ORC Araştırma'dan 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri öncesi yayınladığı en son ankette seçmenin 'Ermeni Meselesi'ne bakışı analiz edildi.
Abone olORC Araştırma, 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'ne 39 gün kala kamuoyunda tartışmalara neden olan 1915 olaylarını masaya yatırdı.
"1915 olaylarının 100. yılında toplumun 'Ermeni' meselesine bakışı" anketi 17-20 Nisan tarihleri arasında 38 ilde 1420 vatandaş ve akademisyenin katılımıyla yapıldı.
Tarih Eğitimcisi ve Değerler Eğitimi Uzmanı Doç. Dr. Kadir Ulusoy'un koordinatörlüğünde yapılan anketin sonuçları şöyle:
TÜRKİYE NEDEN HEDEF OLDU?
Ankete katılan vatandaş ve akademisyenlere "Size göre batının Ermeni meselesine ilgi göstermesini e taraf olmasını nedeni nedir?" sorusu yöneltildi. Ankete katılan vatandaşların yüzde 18.5 "Kaos ve kargaşa oluşturmak" yanıtını verirken, katılımcı akademisyenleri yüzde 52.8'i "Türkiye'yi zor durumda bırakmak-Türk düşmanlığı" yanıtını verdi.
TÜRKLERİN ERMENİSTAN'A BAKIŞI NE?
Ankette katılımcılara "Ermenistan'la ilgili genel kaanatleri" de soruldu. Vatandaşların hiç biri Ermenistan için "Dost ülke" tanımını kullanmazken, Ermenistan için "Dost ülke" tanımını kullanan akademisyenlerin oranı ise sadece yüzde 2.1'de kaldı. Katılımcıların büyük bir kısmı ise Ermenistan'ı "Komşu ülke" olarak tanımlamayı tercih etti.
ULUSLARARASI HUKUKA GÜVEN YOK
Ankette 1915 Olayları'nın uluslararası hukuka taşınmasına ilişkin görüşlere ise destek çıkmadı. Hem akademisyen hem de vatanşdaşların büyük bir çoğunluğu uluslararası hukukun Ermeni meselesiyle ilgili tarafsız karar vereceğine inanmıyor.
TÜRKİYE AB İLE MÜZAKERELERİ ASKIYA ALSIN!
Avrupa Parlementosu'nun 1915 olaylarına ilişkin kararının sorulduğu vatandaşların yüzde 62.8'i Türkiye'nin tepki olarak 'AB ile müzakereleri askıya almasını' istedi. AB ile müzakerelerin tamamen kesilmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 28.9 oldu. Akademisyenler ise farklı görüş bildirdi. Ankete katılan akademisyenlerin yüze 39'u AB ile müzakerelere devam edilmeli derken, müzakereler askıya alınsın diyenlerin oranı yüzde 29.3 oldu.