BIST 9.661
DOLAR 33,98
EURO 37,85
ALTIN 2.822,31
HABER /  GÜNCEL

Seçim sonuçlarını böyle öğreneceğiz

Yüksek Seçim Kurulu, milletvekili seçimlerine ilişkin genel esasları yayımladı. İşte uyulması gereken o kurallar...

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu(YSK), 12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimlerinde seçim sonuçlarının belirlenmesinde uygulanacak esas ve ilkeleri bir genelgeyle belirledi.

Resmi Gazete'de yayımlanan, il seçim kurullarına ve siyasi partilerin genel başkanlıklarına gönderilen genelge, ilçe seçim kurullarından gelen sonuç tutanakların birleştirilmesine, seçilenlerin tespit edilmesine ve siyasi partilerin oy yüzdelerinin hesaplanmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Genelgeye göre, tutanaklarda seçmen listesinde yazılı seçmenlerin, oy kullanan seçmenlerin, itiraz edilmeksizin geçerli sayılan oy pusulalarının ve itiraz üzerine geçerli sayılan veya hesaba katılan oy pusulalarının sayısı yer alacak. Ayrıca, tutanaklarda şu bilgilerinde yer almasına karar verildi:

"Geçerli sayılan ve hesaba katılan oy pusulaları ile geçersiz sayılan ve hesaba katılmayan oy pusulalarının toplamı. Birleşik oy pusulalarındaki sıraya göre siyasi partilerin adları, siyasi partilerin her birinin aldığı geçerli oy sayısı, bağımsız adayların her birinin aldığı geçerli oy sayısı."

TUTANAKLARDA YER ALACAK BİLGİLER BELİRLENDİ

İl Seçim Kurulları birleştirme tutanaklarını düzenledikten sonra bir örneklerini YSK'ya sunacaklar. İl Seçim Kurulları ayrıca bu tutanaklarda şu bilgilere yer verecek:

"Seçim yapılan ilin adı, seçim çevresi, sandık kurullarının toplam sayısı, sandık seçmen listesinde yazılı olan seçmenlerin toplam sayısı, oy kullanan seçmenlerin toplam sayısı, itiraz edilmeksizin geçerli sayılan oy pusulalarının toplam sayısı, itiraz üzerine geçerli sayılan veya hesaba katılan oy pusulalarının toplam sayısı, geçerli oy pusulalarının toplam sayısı, geçersiz sayılan veya hesaba katılmayan oy pusulalarının toplamı, siyasi partilerin her birinin aldığı geçerli oy sayısı, bağımsız adayların her birinin adı ve soyadı, aldığı geçerli oy sayısı."

Gümrük kapılarından gelen seçim bilgileri ise yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen sayısı, gümrük kapılarında oy kullanan seçmen sayısı, geçerli oyların sayısı, geçersiz oyların sayısı ve seçime katılan her bir siyasi partiye verilen geçerli oy sayısı, gümrük kapısı oylarının birleştirme tutanağında birleştirilecek.

YSK, SEÇSİS'de il seçim kurullarından gelen toplam geçerli oy sayısına gümrük kapısı ilçe seçim kurullarından gelen toplam geçerli oy sayısını ekleyecek. Böylece, her siyasi partinin Türkiye genelinde aldığı geçerli oy miktarı bulanacak. Oy toplamına göre, siyasi partilerin Türkiye genelindeki oy yüzdesini hesaplayacak olan YSK, yüzde 10 barajını aşan siyasi partileri tespit edecek.

Türkiye genelinde geçerli oyların yüzde 10'unu geçmeyen partilerin milletvekili çıkaramayacaklarının belirtildiği genelgede, "Genel barajı aşamayan siyasi partinin listesinde yer almış bağımsız aday da seçim çevresinde aldığı oy miktarı ne olursa olsun seçilmiş sayılmaz" denildi.

Genelgeye göre, siyasi partinin, il seçim kurullarından gelen toplam geçerli oy sayısı ile gümrük kapılarından aldığı oy toplamı Türkiye genelinde aldığı geçerli oy toplamını ifade edecek.

Aynı siyasi partinin, her seçim çevresinde aldığı geçerli toplam oyu esas alınarak, il seçim kurullarından gelen toplam aldığı geçerli oya oranı ile gümrük kapısında aldığı toplam oy arasında doğru orantılı bir denklem kurulacak. Bu çerçevede, gümrük kapısından o seçim çevresine yansıyacak oy miktarı tespit edilecek, o seçim çevresindeki geçerli oyuna ilave edilecek. Elde edilen toplam rakamlar ise siyasi partinin o seçim çevresinde aldığı geçerli oy toplamını ifade edecek.

Genelgeye göre, milletvekili seçilenler belli olur olmaz, isimleri ve mensup oldukları siyasi parti, il seçim kurullarınca YSK'na bildirilecek. Milletvekili seçilenlere il seçim kurulu tarafından milletvekili seçildiklerine dair tutanak verilecek.