BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,38
ALTIN 2.919,18
HABER /  GÜNCEL

Seks bağımlılığı bunu tetikliyor

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile Uzman Dr. Serdar Nurmedov (Nuhoğlu) bağımlılığın kitabını yazdı ve...

Abone ol

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile Uzman Dr. Serdar Nurmedov (Nuhoğlu) bağımlılığın kitabını yazdı.

Kitapta, insanlar neden bağımlı olur, bağımlılık nasıl gelişir gibi sorular tarihsel süreciyle ele alınıyor. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Uzman Dr. Serdar Nurmedov (Nuhoğlu)'un yazdığı "Bağımlılık" adlı kitap her yönüyle bağımlılığı gözler önüne seriyor. TİMAŞ Yayınları'ndan çıkan kitapta bağımlılık konusunda bilinmeyenlere adeta ışık tutuyor. Tarhan, Nurmedov (Nuhoğlu)'un katkısıyla sadece alkol ve madde bağımlılığı değil, gerçek veya sanal her türden bağımlılığın gelişim seyri ve tedavi aşamasını detaylı olarak ele alıyor.

Prof Tarhan, bağımlılığını sigara, alkol veya uyuşturucu maddelerle sınırlı olmadığını, kumar, alışveriş, aşk, spor, seks ve teknolojinin de bağımlılık yaptığını söyledi. Bu alışkanlıkların insan beynini esir alabildiğine değinen Tarhan, "Hatta yaygınlaşan bağımlılık, alkol veya madde kullanımının çok ötesine geçti. Artık beyinde ödül ceza sistemini bozan her alışkanlığın bağımlılık yapma potansiyeli oluştu" dedi.

BAĞIMLILIKTAN DEPRESYONA

Tarhan, alkol ve kumar bağımlılığında olduğu gibi cinsel bağımlılıkta da beyin kimyasının bozulduğunu ifade ederek şöyle devam etti: "Kişi sanki içerisinde ikinci bir kişi varmış gibi eylemlerde bulunur. Tehlikeli ve zararlı cinsel davranışlarını engelleyemez. Artık onsuz yapamamaya başlar. Aklı sürekli cinsellikle ilgili espri, fıkra mesajlardadır. 'Daha fazla zevk alabilirim' diyerek cinsel boşalma eşiğini iyice aşağılara çeker ve beynin cinsel doyumu yöneten alanlarının kimyası bozulur."

Cinsel doyum beklentisi çok yüksek insanlar bekledikleri doyumu alamadıklarında kendilerini depresif hissettiklerini dile getiren Tarhan, kişi cinselliğe yaşam sebebi gibi büyük bir anlam yüklemişse cinsel etkinlikteki kısmi azalma veya beklentiyi karşılayamama depresyonu derinleştirir" açıklamasında bulundu.

Cinsel istismar ne zaman başlıyor?

Cinsel bağımlılığın çocuklukta cinsel istismar ile ilişkili olabileceğini söyleyen Tarhan bu konuda yapılan araştırmaları örnek gösterdi. Bir araştırmada cinsel bağımlılık geliştirmiş bir grup kadın ve erkek ile bağımlılık geliştirmemiş karşılaştırma grubuna çocukken cinsel istismara uğrayıp uğramadıkları sorulmuş. Seks bağımlısı olan 160 erkeğin yüzde 39'u, yine seks bağımlısı olan 24 kadının yüzde 63'ü cinsel yönden istismar edildiğini bildirdi. Yine benzeri bir araştırmada cinsel bağımlılık tedavisi gören 290 kişinin yüzde 78'i çocukluk çağında cinsel istismar yaşadığını bildirdi. Tarhan, kadınlara oranla erkeklerde cinsel bağımlılık yaygınlığının daha yüksek olduğunu öne sürdü.

Temel ihtiyaçları aşan toplama, biriktirme, istifleme bağımlılığına da değinen Tarhan, sözlerine şöyle devam etti. "Bu alışkanlıklar yaşanılan ortamı öylesine işlevsiz kılmaktadır ki kişilerin evlerinin dışında yemek yemeyi tercih etmek zorunda kalırlar. Nesne biriktirmek giderlerde artışa yol açarken, kişiler daha yaratıcı etkinliklerden uzak kalırlar. Örneğin istifleme bağımlılığı, düzensiz ve dürtüsel nesne toplayıcılığından öte bir şeydir. Pek çok bozuklukla ilişkilendirilebilir. Bunlar arasında en fazla organik mental bozukluklar, psikotik bozukluklar, obsesif-kompülsif kişilik bozuklukları yer alır. Kişi burada başka bir psikiyatrik tanı almıyorsa, toplama bağımlısı olarak ele alınıp tedavi edilebilir."

Bağımlılığı 'tedavisi olan bir beyin hastalığı' olarak nitelendiren Prof. Tarhan, diğer kronik hastalıklar gibi tanı ve tedavinin hastalıkta önemli yer tuttuğunu söyledi. Tarhan, bu bağımlılık türlerinin kimi zaman tıpkı madde bağımlıları gibi merkezlerde tedavi olması gerektiğini vurguladı. "Bunun yanı sıra psikoterapi ve gerektiğinde ilaç tedavisi de uygulanmalı" dedi.