BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

SEKA'nın yerine park yapılacak

Her yıl trilyonlarca zarar ettiği gerekçesiyle kapatılan SEKA İzmit Kağıt Fabrikası'nın arazisi park oluyor. Fabrika arazisine İngiltere'deki Hyde Park'ın benzeri yapılac

Abone ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 600 dönüm arazi için Bilkent Üniversitesi'nden bir heyete SEKA Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi hazırlattı.

Sivil toplum kuruluşlarının da onayını alan projeyi Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, geçtiğimiz çarşamba günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sundu.

İki saatlik görüşme sonrasında Başbakan Erdoğan da projeye onay verdi. SEKA işletmesine temmuz ayı ortasında Erdoğan'ın da katılacağı bir törenle ilk kazma vurulacak.

Restoranlar, su sporları merkezi, marina, toplantı, sergi ve konferans salonlarının yer alacağı projede Türkiye'nin ilk kağıt fabrikası da unutulmadı. Parkın içine SEKA müzesi yapılacak.

Proje, sanayi kenti İzmit'in havasını değiştirecek. Ancak maliyeti borç içindeki belediye için büyük sorun teşkil ediyor.

Belediye'nin hala 4.8 katrilyon borcu, 6 bin civarında personeli var. 2 yılda 250 trilyon borç ödediğini söyleyen Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, personel sayısını yarıya indirmenin planlarını yapıyor.

Proje iki yılda bitirilecek

İki yılda bitirilmesi planlanan proje için Belediye, hükümetten paranın yanısıra araziyi ikiye bölen demiryolu için de destek bekliyor. Belediye, denize ulaşımı zorlaştıran demiryolunun tünel yapılarak yeraltına indirilmesini istiyor.

Temmuz ortasında proje için İzmit'e gidecek olan Başbakan Erdoğan'ın yapacağı açıklamalar hem projenin akıbetini hem de belediyenin kaynak arayışlarının yönünü belirleyecek.

SEKA düğümü 10 martta çözülmüştü

SEKA İzmit işletmesinin kapatılması kararını protesto eden işçilerin 51 günlük eylemi 10 martta sona ermişti. İşçilerin çoğunluğu, hükümetin sunduğu 'işletmenin arazisi, tesisleri, makinaları, işletme hakkı ve çalışanlarıyla birlikte Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi' önerisini kabul etmişti.

İşletmenin arazisi, tesisleri, makineleri, işletme hakkı ve çalışanları 10 marttan itibaren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi

İşçiler, belediyeye yeni bir iş akdiyle geçecek

Asgari ücretten aşağı ücret almayacaklar

İşçilere kıdem ve ihbar tazminatları ödendi

HYDE PARK

Londra'nın en ünlü parkı olan Hyde Park her gün 05.00'ten gece yarısına kadar açık.
İngilizler her pazar sabahı merdiven ve sandalyelerini alarak Serbest Kürsü'nün (Speaker's Corner) bir tarafında yer kapmaya çalışıyor.

Konuşmacılar arasında bütün dünyanın bir federasyon çatısı altında birleşmesi gibi idealist fikirlerden bahsedenlerin yanında, din propagandası ya da insanları eğlendirmek için cinsel espriler yapanlara da rastlanıyor.
Serbest Kürsü'deki dinleyicilerin büyük bir kısmı bu özgür ortamı merak eden turistlerden oluşuyor.

Haber: Hüseyin Yılmaz
Kaynak: