Cumhurbaşkanlığı seçimine 2 gün kala ekonomik göstergelerdeki olumsuzluklar hükümetin ekonomi kurmaylarını endişelendiriyor.
Abone olCumhurbaşkanlığı seçimine 2 gün kala gelen ekonomik göstergeler Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yavaşladığını gösteriyor.
Bugün sabah saatlerinde açıklanan sanayi rakamlarının beklentilerin altında kalması sonrası gözler Türkiye'nin kredi notunu açıklayacak olan Moodys'e çevrildi. Moodys'in kararını Borsa İstanbul kapandıktan 1 saat sonra açıklaması bekleniyor.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz'un Moody's'den gelecek açıklamalara ilişkin olumsuz tavırları ise piyasaları gerdi. Öncü göstergeler, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yavaşladığını gösteriyor. Haziran'da sanayi üretimi yıllık yüzde 1,4 oranında artarken ikinci çeyrekte ortalama üretim artışı yüzde 2,5 ile bir önceki çeyreğe göre azaldı. Yılın ilk çeyreğinde sanayi üretimi yüzde 5,3 artmıştı. Ekonomistler son verinin, büyümenin ikinci çeyrekte yarı yarıya yavaşladığına işaret ettiğini kaydediyor.
"Sanayi üretiminin yüzde 1,4 gibi oldukça zayıf gerçekleşmesi ikinci çeyrekte büyümenin birinci çeyreğe göre daha düşük geleceğini gösteriyor" diyen Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "İlk çeyrekte yüzde 4,3 olan büyümenin ikinci çeyrekte yüzde 2,5-3'e doğru gevşemesini bekliyoruz" öngörüsünde bulundu.
5 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE
Wall Street Journal Türkiye'nin analizine göre, sanayi üretimi gibi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) da Türkiye ekonomisinin . Yılın ilk yarısında gerileyen PMI endeksi Temmuz ayında 48.5 ile son 5 yılın en düşük seviyesine inmişti.
Standard Bank'tan Tim Ash PMI verilerinden sonra sanayi üretimi verileri de ekonominin kırılmasa bile zayıfladığını gösterdiğini belirterek, "Yılsonu yüzde 4 hedefinin iyimser hale geldi denilebilir" diye konuştu.
Haziran'da mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,1 oranında artış gösterdi
Yine arındırılmış verilerle aylık sektörel gelişmelere bakıldığında madencilik yüzde 5,8, enerji yüzde 1,6 oranında gerilerken, imalat sanayi üretimi yüzde 0,8 artış gösterdi. Çeyreklik bazda bakıldığında madenciliğin yüzde 2,4, imalat sanayinin yüzde 0,2 küçüldüğü, buna karşın enerjinin yüzde 3 büyüdüğü gözlendi.
Hükümet, 2013'te yüzde 4 büyüyen ekonomiyi 2014'de aynı oranda büyütmeyi hedefliyor.
TÜRK LİRASI EN ÇOK ZAYIFLAYAN PARA BİRİMİ OLDU
Lira, Çarşamba günü dolar karşısında yüzde 0,84'lük değer kaybıyla 2.171'e kadar gerileyerek gelişmekte olan piyasaların para birimleri arasında en çok zayıflayan para birimi olmuştu. Dolar/TL kurundaki kayıp bugün de sürüyor. Dolar bugün güne 2.18 TL seviyesinden başladı. Lira, beş günlük Ramazan Bayramı'nın başladığı 25 Temmuz tarihinden bu yana yüzde 4'e yakın değer kaybetti.
MOODY'S'İN KARARI BORSA KAPANDIKTAN SONRA GELECEK
Kararın piyasalar açılmadan ya da borsa kapandıktan bir saat sonra açıklanması bekleniyordu. Sabah saatlerinde açıklamanın gelmediği Moody's için gözler akşam saatlerine çevrildi. Moody's'in kararının akşam saat 18.30'dan sonra açıklanması bekleniyor.
HÜKÜMET UMUTSUZ
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin salı günü Moody’s’ten negatif değerlendirme beklediğini açıklamasının ardından, piyasalarda not indirimi endişesi baş göstermişti.
Zeybekci, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, negatif değerlendirmenin not indirimi anlamına gelmediğine işaret etmesi sonuçları değiştirmedi. Zeybekçi'nin ardından AK Parti Milletvekili Salih Kapusuz’sun 'Not düşürmeye yönelik girişimler var' demesi de beklentilerin eksiye dönmesinde etkili olmuştu. En son açıklamanın geldiği Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Hazine'ye Moody's'ten negatif bir karar geleceğiyle ilgili herhangi bir işaretin gelmediğini söyledi.
GÖRÜNÜMÜ DÜŞÜRMÜŞTÜ
Moody’s, 11 Nisan’da Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirdi. Karara gerekçe olarak, Türkiye’nin dış finansman pozisyonu üzerindeki baskının artmasını ve zayıflayan büyüme beklentilerini gösterdi. Kuruluş ayrıca Türkiye’nin 'baa3' olan kredi notunu teyit etti.
HAZİRAN'DA BANKALARIN NOTU DÜŞTÜ
Moody's 4 Haziran’daysa 11 Türk bankasının kredi notunu düşürdü, yabancı para notunu ise teyit etti. Açıklama olarak, bazı bankaların tek başına ayakta kalma kredi güçleri üzerindeki baskıların ve sistemsel destek seviyesinin yeniden değerlendirilmesinin etkili olduğunu bildirdi.
30 HAZİRAN IRAK UYARISI
Kuruluş, Haziran sonunda ise Irak’ta IŞİD militanları ve ırak ordusu arasında yaşanan çatışmaların Türkiye’nin notu için negatif olduğu uyarısını yaptı. Açıklamada, Irak krizinin Türkiye’nin cari işlemler açığı üzerinde baskı yarattığını, ekonomik büyümeyi baltaladığını ve enflasyonist baskıları artırdığını vurguladı.
YATIRIM YAPILABİLİR SEVİYEDE TUTUYOR
Moody's, 16 Mayıs 2013’te Türkiye’nin kredi notunu kademe yükseltti ve "yatırım yapılabilir" ülkeler kategorisine çıkardı.