BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Seçimden kat kaçırma

İnşaat çalışmaları öyle yoğun ki, semt sakinleri, işçilerin gürültüsünden geceleri uyuyamaz oldu

Abone ol

Türkiye'de her seçim döneminde ortaya çıkan imar vurdumduymazlığı, bu kez İstanbul'un en lüks semtlerinden olan Florya, Yeşilköy ve Yeşilyurt'ta yaşanıyor. İstanbul'un bu kalburüstü semtlerinde, her bir dairesinin değeri yüzbinlerce dolarla ifade edilen lüks apartmanlar mantar gibi çoğalmaya başladı. Öyle ki, 'seçim rantı' fay hattı tehlikesini bile gölgede bıraktı.

Kaçak katlar çıkılıyor

Yüze yakın arsada inşaat temelleri atıldı ve apartmanlara da kaçak katlar çıkılmaya başlandı. Florya'nın hemen her sokağında inşaat faaliyetlerine rastlanırken, deprem riski ve havaalanı nedeniyle iki buçuk kat izni olan inşaatlar, yedi katlı apartmanlar olarak boy gösteriyor. Uçak iniş kalkışları nedeniyle sükuneti bozulan semtte, şimdi de harç kamyonlarının ve dozerlerin sesleri yükseliyor. Kimi inşaatlarda faaliyetler brandalar gerilerek gizli gizli yapılırken çoğunluğu ise hiç kimseyi umursamadan katları çıkmaya devam ediyorlar. Bu semtte geceleri kamyon seslerinden uyumak zorlaşırken, şikayetler de had safhaya ulaştı.

Belediye seyrediyor

Bu semtlerin bağlı bulunduğu Bakırköy Belediyesi ise bu faaliyetleri sadece izlemekle yetiniyor. Belediye, sayısı yüzlerle ifade edilmesine rağmen, imara uygun olmayan sadece 20 inşaatla ilgili zabıt tutmaktan başka bir şey yapmadı. Bakırköy Belediyesi, 'Elimizde yeteri kadar teknik ve yıkım ekibi yok, bize yardım edin' diyerek, topu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne attı.

Komik cezalar

İnşaatlar yükselirken, kesilen cezalar ise komik rakamlarla sınırlı kalıyor. Her bir dairenin değeri 300-400 milyarı bulurken, inşaatın tümüne en fazla 56 milyar lira ceza kesilebiliyor. Yani apartmanda beş daire de bulunsa yirmi daire de bulunsa ceza tek bir inşaata kesildiği için ceza 57 milyarın üzerine çıkamıyor. Dolayısıyla 4 trilyonluk bir apartmanın müteahhiti 56 milyar cezayı güle oynaya ödüyor. Türkiye'de bu tür inşaatların kolaylıkla yıkılmadığını da bildiği için yan gelip keyfine bakıyor.

Bahadırlı göz mü yumdu

İnşaat faaliyetlerinin seçim dönemine rastlaması ise Bakırköy'ün ANAP'lı Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı ve belediye meclisi ile ilgili iddiaları gündeme getirdi. İddialar şöyle: Bahadırlı, AK Parti'ye geçip aday olmak istiyordu, başaramadı. Dolayısıyla da ANAP'tan seçimi kazanamayacağını anladığı için belediye meclisinde yıllardır beklettikleri imar planlarını geçirdiler. Bu yasal bir işlem olarak görünse de, yıllardır belli oranlarda verilen imar izninin çok üstüne çıkıldı. Havalimanına yakınlığını nedeniyle Florya'da 2.5 kat, Yeşilköy ve Yeşilyurt'ta ise 4 kata kadar izin verilirken, yapılan inşaatlar yedi kata bile ulaştı.

Meclis kararı şart

Belediyeler inşaat iznini bölgelerindeki imar planına göre veriyorlar. Bu planlar, ancak belediye meclisi kararıyla değiştirilebiliyor. İnşaat yapacak olan kişinin başvurusu ile belediyeden imar durum belgesi tanzim ediliyor. İnşaat sahibi projesini getiriyor, uygun görüldüğü takdirde proje tasdikiyle ruhsat veriliyor. Bu ruhsatla inşaat çalışmalarına başlanılıyor. Eğer ruhsata aykırı olarak fazla kat çıkılır ya da daha geniş alana inşaat yapılırsa İmar Kanunu'nun 32. maddesine göre zabıt tutuluyor. İnşaat sahibine 30 gün içinde kaçak olan kısımları yıkması için tebligat yapılıyor. Bu karara uyulmazsa belediye encümeninden yıkım kararı çıkarılıyor ve inşaat mühürleniyor.

Kaynak : Akşam