BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,69
ALTIN 2.955,69
HABER /  GÜNCEL

Seks izni AK Parti'yi uçurur!

AK Parti'nin milletvekili adayından seks izni önerisi...

Abone ol

120 bin mahkum ve yakınını ilgilendiren diğer adı “eş ziyareti“nin TBMM de kanunlaşması için Anayasa, İnsan Hakları Komisyonunda görüşülmesi isteniyor. Ya da Adalet Bakanlığı bir genelgeyle bu işlemi başlatabilir. CHP ve MHP'nin de bu yeniliğe destek vermesi bekleniyor.

Vatan gazetesinin haberine göre Ak Parti Malatya milletvekili adayı gazeteci Dursun Boran, dünyada örnekleri olan mahkumlara seks izninin, sosyal barış, cezaevlerinde huzur için; temel bir insan hakkı olduğunu söylüyor.

'12 Haziran 2011 milletvekili seçimlerinde milletvekili olsaydım, buna dair kanun/ genelge çıkmasını sağlayacaktım' diye konuşan Boran böyle bir yeniliğin mahalli seçimlerden önce yapılması halinde 2013'de yapılacak seçimlerde Ak Parti oylarında en az yüzde 6 yükselme olacağını iddia ediyor ve ekliyor:

"Yüzbinlerce mahkum yakınlarının bunu dolaylı af olarak görüp, Ak Parti’ye oy vererek teşekkür edecek"

TERÖR, UYUŞTURUCU, TECAVÜZ MAHKUMLARI MUAF!

Türkiye’de de gündeme gelen ‘mahkumlara seks izni’, Müslüman ülkeler de dahil pek çok devlet de ‘eş ziyareti’ adıyla yıllardan beri uygulanıyor. Bu izinden uyuşturucu, terör, tecavüz suçluları muaf tutulabiir.

Mahkumların eşleriyle birlikte olmalarını sağlayan ‘ Eş Ziyareti ’, bazı devletlerde bir hak olarak kabul edilirken bazılarında mahkumların rehabitasyonuna yardımcı olan ve kurallara uymasına teşvik bir ödül olarak görülüyor.

Uygulama, ABD’den Kenya’ya, Mısır’dan İsveç’e kadar pek çok devlet de senelerdir var. Kısıtlı süreler için belli kıstasları yerine getiren mahkumların yararlanabildiği uygulama, pratikte çok farklı biçimde yerine getiriliyor. ABD gibi pek çok devletde bu konuda katı sınırlar çizilmişken, Filipinler’de mahkumlar aileleri ile birlikte yaşayabiliyor. Uygulamayı olumlu ve gerekli gören pek çok kişi var ancak muhaliflerinin sayısı da az değil.

ÖZEL DAİRELER VAR

‘Eş Ziyareti' ( Conjugal Visit ) olarak adlandırılan işlem ile bu izni kullanmaya hak kazanmış mahkumlar, hapishane içinde özel olarak ayrılmış odalarda ya da bölmelerde eşleriyle birlikte olabiliyor. Bazı devletlerde bu iznin kullanılması için hapishane yakınında kurulan apartman daireleri yapılmış. Bu konuda en ilginç örneklerden biri Filipinler’deki uygulama… Burada mahkum hapishanede ailesi ile birlikte kalabiliyor.

Eş ziyaretine benzer bir uygulama da ‘Uzun Aile Ziyaretleri' (Extended Family Visits) adıyla yapılıyor. Bu uzun ziyaretlerde mahkum, genellikle apartman dairleri ya da müstakil konutlar olarak hazırlanmış yerlerde izin verilen süre içinde eşinin yanı sıra diğer çocukları ve diğer aile fertleri ile de vakit geçirebiliyor. Ziyaretçiler, ziyaret sırasında mahkuma günlük bazı eşyalarını getirebiliyor. Bazı ülkelerde mahkum, ‘Uzun Aile Ziyaretleri’ni kendi evinde de geçirebiliyor.

BAZI DEVLETLERDE RESMİ EŞ ZORUNLU DEĞİL

Devletlere göre farklılıklar gösterse de eş ziyareti her devlet de belli kurallara göre uygulanıyor. Genellikle ağır cezası olan ya da altı ay gibi belirli bir süre içinde hapishanede şiddet ya da suç olaylarına karışanlar bu izinden yararlanamıyor. Hemen tüm uygulamalarda eş ziyareti yalnızca resmi eş ile birlikte olmayı kapsıyor. Bazı memleket lerde ise bu şart değil, mahkum kız arkadaşı ile de birlikte olabiliyor. Bu konuda bazı devletler eşcinsel mahkumları da uygulama kapsamına alıyor.

PREZERVATİF BİLE VERİYORLAR

Genellikle ziyaretler hapishane içinde ayrılan özel bölümlerde gerçekleşiyor ancak bazı devletlerde hapishane içinde ya da dışında bu maksatla yapılan apartman daireleri bulunuyor. Ziyaret öncesinde çiftlere havlu, çarşaf, kondom ve sabun veriliyor. Ziyaretlerin uzunluğu her devletde farklı.

ÖDÜL MÜ HAK MI?

Eş ziyareti uygulaması uzun bir dönem öncesine dayanıyor. Bilinen ilk uygulamalardan biri 1918 yılında ABD’nin Mississippi Eyalet’inde yürürlüğe konuldu. Ancak bu dönemdeki uygulamanın gayesi mahkumun rehabilite ya da teşvik edilmesi değildi. Bu dönemde mahkumlar kol gücü olarak da kullanıldıklarından, verimlerinin arttırılması için bu yöntem uygulanmaya başlandı.

Daha sonraki dönemlerde eş ziyaretleri mahkumların rehabilitasyonunu sağlamak, onların topluma yabancılaşmasını engellemek ve hapishane kurallarına uymalarını teşvik etmek hedefiyle uygulandı. Bu tür izinler dünyanın bir çok yerinde, mahkumlara ödül olarak verilen ayrıcalıklar olarak algılanıyor ancak İsveç, Danimarka ve İspanya gibi bazı Avrupa devlet leri tüm bu olumlu etkilerinin ötesinde eş ziyaretlerini mahkumun doğal bir hak kabul ediyor.

TECAVÜZ VE AIDS

Eş ziyareti uygulamasının bir başka gerekçesi de hapishanelerde yaşanan tecavüz ve diğer cinsel suçların önlenebilmesi. Bununla ilgili ABD’de yayınlanan bazı raporlar, uygulamanın yapıldığı hapishanelerde mahkumlar arasında işlenen cinsel suçlarda azalma olduğunu gösteriyor.

Eş ziyaretleri AIDS ile mücadele ye cinsel hastalıkların önlenmesine de yardımcı olur.

KURALLARA DAHA ÇOK UYARLAR

Pek çok devletde yaygın olarak uygulansa ve bazı yerlerde hak olarak görülse de eş ziyaretleri tartışmalı bir konu. Uygulama taraftarı olanlardan bazıları bunun bir insan hakkı olduğunu, mahkuma verilen ceza onun eşi ile olan en mahrem ve duygusal ilişkisine indirilmemeli .

Hapishanede kapalı tutulmanın mahkumun cezalandırılmasının yanında rehabilte edilmesi ve topluma tekrar kazandırılmasını da amaçladığını vurgulayanlar, eş ziyareti ve uzun aile ziyaretlerinin bu hedef için olumlu olduğunu savunuyor.

İşleme karşı çıkanlar , bu tür tatbikatların, temelde hedeflen cezayı sulandıracağı ve caydırıcılığını azaltacağını gerekçe göstererek eş ziyaretlerini eleştiriyor. Uygulama ile hapishanelerde yaşanan şiddet ve tecavüz olaylarındaki azalmayı gösteren raporların, yapılan uygulama ile yaşanan iyileşmeler arasında doğrudan bir ilişki anlamına gelmediğini ayrıca buna ters raporların da olduğunu söyleniyor.

Seks iznine yöneltilen başka eleştiri de, hapishanelerde yaşanan tecavüzlerin temel sebebinin cinsel istekler değil, cinsel şiddetin mahkumlar arasında bir güç gösterisi ve iktidar kurma yöntemi olduğu ya da diğer mahkumları aşağılama biçimi olduğu yönünde.

DÜNYADAN ÖRNEKLER:

Eş ziyareti ve uzun aile ziyareti uygulamalarının yapıldığı bazı devletler şunlar:

ABD: California, Connecticut, Mississippi, New Mexico, New York ve Washington eyaletlerindeki orta ve daha düşük güvenlik seviyesindeki hapishanelerinde eş ziyareti uygulaması yapılıyor. Bu haktan yararlanabilecek mahkumların, son altı ay içinde hapishanede hiçbir şiddet ya da suç olayına karışmaması gerekiyor. İyi hal gibi bazı kıstaslara da önem veriliyor. Mahkum kadar ziyaretçinin de uyması gereken kurallar var.

Öncelikle ziyaretçinin mahkumun resmi eşi olması gerekiyor. Bunun dışında ziyaret sırasında tahrik edici ya da dekolte kıyafetler giyemiyor. Ayrıca ziyaret öncesi ve sonrasında mahkum ve ziyaretçi sıkı şekilde aranıyor. Bu arada HIV taşıyıcısı kişiler bu haktan yararlanamıyor. Eşcinseller için uygulama da şu anda tartışılan bir konu. Bu 6 eyalette, yalnızca eyalet hapishanelerinde eş ziyareti söz konusuyken federal hapishanelerin hiç birinde bu uygulamaya yer verilmiyor.

İngiltere ve İskoçya: Bu iki devlet de eş ziyareti uygulaması yok ancak uzun süreli aile ziyaretleri uygulanıyor.

İsveç: Bir hak olarak uygulanan eş ziyareti uzun yıllardan beri var. Ziyaret süresi 9 saat.

Danimarka: Uzun yıllar eş ziyareti uygulamasının olduğu bu devletde son inşa edilen Jutland Eyalet Hapishanesi’nde, bu maksatla özel apartman daireleri hazırlandı. 8 yıldan fazla hapse mahkum olmuş tutuklular 47 saatlik ziyaret haklarını buralarda kullanabiliyor.

İspanya: Eş ziyaretlerinin hak olarak görüldüğü İspanya’da mahkumlar, her ay düzenli olarak eşleri tarafından ziyaret edilebiliyor. Ayrıca mahkumlar aile fertleri ve arkadaşlarını da hapishaneye çağırabiliyor.

Fransa: Genellikle eş ziyaretleri, hapishane dışındaki apartman dairelerinde yapılıyor.

Rusya: 2001’deki kanuni düzenlemeden beri, iyi hal gösteren mahkumlara yakınlarını görebilmeleri için 18 gün izin veriliyor.

Kanada: Uzun süredir eş ziyaretine izin veriliyor.

Küba: Uzun yılardır devam eden uygulamaya göre mahkumların yılda 4 kez eş ziyareti hakkı var.

İsrail: İsrail’de eş ziyareti uygulaması uzun yıllardır gündemde. Ancak özellikle 2006 yılında, eski İsrail Cumhurbaşkanı Isak Rabin’e suikast düzenlemekten hüküm giyen Yigal Amir’in bu haktan yararlanması, ülkede kimlerin eş ziyareti izninden yararlanabileceği tartışmalarını alevlendirdi.

Brezilya: Eş ziyaretleri genellikle haftada bir gün yapılıyor. Ziyaret için resmi nikah şart değil.

Meksika: 2003’deki yasal düzenlemeler sonrasında, hapishanedeki özel hücrelerde eş ziyaretleri gerçekleştiriliyor.

Filipinler: Hapishane içinde yer alan apartman daireleri ya da müstkail ev biçimli alanlarda mahkumlar aileleri ile birlikte yaşayabiliyor. Televizyon seyretmeye de izin veriliyor.

Kenya: Kenya’daki uygulamaların gerekçesi, bu ülkede sık görülen AIDS’in önüne geçilmesi. Yetkililer bunda başarılı olduklarını belirtiyor.

Mısır ve Suudi Arabistan: Eş ziyaretinin uygulandığı Müslüman ülkelerden en bilinen iki ülke Mısır ve Suudi Arabistan.