Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından Cumhurbaşkanı seçim sürecinde uygulanacak siyasi reklama ilişkin usul ve esasları belirlendi. <br/>YSK,...
Abone olYüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından Cumhurbaşkanı seçim sürecinde uygulanacak siyasi reklama ilişkin usul ve esasları belirlendi.
YSK, Medya hizmet sağlayıcılarının, Cumhurbaşkanı kesin aday listelerinin Resmî Gazete’de yayım tarihi olan 11 Temmuz 2014 tarihinden oy verme gününden önceki yirmidört saate kadar (9 Ağustos 2014, saat 24.00) olan sürede siyasi reklam yayınlayabileceklerini, ilk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde ise Cumhurbaşkanı
seçimi geçici sonuçlarının ilân tarihi olan 11 Ağustos 2014 tarihinden oy verme gününden önceki yirmidört saate kadar (23 Ağustos 2014, Saat 24.00) olan sürede siyasi reklam yayınlayabileceklerini açıkladı.
YSK kararına göre, adayların ve siyasi partilerin siyasi reklamlarında Türkçe kullanabilecek. Adayların ve siyasi partilerin verecekleri siyasi reklamlarda Türk Bayrağı ve dini ibarelerin kullanılamayacak.
Medya hizmet sağlayıcılarının, bu görevi yerine getirirken demokratik toplum düzeni gereklerine uygun bir seçim yapılabilmesi için, adaylara ve siyasi partilere siyasi reklam tahsisi yaparken tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun hizmet sunmaları gerekmekte.
Siyasi reklam yayınlarının 6112 sayılı Kanun’un 8. ve Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkelere ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5, 6 ve 7. maddelerinde yer alan yayın hizmeti ilkelerine uygun olacak. Aynı reklam kuşağında, birden çok adayın ve siyasi partinin siyasi reklam yayınlanmasını istemesi halinde; istekliler arasında kur’a çekilerek o reklam kuşağında yayınlanacak siyasi reklamların tespit edilmesi, yayın dışında kalan/kalanlara ise istekleri halinde bir sonraki reklam kuşağında yayınlanması için öncelik verilecek.
Medya hizmet sağlayıcılarının, yayınlayacakları siyasi reklamların 6112 sayılı Kanun’un 10. maddesi hükmünde yer alan esaslara tabi olduğuna ve reklamlardan ayrı olarak siyasi reklam kuşağı düzenleyemeyecek.
Bir medya hizmet sağlayıcısında yayınlanacak siyasi reklamların ücretinin adaylara ve siyasi partilere göre değişkenlik gösteremeyecek.
11 Temmuz 2014 tarihinden yayın yasaklarının başlayacağı oy verme gününden önceki son yirmidört saate kadar (9 Ağustos 2014, saat 24.00) olan sürede, ilk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçlarının ilân tarihi olan 11 Ağustos 2014 tarihinden oy verme gününden önceki yirmidört saate kadar (23
Ağustos 2014, Saat 24.00) olan sürede, medya hizmet sağlayıcıları tarafından yayınlanacak siyasi reklamların Yüksek Seçim Kurulunun kararları doğrultusunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından izlenerek, denetlenecek ve değerlendirilecek.
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile ulusal düzeyde yayın yapan bütün özel radyo ve televizyon kanalları ayrım gözetilmeden izlenerek siyasi reklam yayın ilkelerine aykırılığının tespiti halinde düzenlenecek raporların, seçim dönemi içinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca değerlendirilip, her haftanın pazartesi ve perşembe günü saat 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına sunulacak.
Yerel düzeyde yayın yapan radyo ve televizyon kanallarının siyasi reklam yayın ilkelerine aykırılığının tespiti halinde ise, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından düzenlenecek olan raporların, 298 sayılı Kanun’un 149/A maddesi çerçevesinde yayın kuruluşunun merkezinin bulunduğu yer ilçe seçim kurulu başkanlığına bekletilmeden gönderilecek.
(İHA)