Yunanistan’ın ikinci büyük kenti Selanik’te 90 yıl sonra ilk kez bir Osmanlı camisinde kılınan sabah ve bayram namazına katılım olmadı.
Abone olTarihi Yeni Cami’de (Hamidiye-1902) bayram namazı 'imam krizi' gölgesinde kılınırken, İskeçe atanmış müftülüğü tarafından gönderilen imam, müezzin ve bir Türk turist olmak üzere toplam üç kişi saf tuttu.
Selanik’te yaşayan Müslümanlar tarafından kurulan Makedonya-Trakya Müslümanların Eğitim ve Kültür Derneği, Selanik yerine İskeçe’den gönderilen imama tepki amacıyla bayram namazını Yeni Cami yerine mahallelerindeki mescitte kıldı.
YENİ CAMİ’DE HÜZÜNLÜ BAYRAM
Selanik’te Osmanlıların inşa ettiği son cami Hamidiye’de 90 yılın ardından ilk defa kılınan bayram namazına Selanik Müslümanlarından katılan olmadı. Yeni Cami’deki Ramazan Bayramı namazına, İskeçe atanmış müftülüğü tarafından gönderilen imam Fahri Rahim, müezzin Tahir Rahim ve Selanik’e tatil için gelen bir Türk vatandaşı olmak üzere toplam üç kişi katıldı. Bayram namazı öncesi sabah namazı ezanını okuyan imam Rahim, daha sonra müezzin ile birlikte sabah namazını kıldı. Ardından ise bayram namazı kılındı. Tekbirler arasında kısa bir hutbe irad ede imam, daha sonra mihraba geçerek 90 yıl sonra bir Osmanlı camisinde bayram namazı kıldırdı. Namazın ardından ise imam, müezzin, Türkiyeli turist ve Yunanistan’da yerleşik Türk gazetecilerle birlikte bayramlaştı. Tarihi Yeni Cami’nin bayram namazında boş kalması sebebiyle imamın üzüldüğü gözlendi.
İMAM RAHMİ: HAYIRLARA VESİLE OLSUN
Cihan Haber Ajansı’na Gümülcine Medrese-i Hayriye Lisesi’nde öğretmenlik yaptığını belirten imam Fahri Rahmi, “Yeni Cami’de bayram kıldırma görevini yapma fırsatını bulunca hemen buraya geldik. İnşallah hayırlara vesile olsun. Selanikli Müslümanların caminin açık olduğunu bilmedikleri için gelemediklerini düşünüyorum. Cemaat, Yeni Cami’de bayram namazı kılınacağını bilseydi gelirdi.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.
Yeni Cami’de kılınan bayram namazını Yunan medyasından sadece resmi Atina-Makedonya Haber Ajansı foto muhabiri ile Türkiye’den üç farklı medya kuruluşu takip etti.
POLİS GÜVENLİK ÖNLEMİ ALDI
Yunan polisi, aşırı grupların protestolarda bulunabilecekleri ihtimaline karşı dün geceden itibaren Yeni Cami etrafında geniş güvenlik önlemi aldı. Cami önünde çok sayıda Çevik Kuvvet Polisi (MAT) ve sivil polis görev yaptı. Namaz öncesi ve sonrasında herhangi bir protesto gösterisinde bulunulmadı.
BUTARİS: SÖZÜMÜZÜ TUTUK
Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, Yeni Cami'de kılınan bayram namazının ardından yazılı bir açıklama yaptı. Yeni Cami'nin Müslümanlara tahsis edilmesi konusundaki sözlerini yerine getirdiklerini belirten Butaris, namaza az katılım olmasının sebebinin ise Müslümanların yeterince bilgilendirilememesinden kaynaklandığını savundu. Belediye Başkanı Butaris, bundan sonra da Müslümanlara bayramlarda dini vecibelerini yapabilmeleri için kolaylık göstermeye devam edeceklerini vaat etti.
MESCİTTE BAYRAM NAMAZI KILDILAR
Şehir dışından gönderilen imamı kabul etmeyeceklerini daha önce açıklayan Selanik Müslümanları, kendi mescitlerinde görev yapan biri Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü diğer ise atanmış Dimetoka Müftülüğü tarafından gönderilen iki imamlarının Yeni Cami’de görev yapmasını istiyordu. Selanik Müslümanları, bayram namazını 2005 yılında kurulan Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği’ndeki mescitte eda etti.
Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Osman İsmailoğlu, “tarihi Yeni Cami’nin açılmasına itirazları olmadıklarını itirazlarının Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın Selanik dışından gönderdiği imama olduğunu söyledi. İsmailoğlu, “Derneğimizde biri atanmış biri de seçilmiş müftülük tarafından gönderilen iki imam görev yapıyor. Sorun yaşanmıyor. Eğer Yeni Cami’de bu imamlar görev yapsaydı, tüm Selanik cemaati camiyi büyük bir coşku içerisinde doldururduk. Ama şehir dışından imam gönderilmesini kabul etmediğimiz için namazımızı buradaki mescitte kıldık. Ayrıca arefe günü Yeni Cami’nin açılacağını öğlen saatlerinde öğrendik. Daha önceden duyurulmadı.” dedi.
240 İMAM YASASI
Selanik Yeni Cami’de kılınan bayram namazına iştirak etmeyen Müslümanların bu tepkisine, Yunan hükümetinin, geçen ocak ayında kabul ettiği ve Batı Trakya’daki camilerde görev alacak imamların devlet tarafından atanmasını öngören “240 imam yasası”nı uygulamak istemesinin sebep olduğu değerlendirmesi yapılıyor.