Vatani görevini yaptığı Mardin’de kazan dairesinde patlama meydana gelmesi nedeniyle hayatını kaybeden 20 yaşındaki Yaşar İnce’nin ailesi, e...
Abone olVatani görevini yaptığı Mardin’de kazan dairesinde patlama meydana gelmesi nedeniyle hayatını kaybeden 20 yaşındaki Yaşar İnce’nin ailesi, ellerinden alınan şehitlik hakkını geri almak için mücadele veriyor.
23 Ağustos 1993 yılında Mardin 70’inci Mekanize Tugayı Destek Kıtaları Komutanlığında vatani görevini yaparken kazan dairesinde patlama meydana gelmesi sonucu hayatını kaybeden 21 yaşındaki Yaşar İnce’nin Konya’da ikamet eden ailesi ’şehitlik’ mücadelesi veriyor. 3 çocuk annesi Fatma ile baba Ferit İnce, olay tarihinde oğullarının şehit olduğunun söylendiğini, ancak bir süre sonra şehit olarak kabul edilmediğini öğrenmelerinin ardından hukuk mücadelesi verdiklerini söyledi. Oğullarının ilk zamanlarda şehit olarak kabul edildiğini anlatan aile, diğer çocuklarının da askere alınmadığını ifade etti.
"ŞEHİT ANNESİ OLARAK ÖLMEK İSTİYORUM"
20 yıl önce oğullarını vatana feda ettiklerini belirten anne Fatma İnce, “Bize ’oğlunuz şehit’ dediler ama hiçbir şehitlik hakkından yararlanamadık. Sadece 1976 doğumlu olan oğlumu askere almadılar. Başka da hiçbir hakkından yararlanamadık. Şehit annesi olarak Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum, ben de şehit annesi olarak ölmek istiyorum. Ben 5 kuruş para almıyorum, mağdur durumdayız artık sesimizi duysunlar. 20 senedir mücadele ediyoruz ve 20 senedir sesimizi duymadılar. Buna rağmen mücadelemizi halen daha devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.
"5 YIL SONRA ’ŞEHİT DEĞİL’ DEDİLER"
Yıllardır acılarını içlerine gömdüklerini ifade eden baba Ferit İnce, “Benim oğlum 1993’de askerlik yaptığı yerde şehit oldu. Şehit olduğuna dair Yüzbaşı Bilal Özdemir’in imzası var. Daha sonra Kıdemli Binbaşı Yavuz Doğutepe’nin imzasının olduğu evrakta, tazminatınız başladı, eksik evrak olmasın dendi. Önce şehit dediler, tören düzenlediler. Aradan 5 yıl geçtikten sonra oğlunuz normal öldü, şehit değil dediler”dedi.
HUKUK MÜCADELESİ İÇİN BANKAYA BORÇLANDI
Kendisinin oğlunun şehit sayılması için 20 yıldır hukuk mücadelesi verdiğini anlatan baba İnce, ”Mücadele için de bankadan 12 bin lira kredi çektim. Bu rakam faizlerle 24 bin liraya kadar ulaştı. Ben bekçilikten emekli oldum. Aldığım emekli maaşımdan her ay 600 lira kesiliyor. Bunlara rağmen ben sonuna kadar mücadele edeceğim. Şuana kadar şehitlikle ilgili hiçbir hak almadım. En son 2013 yılında Diyarbakır Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na dilekçe yazdım. Orada bir başkan, iki hakim ve bir katip kendi aralarında duruşmasız karar vermiş. Tekrardan idareden karar verilmesine karar vermişler. Bende birkaç gün önce Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a evrakları gönderdim. Sonuç ne gelecek bilmiyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Oğlunun fotoğraflarını öpen anne ve baba, gözyaşlarını tutamadı. Oğlundan geriye bir Türk bayrağı ve birkaç fotoğraf kaldığını belirten İnce çifti, şehitlik hakkının biran önce kendilerine tekrardan verilmesini istiyor.
(İHA)