BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Sel yolcu minibüsünü yuttu

Sağanak yağmur can aldı. Mardin'den Diyarbakır'a giden Minibüs sele kapıldı.

Abone ol

Güneydoğu'da dün akşam başlayıp gece devam eden sağanak yağış afete neden oldu, 21 kişi yaşamını yitirirken, kayıp ihbarı gelen yerlerde arama kurtarma çalışması başlatıldı. Diyarbakır’dan Mardin'e düğüne gidenlerin minibüsünün sel sularına kapılması sonucu 14 kişi öldü. Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'nde 3, Şırnak’ın Silopi ve Uludere ilçelerinde ise 4 kişi yaşamını yitirdi. Evlerini su basan vatandaşlar botlarla kurtarılarak okullara yerleştirilirken, bölgede kriz masası oluşturuldu. Felaket üzerine İçişleri Bakanı ile Tarım ve Köyişleri Bakanı bölgeye gidiyor.

Güneydoğu anadolu Bölgesi'nde dün akşam başlayan sağanak yağış daha çok Diyarbakır, Batman ve Şırnak’ta etkili oldu. 3 saat boyunca süren yağışlar nedeniyle birçok araç sele kapılarak arazilere sürüklendi.

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada, etkili sağanak yağmur nedeniyle Valilikte ilk andan itibaren 7'nci Kolordu Komutanlığı, 2'nci Hava Taktik Komutanı, Jandarma Komutanı, Emniyet Müdürlüğü ve diğer kurum müdürlükleriyle kriz masası oluşturularak durum değerlendirilmesi yapıldığı belirtildi. Sel nedeniyle helikopter, botlar ve arama kurtarma timleri, belediye ait iş makinaları sevk edilerek Çınar ve Bismil ilçelerinde mahsur kalan 300 vatandaş, evlerinden tahliye edilerek kurtarıldı.

DÜĞÜNE GİDERKEN ÖLDÜLER

Diyarbakır’dan, Mardin’in Savur İlçesi’ne bağlı İçgören Köyü’nde düğüne gidenleri taşıyan ve içinde 17 kişinin bulunduğu bir minibüs, Diyarbakır'ınBismil İlçesi’ne bağlı Meydanlı Köyü yakınlarında sele kapıldı. Sel sularıyla sürüklenen minibüste bulunan 17 kişi hayatını kaybetti. Cesetleri Bismil Devlet Hastanesi morguna kaldırılanlardan Servet Özgeç, M. Sait Adanır, Hasan Aksoy, Hanım Adanır, Hamdullah Aksoy, Şükran Korma, Şeyhmuz Sincar'ın kimliği belirlenirken, diğerlerinin  kimliğinin saptanmasına çalışılıyor.

Diyarbakır'ın Çınar İlçesinde dün akşamki yağışlar can aldı. İlçenin Cumhuriyet Mahallesi’nde su baskınına uğrayan evde anne Muhterem Gül ile çocukları 4 yaşındaki Agit Gül ve 4 aylık kızı Reyhan Gül suda boğuldu. Anne ve çocukların cesetleri evden çıkarıldı.

Çınar İlçesi’ne bağlı Meydan, Yaprakbaşı ve Ekinveren ile Bismil ilçesine bağlı Meydanlık köylerinde şidditli yağış ve selden bazı evler yıkıldı. Yağış sonrası Diyarbakır-Mardin karayolunun Çınar girişi çöktü. Ulaşıma kapanan yolun açılması amacıyla DSİ ve Köy Hizmetleri ekiplerince çalışmalar sürüyor. Su baskınları nedeniyle ilçe merkezinde okullar bugün tatil edildi.

   Sağanak yağış Batman kent merkezinde yaşamı olumsuz etkiledi. Dün akşam saat 20.00’de başlayan ve 23.00’e kadar süren yağış sonrasında kenar mahallelerde 100'ü aşkın ev ve işyerini su basarken, 20 civarında kerpiç ev hasar gördü.
      Batman kent merkezinde İluh Deresi'ne yakın evlerin bir bölümü tahliye edildi. Vali Haluk İmga başkanlığında kriz masası oluşturuldu. Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, kentte altyapı şebekesinin sel sularını taşıyamadığını belirterek, “Zararımız milyarlarca. Şu anda kestirmek mümkün değil. Hasar tespit komisyonun ardından hasar rakamı kesinlik kazanacak'' dedi.
      Beşiri İlçesi'nde de dün akşam etkili olan sağanak yağış sonucu 40’a yakın ev ve işyerini su bastı, sele kapılan 3 küçükbaş hayvan telef oldu.
      Öte yandan Batman-Diyarbakır arasında sefer yapan yolcu treni iki saat süreyle mahsur kaldı.