BIST 9.916
DOLAR 35,22
EURO 36,67
ALTIN 2.962,90
HABER /  GÜNCEL

Seçimin mağlubu CHP değil, Fethullah Gülen!

Türkiye'nin beklediği seçim sonuçları nihayet buldu. Peki seçimin kazananı ve kaybedeni kim?

Abone ol

Vatan gazetesi yazarı Hüseyin Yayman seçim sonuçlarını değerlendirdi. Sonuçların Erdoğan'ın başarısı, muhalefetin ve özellikle Gülen cemaatinin de başarısızlığı olduğunun altını çizdi.

Erdoğan'ın yeniden bir zafer kazandığını söyleyen Hüseyin Yayman, ülke sitasi tarihinde yeni bir sayfanın açıldığını iddia etti.

Hüseyin Yayman yazısının sonunda 10 maddelik seçim başlıkları da sundu okuyucularına...


ERDOĞAN BİR ZAFER DAHA KAZANDI

Saatler gece yarısını gösterirken sonuçlar kabaca belli oldu. Ancak rekabetin bazı illerde son ana kadar devam edeceği anlaşılıyordu. Ortada net bir durum var. Erdoğan 3 genel, 3 yerel ve 2 referandum olmak üzere yeni zafer daha kazandı. Artık ülke siyasetinde yeni bir sayfa açılıyor.

SON SEÇİM SONUÇLARI 2014 - İL İL SONUÇLAR

DÜNYA TARİHİNDE GÖRÜLMEMİŞ BİR DURUM 

Görülmemiş sertlikte bir kampanyadan sonra Erdoğan’ın başarısı üzerinde yeniden düşünmek lazım. Kampanya döneminde dile getirilen iddialar bir yana on iki yıllık bir iktidardan sonra girilen üçüncü yerel seçimde AK Parti yeniden kazandı. Dünya ve ülke tarihinde görülmemiş bir durumla karşı karşıyayız.

KASETLER ÜZERİNDEN TASFİYE HAMLESİ BAŞARISIZ OLDU

Seçimin referanduma dönüşmesi Başbakan Erdoğan için büyük avantaj sağladı. Kaderini Erdoğan’la özdeşleştiren kitleler bir kez daha onun yanında durdu. Açıkça söylemek gerekirse, bu sonuçta Erdoğan’ın başarısı kadar muhalefetin başarısızlığının payı var. 17 Aralık sürecinde yaşananlar tepkiye yol açtı. Bu kadar tartışmadan sonra Erdoğan’ın tartışmasız bir başarı kazanmasının üzerine tekrar tekrar düşünmek gerekiyor. Böylesine yoğun iddiaların toplumun yarısında karşılık bulamadığı anlaşılıyor. Erdoğan’ı kasetler üzerinden tasfiye hamlesi başarısız oldu. Kırsal oylarının büyükşehre dâhil edilmesi AK Parti’ye avantaj sağlamış gözüküyor.

SEÇİMİN MAĞLUBU FETHULLAH GÜLEN

Kampanya sürecinde muhalefetten daha yoğun bir muhalefet yürüten Gülen hareketi seçimin kaybedeni oldu. Bir din adamının parti lideri gibi muhalefete soyunması manidar bir durumdu. Seçim sonuçları Gülen grubunun da özgül ağırlığını gösterdi.

Keşke böyle olmasaydı. Acaba durup bir an için, neden böyle oldu diye düşünürler mi? Seçim gecesi yapılan tartışmalara bakıldığında bu olmayacak. Görünen o ki Gülen hareketi böyle bir özeleştiri yapmayacak.

CHP’nin cemaat ve sağ açılımının ise beklenilen başarıyı getirmediği görülürken parti içi tartışmaların yeniden başlayacağı anlaşılıyor. CHP bu seçimlerin en çok tartışılan partisi olacak.

MHP ve BDP KAZANDI

Kesinleşmeyen rakamlara bakıldığında BDP Doğu ve Güneydoğuda büyük bir başarı elde etti. Ülkenin batısında yapılan tartışmalardan uzak durarak kendi gündemini takip etti. Oyunu ve belediye sayısını artırarak genel seçimlerde ülke barajını aşacağının sinyalini verdi.

MHP ise söylendiği gibi Doğu Akdeniz’de ve ülke genelinde ciddi bir oy artışı sağladı. MHP de BDP gibi Erdoğan ile CHP ve Gülen arasındaki savaşın dışında kalarak topluma üçüncü bir yol gösterdi.

SEÇİMİN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLARI

1. Erdoğan tartışmasız yeni bir zafer kazandı.

2. CHP’nin cemaat ve sağ açılımı beklenen zaferi getirmedi.

3. Gülen-Erdoğan savaşının dışında kalan BDP ve MHP avantaj sağladı.

4. Seçimin referanduma dönüşmesi Erdoğan’a büyük başarı getirdi.

5. Gece yarısı rakamlarına bakıldığında kalelerde değişim olmadı.

6. Mustafa Sarıgül, Şişli, İstanbul ve CHP liderliğini kaybederek en çok kaybeden oldu.

7. BDP çözüm sürecinde masada elinin daha güçlü olacağını gösterdi.

8. Erdoğan liderliğini bir kez daha pekiştirdi ve büyük bir kişisel başarı elde etti.

9. Sonuçlarla beraber Gülen hareketinin özgül ağırlığın şehir efsanesi olduğu ortaya çıktı.

10. Seçimler yeni bir irade çıkardı ve Yeni Türkiye için ilk adım atılmış oldu.