Elazığ'da şehit düşen Zülküf Aksoy'un Diyarbakır Ergani'deki köyünde Kürtçe ağıtlar yükseliyor.
Abone olElazığ'ın Karakoçan ilçesi Yoğunağaç köyü kırsalında güvenlik güçleri ile teröristler arasında çıkan çatışmada şehit düşen Jandarma Er Süleyman Akan'ın Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki evinde hüzün yaşanıyor.
Çukurca ilçesi Uzundere beldesi nüfusuna kayıtlı Jandarma Er Süleyman Akan'ın (24) şehit olduğu haberi, Yüksekova ilçesine 10 kilometre uzaklıktaki Doğanlı köyünde yaşayan ailesine sabah saatlerinde askeri yetkililer tarafından verildi.
Oğlunun şehit düştüğünü öğrenen anne Esmer Akan, askerlere sarılarak, ''Yetimimi öldürdüler'' diye Kürtçe ağıt yaktı.
BABASI 13 YIL ÖNCE HUSUMET NEDENİYLE ÖLDÜRÜLDÜ
Anne Akan, çobanlık yapan eşinin 13 yıl önce bir köylüyle aralarındaki husumet nedeniyle öldürüldüğünü ve o tarihten itibaren 3 çocuğunun bakımını üstlendiğini belirterek, ailenin en büyüğü olan oğlunun da yıllarca babasının mesleğini devam ettirdiğini söyledi.
SEFALET İÇİNDE 3 YETİM BÜYÜTTÜM
Oğlunun da babası gibi bir hiç uğruna öldürüldüğünü Kürtçe olarak anlatan acılı anne, ''Dünyadan haberim yokken oğlum öldürüldü. Ciğerim yanıyor. Civanım anan sana kurban olsun. Benim kimsem kalmadı bu dünyada. Yoksulluk, sefalet içinde 3 yetim büyüttüm. Şimdi torunum da yetim kaldı. Ne yapacağım'' diyerek sinir krizleri geçirdi.
AİLESİNİN YANINDA ANNESİ İLE İKİ KARDEŞİNE BAKIYORDU
Eşi Süleyman Akan'ın şehit olduğunu haber aldıktan sonra gözyaşlarına hakim olamayan ve yakınları tarafından teskin edilen Gurbet Akan da eşi ile 3 yıl önce evlendiğini ve 2 yaşında Özge isminde bir kız çocuklarının bulunduğunu vurgulayarak, 11 yaşında babası öldürülen eşinin ailenin en büyük çocuğu olduğunu ve annesi ile 2 kardeşine baktığını ifade etti.
KÖRPECİK ÇİÇEKLERE KIYMAYIN
Gurbet Akan, 2 yaşındaki kızı Özge'ye sarılarak, ''Bu kanın durmasını istiyorum. Eşim askerde öldürüldü. Devlet neden eşime sahip çıkmadı. Şimdi 2 yaşındaki kızım da yetim kaldı. Bu gencecik, körpecik çiçeklere kıymayın. Ocağımız söndü başka ocaklar sönmesin'' dedi.
TERÖR NEDENİYLE ÇUKURCA'DAN GÖÇ ETMİŞLER
Şehit Akan ve ailesinin, Çukurca ilçesi Uzundere beldesinden 1995 yılında terör nedeniyle Yüksekova ilçesine göç ettikleri, 1997 yılında ise devlet tarafından oluşturulan Doğanlı köyündeki konutlara yerleştirildiği bildirildi.
Şehit er Akan'ın cenazesinin, ilçede düzenlenecek törenin ardından Kamışlı köyü mezarlığında toprağa verileceği öğrenildi.
ERGANİ'DE DE KÜRTÇE AĞITLAR YÜKSELDİ
[PAGE]Elazığ'ın Karakoçan İlçesi Yoğunağaç Köyü'nde PKK'lı teröristlerin kurduğu pusuda şehit olan 2 askerden biri olan Zülküf Aksoy'un memleketi Diyarbakır'ın Ergani İlçesi Ziyaret Köyü'nde Kürtçe ağıtlar yükseliyor. Anne Aksoy, ''Ciğerime ateş düşürdüler, canilerin elleri kırılsın'' dedi.
PKK KÜRTLERİ TEMSİL ETMİYOR
Teröre en büyük cevap Diyarbakırlı şehit Zülfikar Aksoy'un köyündeki kadınlardan geldi. Terör örgütüne tepki gösteren kadınlar, "PKK Kürtleri Temsil Etmiyor" dedi. En büyük oğlunu teröre kurban veren 8 çocuk babası Salih Aksoy ile anne Medine Aksoy'u yakınları güçlükle sakinleştirmeye çalıştı.
OCAĞIM SÖNDÜ GÖZLERİM AKTI
Şehit annesi Medine Aksoy, gözyaşları içinde "Evim yıkıldı ocağım, söndü gözlerim aktı. Havar Havar (imdat, imdat) Zülküfüm öldü, toprağa düştü. O zalimler dağ başında Zülküf'ümü öldürdü, annesi ona kurban olsun. Zalimlerin kurşunu bana gelseydi. Zülküf'ümün bayrağını asmışlar evime, kimse yok Zülküf'ümün düğününü yapsın" diye feryat etti. " diYe kürtçe ağıtlar yaktı.
TERHİSİNE 2.5 AY VARDI
Süleyman Akan ile birlikte terhinisen 2.5 ay kala şehit olan 21yaşındaki Zülküf Aksoy'un Diyarbakır'ın Ergani İlçesi Ziyaret Köyü'ndeki baba ocağına ateş düştü. Ergani'ye 17 kilometre mesafede buluna ve geçici köy koruculuğunun yaygın olduğu 110 hane 950 nüfuslu köyde şehit Aksoy için Kürtçe ağıtlar yükseliyor. Köylüler şehitlerinin cenazesini beklemek için köy meydanında toplanıp gözyaşı döktü.
Şehit Zülküf Aksoy'un dedesi 90 yaşındaki Ömer Aksoy, "Bu onun kaderinde vardı. Buda oldu. Kaderi böyle yazılmıştı yapılacak bir şey yok" dedi.