BIST 9.671
DOLAR 34,01
EURO 37,89
ALTIN 2.826,81
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Seçime bu vaatler damgasını vuracak!

CHP'li Hurşit Güneş aile sigortası önerisine tepki gösteren Ali Babacan'a yüklendi, iddialı konuştu.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Kürtlerle ilgili söylediği iddia edilen sözleri nedeniyle zor günler geçiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş'in gündeminde aile sigortası var.

Güneş'e göre bu seçim CHP'nin "Her yıl 800 bin kişiye iş ve ihtiyacı olana en az 600 TL maaş" içeren önerisiyle geçecek.

Ekonomi profesörü olan Güneş'in CHP'nin bu önerisini eleştiren Ekonomiden Sorumlu Ali Babacan'a da bir sorusu var. Babacan'ın ekonomiyle ilgili akademisyenlerle 2002 yılından bu yana yaptığı davetlere katılan isimlerden biri olduğunu anlatan Güneş, "Madem bizim bu işlerden anlamadığımızı düşünüyordu neden bizi bu yemeklere çağırıp 4-5 saat soruyordu" diye tepki gösterdi.

Katıldığı bir program sırasında "Kürtler kucağımıza oturacak" sözlerini söylediği iddiası üzerine parti içinde zor günler geçiren Güneş açtığı ceza ve tazminat davalarının sonuçlanmasını bekliyor. Kesinlikle bu sözleri söylemediğini ifade eden Güneş kırgınılğını ise, "Kürtler konusunda en sıcak ve rahat mesajları veren kişilerden biriyimdir. Partide önce Sezgin'i ziyaret edenlerin ikinci adresi olurken böyle kesinlikle doğru olmayan bir tartışmanın parçası olmak üzücü" sözleriyle anlatıyor.

BABACAN'A ELEŞTİRİ

Güneş sözleri üzerine açıklama yapan 8 AKP'li milletvekilini de cezaya çarptıracağından emin görünüyor. Bu konuda dava sonucunu bekleyecek olan Güneş'le aile sigortası üzerine ekonomi bakanlarının değerlendirmeleri üzerine konuştuk. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın eleştirilerine yanıt veren Güneş şunları söyledi:

"Başbakan Yardımcısı Babacan yemekler düzenlerdi. Madem bizim bu işlerden anlamadığımızı düşünüyordu, neden bizi bu yemeklere çağırıp 4-5 saat soruyordu. Ben 2002 yılından beri Ali Babacan'ın davetlilerinden biri oldum. Mademki bu işlerin hesabı kitabını bilmediğimizi düşünüyordu neden bizi çağırıyordu. Birinci bu. İkincisi ben ekonomi profesörüyüm ve bu partinin genel başkan yardımcılarından biriyim. Partinin yapacağı sosyal politikanın ekonomik hesabını beğnemesem itiraz ederdim. Dolayısıyla bu hesap doğru."

AK PARTİ'NİN EKONOMİ ÇELİŞKİSİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu proje üzerinde genel başktan olmadan önce de çalıştığını anlatan Güneş AK Parti kurmaylarının eleştirilerine ise şöyle yorumladı: "Siz bunu finanse edemezsiniz diyorlar. Galiba öyle büyük bir yoksulluk yarattıklarını görüyorlarki buna para yetmiyeceğini düşünüyorlar. Biz de AKP'nin çok yoksulluk yarattığı kanısındayız ama buna bütçeden yeterli kaynak ayıracağımızı düşünüyoruz. Bir de Türkiye ekonomisinin ne denli büyüdüğünden, herşeyi yapacak güce eriştiğinden bahsediyorlar. Ama Aile Sigortası gündeme gelince "Buna kaynak bulunmaz" diyerek Türkiye'nin ekonomisi bu kadar güçlü değil demeye getiriyorlar. Bu şu demek. Bütçe dengeleri o kadar sıkıntıda ki, sosyal politika adına bir projenin bütçe dengelerini çok sarsacağını düşünüyorlar. Demek ki temeller sağlam değil. Biz ise aynı kanıda değiliz. Bu sosyal yardımları derleyip toplayarak ve nakdi hale getirerek daha etkin bir sosyal yardım yapmayı planlıyoruz."

HER YIL 800 BİN KİŞİYE İŞ

Güneş'e göre bütün batı Avrupa ülkelerinde uygulanan bu yardım sistemine karşı çıkmak büyük hata ve AB'ye girme amacına uygun düşmüyor. CHP'nin tartışmalara neden olan bu projesi noktasında çok iddialı olduklarını anlatan Güneş, "Bu seçim işsizlik yoksullukla mücadele konusunda CHP'nin her yıl 800 bin kişi işe girecek ve ihtiyacı olana en az 600 lira vereceğiz vaadi ile geçen bir seçim kampanyası olacak" dedi.