Ünlü dolandırıcı Selçuk Parsadan, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi
Abone olZamanın Başbakanı Tansu Çiller'i dolandıran Selçuk Parsadan tedavi gördüğü Okmaydanı SSK Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.
Selçuk Parsadan Kimdir?
Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde Aralık 1995 seçimlerinden önce emekli Orgeneral Necdet Öztorun'un adını kullanarak örtülü ödenekten 5.5 milyar lira alan dolandırıcı.
Açıklamalarıyla örtülü ödenek skandalının ortaya çıkmasına yol açtı ve 22 Mayıs 1996'da gizlendiği Edremit'te yakalandı. Davaları sırasında dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan tarafından kendisine olayı kimseye anlatmaması kaydıyla 4 milyon mark teklif edildiğini açıkladı.
Her duruşması olaylarla geçen yargılanması sonucu Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Temmuz 1997'de 6 yıl 3 ay hapis, 13.7 milyar lira para cezasına çarptırıldı. Birlikte yakalandığı Cahit Parsadan ve Mukadder Balkan da aynı cezalara çarptırıldı. Diğer sanık Ali Yiğitoğlu ise beraat etti.
Parsadan ve arkadaşlarına verilen mahkumiyet kararının gerekçesinde Başbakanlık eski Özel Kalem Müdürü Akın İstanbullu'ya mahkeme heyeti ağır suçlamalar yöneltti.
Kararda, İstanbullu'nun ifadelerinde 5.5 milyar liranın Atatürkçü bir olgu için Atatürkçü bir derneğe yardım amacıyla verildiği yolundaki basına yaptığı açıklamayı inkar ettiğine dikkat çekilerek, "Söz konusu paranın Parsadan'ın ifadesinde belirttiği amaçla verildiğini kabul etmek gerekir" denildi.
Yargıtay'a giden karar, burada da onaylanınca, DYP Lideri Tansu Çiller'e "örtülü ödeneği siyasi çıkarları için kullandığı" gerekçesiyle yargılanma yolu açıldı.
Ancak itiraz sonucunda Danıştay 2. Dairesi, örtülü ödeneği kullanma yetkisinin başbakana ait olduğunu ve dolandırılan 5.5 milyar liranın Tansu Çiller'in talimatıyla ödendiği gerekçesiyle dönemin Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Akın İstanbullu'nun yargılanmasına gerek olmadığına ilişkin Başbakanlık Merkez Memurin Muhakemat Komisyonu kararını onayladı.
Ayrıca Başbakanlık'ın Çiller ve Özel Kalem Müdürü İstanbullu hakkında açtığı manevi tazminat davası da Ankara 29. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi.
Öte yandan sanatçı Perihan Savaş'ın adını kullanarak aralarında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dönemin başbakanı DYP Lideri Tansu Çiller'in de aralarında bulunduğu 25 kişiyi dolandırdığı gerekçesiyle İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 3 yıl bir ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Parsadan'ın bu cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Parsadan ve üç arkadaşı yeniden yargı önüne çıktı.
Parsadan, 15 Şubat 1999'da yattığı Afyon Cezaevi'nde bir gardiyanı rehin alan Karagümrük Çetesi sanıklarının Sabancı'nın katili Mustafa Duyar'ı öldürmesi sırasında başından yaralandı.
Örtülü ödenekten 5.5 milyar lira aldığını bir televizyon kanalında açıklayınca tutuklanan ve dolandırıcılığın yanı sıra mahkeme heyetlerine hakaret de olmak üzere bugune kadar 15 yıl ağır hapis ve 8 milyar lira para cezasına çarptırılan Parsadan, 19 Şubat 2001'de Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesi Yasası'ndan yararlanarak Afyon E Tipi Cezaevi'nden tahliye oldu. Parsadan'ın cezaevinden tahliyesi için ödenmesi gereken 8 milyar liralık cezası, ulusal yayın yapan bir televizyon kanalı muhabiri ile eski eşi Zühre Parsadan tarafından ödendi.