BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Şemdinlide tahliye çıkmadı

Şemdinli davasının yeni mahkeme heyeti tahliye isteyen sanıkları serbest bırakmadı

Abone ol

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Şemdinli davası duruşmasında mahkeme heyeti, göreve yeni başlamaları ve heyet değişikliği nedeniyle dosyanın incelemeye alınmasını kararlaştırdı.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005'te Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitabevi'nin bombalanması olayına karıştıkları gerekçesiyle tutuklu bulunan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş'in yargılandığı davanın Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasına devam edildi.

Ali Kaya'dan Yılmaz'a yaylım ateşi

Duruşmada söz alan sanıklardan Ali Kaya da davada müdahil olarak bulunan Seferi Yılmaz'ın terör örgütü PKK'nın Şemdinli sorumlusu olduğunu ve "Hacı" kod adını kullandığını hatırlatarak, Yılmaz'ın "terör örgütüne üye olma" suçundan halen yargılandığını anlattı.

Şemdinli'de 9 Kasım 2005'te yaşanan olayları yeni mahkeme heyetine yeniden anlatan Kaya, yalnızca adil bir yargılama istediklerini, ancak gerek tanık dinleme gerekse CD izleme isteklerinin önceki mahkeme tarafından reddedilerek müdahillerin ve örgüte yakın olan tanıkların beyanlarıyla mahkumiyetlerine karar verildiğini söyledi.

Duruşmada, sık sık müdahil Seferi Yılmaz'a "bu örgüt üyesi" diye hitabeden Kaya, halen askerlik görevinden ilişiğinin kesilmediğini, tahliye edildiği takdirde görevine döneceğini kaydederek, tahliye kararı verilmesini ve Yargıtay bozma ilamı doğrultusunda dosyanın askeri mahkemeye gönderilmesini istedi.

Savcı da tahliye istedi

Van Cumhuriyet Başsavcı Vekili Bahadır Saka, 13 Haziran ile 11 Temmuz'da yapılan duruşmalarda, savcı Sezgin Kanmaz'ın mütalaasını yinelediğini, dosyanın yetkili Van Asayiş Kolordu Komutanlığı askeri mahkemesine gönderilmesini ve sanıkların tutuklu kaldıkları süre gözönünde bulundurularak tahliyelerine karar verilmesini istedi.

Tahliye çıkmadı

Mahkeme heyeti, yaklaşık 2 saat süren duruşmada, başkan Mehmet Ekinci'nin 15 Ağustos'ta, üye yargıçlar Müslüm Uzun'un 14 Ağustos, Serdar Ergül'ün ise 2 Ağustos'ta göreve başlaması ve heyet değişikliği nedeniyle dosyanın incelenmesine, sanık ve müdahil avukatlarının, tutukluluk durumu dışında isteklerinin gelecek celse heyet tarafından incelendikten sonra karar verilmesine ve sanıkların tutukluluklarının sürmesine karar vererek duruşmayı 14 Eylül tarihine erteledi.