Şehit ailelerinin merakla beklediği yasa Meclis'ten geçti. Bakan Fatma Şahin düzenlemeyi anlattı.
Abone olAile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin yapılan düzenlemeyle terör olaylarından mağdur olan vatandaşların mağduriyetinin giderilmesine yönelik, ''onların maaşa bağlanacağı önemli bir çalışma yapıldı'' dedi.
Bakan Şahin, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nca bir otelde düzenlenen ''Gençlik Daireleri ve Türk Aileleri Çalıştayı''na gelişinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, ''Dün Meclis'ten geçen şehit yakınları, gaziler ve terör mağdurlarına ilişkin düzenlemeyi'' sorması üzerine Şahin, sivil toplum kuruluşları ve ilgili bakanlıklarla yapılan görüşmelerin ardından tüm ilgililerin de katılımıyla temel bir yasa hazırladıklarını belirtti.
İSTİHDAM HAKKI İKİYE ÇIKTI
Söz konusu düzenleme öncesi şehit yakınları ve gazilerin bir istihdam hakkı olduğunu hatırlatan Şahin, bu hakkın genellikle kardeşler tarafından kullanıldığını bildirdi. Bu nedenle şehitlerin çocuğunun, eşinin bu haktan mahrum kalabildiğine dikkat çeken Şahin, ''Bu çıkardığımız paketle ikinci iş hakkını verdik. Hatta eğer eş yoksa, çocuk yoksa, annenin, babanın da bunu kullanabileceği çok geniş bir düzenleme yapıldı'' diye konuştu.
Şehit er ve erbaşların ailelerinden istenilen muhtaçlık belgesine ilişkin de düzenlemelerin yapıldığını dile getiren Bakan Şahin, ''Muhtaçlık belgesini alamayan şehit aileleri anlaşmalı boşanmalara gitmek zorunda kalıyordu. Bunların hepsi kaldırıldı ve mali olarak ciddi düzenlemeler yapıldı. Alt limit belirlendi. Net asgari ücretin altında olmayacak şekilde düzenleme yapıldı'' dedi.
Özellikle büyükşehirlerde terör mağduru olan ve terörle mücadeleden zarar gören vatandaşların olduğunu da dile getiren Şahin, bunun Güngören ve Bağcılar'da yaşanan terörist saldırılarda görüldüğünü söyledi.
Düzenlemeyle bu konudaki mağduriyetin giderilmesine yönelik önemli çalışmaların yapıldığını belirten Şahin, ''Onların maaşa bağlanacağı önemli bir çalışma yapıldı'' diye konuştu.
BÜTÜN PARTİLER YASAYA DESTEK VERDİ
Bakan Şahin, düzenlemeyle gazilerin yaşadığı bazı sorunların da ortadan kaldırıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Kendisine bakamayacak şekilde sağlık sorunu olan gazilerimize de evde bakım ücreti dediğimiz iki asgari ücret bağlandı. Onların ulaştırmayla ilgili sorunları vardı, toplu konutla ilgili sorunları vardı. Bunların hepsi düzenlendi ve düzeltildi. Tabii ki şehitlerimiz bizim canımız, ciğerimiz. Sosyal devlet olarak geriye kalanın mağduriyetini azaltmak, geriye kalana devletin şefkat elini göstermek ve yaşamlarını kolaylaştırmak boynumuzun borcudur. Sevindirici olan bir şey, parlamentodan oy birliğiyle geçti. Bütün partiler oy birliği içinde bu yasaya destek verdi. Bu şu manada da çok önemli; artık terörle mücadelede sona yaklaştığımızı, bir takım takıntılardan ülkemizin kurtulduğunu ve burada mücadelede iç siyasetimizin tek vücut olabildiğimizi gösteren bizim açımızdan önemli bir çalışmadır. Bu iç siyasette de barışa çok daha yakın olduğumuzu gösteren önemli bir düzenleme oldu.''
Bir gazetecinin, ''Yasa görüşülürken MHP grubundan bazı milletvekillerinin Uludere'de hayatını kaybedenlere maaş bağlanmasına yönelik itirazlarının olduğunu'' hatırlatarak değerlendirmesini sorması üzerine Şahin, bütün terör mağdurlarına yönelik düzenleme yaptıklarını söyledi.
''Eğer adaletli olacaksanız yerine, yurduna göre düzenleme yapamazsınız. Adalet herkese lazım, herkes için lazım'' diyen Şahin, terör mağduru olan herkesi kapsayacak bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Bakan Şahin, ''Burada da geri adım atmadık. Yaptığımız işin doğruluğuna inanıyorduk yine bu şekilde oy birliğiyle çıkarılmasını da başardık'' diye konuştu.