulunduğunu belirterek, ''Psikiyatrik sorunları var, pek konuşmuyor. Elbette geri dönüşünden memnunuz, şimdi hastalığını iyileştirmenin bir yolunu bulmalıyız'' ifadesini kullandı.

Çin'deki siyasi mahkumların haklarını savunan bir dernek olan ''Dui Hua''nın yetkilisi John Kamm ise 39 yaşındaki Yu'nun bir kamu şirketinde, üniversitede, bir gazetede ya da yabancı bir şirkette çalışmasının yasak olduğu, hatta gazetecilerle konuşmasının bile yasaklandığını kaydetti ve ''Hayatının geri kalan bölümünde hep hedef olacak'' dedi.

Sanat eleştirmeni ve gazeteci olan Yu Dongyue, Tiananmen'deki öğrenci gösterileri sırasında, 23 Mayıs 1989'da, iki arkadaşıyla birlikte Mao'nun dev portresine mürekkep atmak suçundan tutuklanmış, kanlı ayaklanmadan bir ay sonra da ''devrim karşıtı propaganda ve sabotaj'' suçundan 20 yıla mahkum olmuş, cezası 2000'de indirilmişti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), iki yıl boyunca tecrit edilen Yu'nun tutukluluk şartlarını kınamaktan hiç vazgeçmemişti. Yu'nun psikiyatrik sorunlarının bu iki yıllık tecrit döneminde ortaya çıktığı ifade ediliyor.

Yu ile birlikte mahkum edilen 2 arkadaşından biri olan Lu Decheng'in 1998'de serbest kaldığı ve Tayland'a kaçtığı, diğer arkadaşı Yu Zhijian'ın ise 2000'de serbest bırakıldığı, ancak bir açlık grevine katıldığı gerekçesiyle kısa süre önce yeniden gözaltına alındığı belirtiliyor.