Sektörel güven endeksleri, şubatta aylık bazda hizmet sektöründe yüzde 0,5 artarken, perakende ticaret sektöründe yüzde 1,6, inşaat sektöründe yüzde 5,8 azaldı
Abone olHizmet sektörü güven endeksi, şubatta aylık bazda yüzde 0,5 artarken, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,6, inşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 5,8 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin mevsim etkilerinden arındırılmış Sektörel Güven Endekslerini yayımladı.
Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi şubatta yüzde 0,5 arttı. Bu yılın ocak ayında 103,9 olan hizmet sektörü güven endeksi 104,3 değerine yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksindeki artış, son üç aylık dönemde iş durumu değerlendirmesindeki yüzde 0,7'lik ve son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep değerlendirmesindeki yüzde 1,1'lik iyileşmeden kaynaklandı.
Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi ocak ayına göre yüzde 0,2 azaldı.
Perakendede güven azaldı
Şubat ayında mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,6 azaldı. Ocak ayında 106,9 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi 105,1 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki azalış, son üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar değerlendirmesindeki yüzde 1,3'lük ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksindeki yüzde 4,8'lik kötüleşmeden kaynaklandı.
Mevcut mal stok seviyesi alt endeksi ise ocak ayına göre yüzde 1,8 arttı.
İnşaat sektörü güven endeksi yüzde 5,8 azaldı
Şubatta inşaat sektörü güven endeksi yüzde 5,8 azaldı. Bu yılın ocak ayında 87,6 olan inşaat sektörü güven endeksi 82,5 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki azalış, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endekslerindeki kötüleşmeden kaynaklandı. Söz konusu endeksler ocak ayına göre sırasıyla yüzde 10,9 ve yüzde 2,1 düştü.
Sektörel Güven Endeksleri 0-200 aralığında değer alabiliyor. Endeksin 100'den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100'den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor. Ocak 2014 tarihinden itibaren Sektörel Güven Endeksleri mevsim etkilerinden arındırılarak da yayımlanmaya başlamıştı.