BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Semazen gösterileri artık kaldırılmalı!

Mevlana Kültür ve Sanat Vakfı Antalya Şube Başkanı Osman Şener, “İki semazen kapımızın önünde dönsün kaç para ise verelim noktasına geldik".

Abone ol

"Eğer sema kültürünün yozlaşması, amacı dışına çıkarılması engellenmek isteniyorsa, semazen gösterileri tamamen kaldırılmalı” dedi.

Bir işadamının saat fuarında standın önüne semazen istediğini anlatan Şener, “İşadamı, ‘Dükkanın önünde dönsünler, dikkat çeker’ dedi. Ben de kendisine dansöz döndürmesini önerdim” diye konuştu.


Mevlana Kültür ve Sanat Vakfı Antalya Şube Başkanı Osman Şener, uygun olmayan mekanlarda yapılan sema gösterilerinin binlerce yıllık sema kültürüne zarar verdiğini söyledi. Bu kültürün korunması adına alınan önlemlerin yetersiz olduğunu dile getiren Şener, “Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sema kültürünün korunması adına yayınlanan genelge maalesef yetersiz kalıyor. Çünkü bu genelgenin hiç bir yaptırımı yok. Bu nedenle de özellikle tanıtım organizasyonlarında sema amacı dışında icra ediliyor” dedi.


Semanın bir folklor oyunu olmadığını vurgulayan Şener, özellikle turizm ve eğlence merkezlerinde bu ayrımın gözetilmeden gösteriler düzenlendiğini belirterek, “Sema, kuralları olan dini bir tören, ayindir. Hiç bir zaman bir folklor gösterisi değildir. Ama bu ayrımı Türkiye'nin en tepesindeki insanların bile yapamıyor olması gerçekten çok acı. Bugün sambacılarla aynı sahnede sema gösterisi yapılması bu kültürün ne denli korunduğunun kanıtıdır” diye konuştu.


SEMAZEN SİPARİŞ EDİYOR

Birçok işadamının kendisini arayarak tanıtım için semazen siparişinde bulunduğunu söyleyen Osman Şener, bu tavrın kendisini derinden yaraladığını belirtti. Şener, şöyle konuştu:
“Geçenlerde bir işadamı bana telefonla ulaşıp kendisine iki semazen gerektiğini, iki saatlik gösteri için ne kadar ücret ödeyeceklerini sordu. Ben de kendisine bu semazenleri nerede kullanacağını sordum. Bu işadamımız semazenleri bir saat fuarında kullanacağını belirterek, ‘Dükkanın önünde dönsünler, dikkat çeker’ dedi. Ben de kendisine işadamı olarak doğru düşündüğünü fakat motifi yanlış seçtiğini söyleyerek, ‘Sen 2 dansöz döndür dükkanın önünde daha fazla dikkat çeker’ dedim ve telefonu kapattım.”


KIYAFETİYLE BARDA OTURUYOR

Sema gösterilerinin ticari bir olgu haline getirildiğini bildiren Şener, turizm amaçlı yapılan gösterilerde de aynı yozlaşmanın devam ettiğini söyledi. Bu mekanlarda gösteri yapanların 50- 100 TL ücretle gösteri yapan bilinçsiz kişiler olduğunu vurgulayan Şener, “Otelde müşteriyi memnun etmek için dönen sözde semazen, programdan sonra o manevi, kültürel değeri olan kıyafeti ile bara oturup bira, votka içiyor. Bu nasıl bir anlayış? Bu kültür böyle mi korunacak?” dedi.


Sema kültürünün korunması için sema gösterilerinin tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini savunan Şener, “Bakanlık tarafından yayınlanan genelgenin bu kültürü koruması imkansız. Eğer sema kültürünün yozlaşması, amacı dışına çıkarılması engellenmek isteniyorsa, semazen gösterileri ortadan kaldırılmalı. Aksi halde bu ruhani motif her geçen gün erozyona uğrar” dedi.


Antalya'nın Kemer İlçesi'nde geçen ay yapılan 6'ncı Kemer Altın Nar Kültür ve Sanat Festivali'nin 15 Haziran'daki ikinci gününde ‘Renklerle Türkiye’ adlı dans gösterisinde önce sahneye erotik dans gösterileriyle Brezilyalı samba ekibi çıkmış, ardından da ilahiler eşliğinde semazen gösterisi gerçekleştirilmiş, aynı geceki bu iki manzara büyük eleştirilere hedef olmuştu.