BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  SAĞLIK

Seks yaparak gençleşin

Dr. Roland Ney, gençleşmek için en iyi egzersizin seks olduğunu açıkladı. İşte Ney'in gençlik formulü.

Abone ol

Dr. Roland Ney, gençleşmek için en iyi egzersizin seks olduğunu söylüyor. Her yaşta seks hayatınızı sürdürmek; hem psikolojik motivasyonu, hem de vücut direncinizi artırır

Refresh Kliniği Konsept Danışmanı ve İsviçre'deki ünlü Clinique La
Praire'nin danışmanı olan Dr. Roland Ney, yenilenme formüllerini
anlattı:

*Günümüz insanının yoğun çalışma temposu, yaşlanmayı hızlandırıyor
mu? Yoğun çalışmak ve yorgunluk insanı yaşlandırmaz. Önemli olan çalıştıktan sonra ne kadar yorgun olduğunuz değil; ne kadar mutlu
olup olmadığınızdır. Mutsuzsanız çabuk yaşlanırsınız. Eğer mutluysanız, yorgunluğun hiçbir önemi yoktur. Mutlu olunduğunda salgılanan 'endorfin' hormonu, insanı gençleştirir ve güzelleştirir. Mutlu olduğunuz bir akşamın sabahında aynaya baktığınızda ne kadar yorgun olursanız olun; her zamankinden daha dinç ve güzel bir yüzünüz olduğunu görürsünüz.

*Egzersiz gerçekten yaşlanmayı durduran formüllerden biri mi yoksa
abartılıyor mu? Egzersiz, anti aging'in ilk maddelerinden biridir. Yaşlanmayı durdurmak için; her gün küçük egzersizler yapmayı alışkanlıklarınız arasına sokun. Haftada iki defa uzun egzersize alışın. Nefes açma egzersizlerini öğrenin ve bunun yanında bir profesyonelle birlikte egzersiz yapmaya çalışın. Ama en önemlisi seksin çok iyi egzersiz olduğunu unutmayın.

*Seks yapmak sizce bir egzersiz mi? Evet, seks çok da iyi bir
egzersizdir. Fiziksel olarak uygunsanız; her yaşta seks hayatınızı sürdürmekle vücut direncinizi artırabilirsiniz. Yaşla birlikte fiziksel kapasiteniz yavaşlasa bile, belirli oranda ve kontrollü olarak seks hayatınızı sürdürülebilirsiniz. Seks yapmak; hem psikolojik motivasyonu hem de fiziksel olarak yaşam aktivitesinin artmasını sağlar.

*Günlük hayatımızda uygulayabileceğimiz küçük egzersizler nelerdir? Spor dendiği zaman insanların aklına bir sürü para verip, bir spor salonuna yazılmak ve orada spor yapmak geliyor. Buna karşılık 100 metre ilerideki bir mağazaya arabayla gidilip, bir kat için asansöre biniliyor. İşte bu durum, günümüz insanının en büyük açmazı... Aslında egzersize buradan başlamak gerekiyor. Yani asansöre binmeyip, merdiveni kullanmayı alışkanlık haline getirmeli. Evinizin biraz ilerisindeki markete araba ile değil yürüyerek gitmek, metroda yürüyen merdivenleri kullanmayıp basamakları çıkmak yapılabilecek en iyi küçük egzersizlerdir. Bu küçük adımlar, vücudunuzda büyük
değişiklikler yapar. Üstelik bu egzersizler, bütçenize de ek bir
maliyet getirmez. Küçük egzersizlerde temel düşünce; 'vücudu işler
halde tutmak'tır. Günlük yaşamınızı bedeninizi kullanarak sürdürmek
ve elden geldiğince teknolojiden uzak durarak, beden hareketliliğini
sağlamak gerekir.

*Yürümek ve benzeri küçük egzersizler, vücudumuzdaki hangi sisteme
iyi geliyor? Yürümek; kalp-damar sisteminin sağlığını korumak için önerilen egzersizdir. Bu egzersizin düzeyi ise; en az haftanın dört günü, en az yarım saat ve en az 6 kilometre/saat hızla yapılan yürüyüşler olarak düşünülebilir.

*Uzun egzersiz demekle neyi kastediyorsunuz? Haftada iki kez yapılacak uzun egzersiz; her biri bir ile bir buçuk saatten yapılacak egzersizler anlamına gelir. Uzun egzersizleri, iki şekilde düşünmek gerekiyor. Birincisi kasların gücünü ve hacmini artırmaya yönelik egzersizler. İkincisi de kasların direncini ve kalp-damar sistemimizin dayanıklılığını artırmaya yönelik egzersizlerdir.

* Uzun egzersizleri kendi başımıza yapabilir miyiz? Böyle bir egzersizi yaparken, yanınızda iyi bir eğiticiniz olmalı. Kendi başınıza egzersiz yaparsanız; saatlerinizi harcayıp yorulursunuz ama bir işe yaramayabilir. Bir profesyonelin size yardım etmesi; egzersizleri boşu boşuna yapmamanızı sağlayacaktır. Kas gücünü ve kalp-damar sisteminin dayanıklılığını artırmaya yönelik egzersizin birbiriyle olan oranını iyi ayarlamak lazım.

*İdeal egzersizin süresi ne kadardır? Yapılan egzersizlerin etkili olması için; direnci ve dayanıklılığı artırmaya yönelik egzersizin en az 30 dakika sürmesi gerekir. Kilo kaybı da bu direnci artırmaya yönelik egzersizlerin bir parçasıdır. Kalori yakışını çoğaltmak için direnci artırmaya yönelik egzersizleri biraz üst sınırlarda yapmak uygundur. Direnci artırmaya yönelik egzersizler, belirli bir zaman diliminde kalp hızı kontrol edilerek yapılmalıdır. Bu yapılırken yaşa göre bir sınır içinde kalınmalıdır. Dirence yönelik egzersiz
ile kuvvete yönelik egzersizi dönüşümlü olarak yapmak mümkündür.

*Yoğun çalışma temposu yüzünden uzun egzersiz yapmaya olanak
bulamayanlara ne önerirsiniz? Örneğin ben; günlük yaşamımda uzun
çalışma saatleri nedeniyle salona gitmeye vakit bulamıyorum. Bu
nedenle gün ortasında bir balon, bir çift bumble ve bir yer minderi
eşliğinde spor hocasıyla ofisimde çalışıyorum. Bir saat boyunca
kardiyovasküler kas egzersizi yapmaya özen gösteriyorum. Bu benim
kendime verdiğim en büyük hediyelerden biri. İdeal olanın bu
olduğunu söylemiyorum ama sporu yaşamıma başka türlü sokmam mümkün
değil. Asıl önemli olan kalp hızımın, o bir saat içinde istediğim
kadar yüksek ve belirli limitler içinde kalmasıdır.

*Spor yapmanın; vücudu fit hale getirmek dışında yararları var mı?
Uzun egzersizin amaçlarından biri yağ ile kas arasındaki oranı kas
lehine artırmaktır. Bu durum, vücudu fit hale getirmenin yanı sıra
pek çok pozitif etki sağlar. Örneğin spor yapmak; karbonhidrat
metabolizmasını çalıştırarak, insülin direncini azaltır. Bu durumda
şeker yakılır ve vücutta çok iyi enerji depolanır. Vücudunuz
endorfin salgılamaya başlar. Endorfin insanoğlunun içsel morfinidir,
ağrılarımızı azaltırken mutluluk hissini artırır.