BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Sehven yükleme davasında beraat

Ergenekon davasında 16 buçuk yıl hapis cezasına çarptırılan Teğmen Mehmet Ali Çelebi’nin cep telefonuna “sehven yükleme” yapıldığı iddiaları...

Abone ol

Ergenekon davasında 16 buçuk yıl hapis cezasına çarptırılan Teğmen Mehmet Ali Çelebi’nin cep telefonuna “sehven yükleme” yapıldığı iddialarına ilişkin yargılanan polis memuru Hanefi Öpaydın, "görevi kötüye kullanma" suçundan yargılandığı davada beraat etti.
İstanbul 18. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık Öpaydın katılmazken, müşteki Ergenekon davasından tutuklu bulunan Mehmet Ali Çelebi hazır bulundu. Duruşmada CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ve CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse de izleyici olarak yer aldı.
Duruşmada söz alan müşteki Mehmet Ali Çelebi, “Kamuoyunda bilinen çeşitli davalarda Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik yürütülen dijital komploların açığa çıkacağı bir duruşmadayız. Suç sabittir. Sanığın cezalandırılmasını istiyorum” dedi.
Çelebi’nin avukatı Serkan Günel ise, yargılamanın genişletilmesi talebinin mahkemece reddedildiğini, bu nedenle de maddi gerçeğin ortaya çıkmasının engellendiğini belirtti. Avukat Günel, “Biz sanığın mahkumiyeti halinde dahi maddi gerçeğin ortaya çıkmayacağı kanaatindeyiz. Zira burada yargılanan sanık bu olayı tek başına gerçekleştirecek güçte değildir. Bu iş ekip işidir” diye konuştu.
Sanık Öpaydın’ın avukatı Ali Çelik ise müvekkillinin beraatını talep etti. Sanık ve müştekinin sözlerinin ardından hakim kararını açıkladı. Hakim, sanığın üzerine atılı ‘görevi kötüye kullanma’ suçunun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraat kararı verdi.

“BERAAT KARARI SUÇUN İŞLENMEDİĞİ ANLAMINA GELMEZ”
Mahkemenin kararının ardından adliye önünde açıklama yapan CHP’li vekiller ile Çelebi’nin babası Muharrem Çelebi karara tepki gösterdi. Adliye önünde açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Mahkemenin beraat kararı vermiş olması bu suçun işlenmediği anlamına gelmez” dedi. “Bilinen ve meçhul olmayan bir sonuçla karşılaştık” diyen Tezcan şunları söyledi:
“Nedir bu sonuç. Sanığın beraatıyla sonuçlandı. Yani dijital delilerin yüklemesi sahte delil üretmeyle ilgili bir dava beraatla sonuçlandı. Mahkemenin beraat kararını vermiş olması bu suçun işlenmediği anlamına gelmiyor. Mahkemece bu kararın verilmiş olması bir çetenin olmadığı anlamına gelmiyor. Bugün bu davada bir çetenin üzeri nasıl örtülürün örneğini hep beraber izledik. Dijital delil yükleyen bir dijital terör örgütü emniyet içerisinde yapılanmış bir çetenin nasıl aklandığını ibretle izledik. Türk adaleti bütün bu sürece baktığımızda ruhunu şeytana satmıştır.”
Soruşturma aşamasında 6 savcının değiştiğine dikkat çeken baba Muharrem Çelebi ise, “Sehven davası değil aslında bu davanın ismi kasten. Kasten davası. Bu dava sürecinde bildiğiniz gibi 6 tane savcı değişikliği yapıldı. Acaba neden? Bu dosya neden 6 savcı değiştirdi? Neden? Çünkü en hafif cezayı hangi savcı düzenleme aşamasına kadar gelmesi istendi burada” şeklinde konuştu.
Karara tepki gösteren Avukat Celal Ülgen ise, “Bu dava öncesinde de dijital delil üreten bir çete vardı, şimdi de var. Polis teşkilatı içindeki bu çeteyi deşifre edemiyorsa ona yazıklar olsun” dedi.

2 YIL HAPSİ İSTENMİŞTİ
Mehmet Ali Çelebi’nin gözaltına alındığı zaman telefonuna ’sehven’ yükleme yapıldığı iddiaları üzerine avukatı 26 Ocak 2011’de Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. İki seneden fazla süren soruşturma sonunda Savcı Seyfettin Atıcı tarafından hazırlanan iddianamede, başka suçtan gözaltına alınan Mahmut Oğuz Kazancı’ya ait sim kartındaki 139 adet telefon numarasının Çelebi’nin telefon hafızasındaki sehven kopyalama ve fiziki ortamdaki dökmelerinin içerisine 20.09.2008 tarihinde eklendiği belirtildi. İddianamede bu eklemeyle Mehmet Ali Çelebi’nin mağduriyetine sebebiyet verdiği kaydedildi. İddianamede şüpheli polis memuru Hanefi Öpaydın’ın görevi ihmal suçunu işlediği kaydedildi. Öpaydın, 2 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılması istenmişti.
(İHA)