Profesöründen seçim kazanmanın pratik yolları
Abone ol- En güçlü rakiplerinizin en zayıf yönleri nelerdir?
- Çalışmalarında başarıları ile dikkatleri çeken başkanlar seçimlerde nasıl yenilgiye uğratılabilir ve başkanlık nasıl kazanılır?
- Seçmen davranışlarını etkileyen en temel faktörler nelerdir?
- Hangi seçim çevresinde ne tür propaganda yöntemleri daha etkili olur?
- Yöreye uygun seçim stratejisi nasıl geliştirilebilir?
- Aday olduğu partinin ülke genelindeki olumlu ya da olumsuz rüzgârının seçim bölgesine etkilerine yönelik strateji nasıl olmalıdır?
- Yerel seçimlerde en parlak vaatler nelerdir?
- Propagandaya en açık ve oyu en kolay kazanılabilecek seçmenler hangileridir?
- Seçim kampanyası sırasında dikkat edilmesi en gereken en temel noktalar nelerdir?
- Adayların dikkat etmesi gereken en önemli noktalar nelerdir?
- Rekor oyla başkan olmak nasıl mümkündür ve rakiplerin karşı kampanyaları nasıl etkisiz hale getirilebilir.
…Ve kitaptan örnek bir olay:
İstanbul’da bir otelde 2004 yerel seçimlerinden önce Türkiye’nin dört bir yanından gelmiş belediye başkan adaylarına seçim kazanma stratejisini anlatıyordum.
Adaylardan biri, Isparta’nın bir ilçesinden geldiğini, 2 dönemdir başkanlık yapan kişinin bir doktor olduğunu, çoğu yaşlı ve emeklilerden oluşan kasaba halkını ücretsiz muayene ettiği için seçimi yeniden kazanmasının kesin olduğunu söyledi. Bana bir öneriniz var mı? dedi.
Kendisine; seçimi kazandığında birlikte çalışacağını ilan edeceğin iki doktoru ekibine alacak ve kampanya boyunca onlardan birini sağına diğerini soluna alarak seçmenleri birlikte dolaşacaksın. O sadece kendisi doktor iken, sen 2 doktorla hizmet vereceğini yansıtacaksın, dedim.
Sonuç sürpriz olmadı. Çift doktorla kampanya yürüten aday eski başkana tam 2 kat fark attı.
Bu ve benzeri örnekleri ve seçim kazanmanın pratik yollarını bu kitapta bulacaksınız.
Prof. Osman Özsoy kimdir?
1987 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden mezun oldu. Bölümünün yanı sıra fakültenin Türkoloji, Sanat Tarihi ve Filoloji gibi diğer bölümlerinden de çok sayıda ders aldı.
1990 yılında Yüksek Lisansını tamamlayan ve çalışmasında Cumhuriyetin ilk yıllarının sosyo-ekonomik yapısını değerlendiren yazar, 1996 yılında İstanbul Üniversitesi gazetecilik bölümünde doktorasını tamamladı.
Bu sırada Osmanlı Devleti''nin son 30 yılına ait basınını tarayarak dönemin fikir ve siyaset hayatını inceledi, ayrıca Osmanlı Arşivleri''nde incelemelerde bulundu.
1982 yılından bu yana basında çok sayıda makalesi yayınlanan yazar, 1994 yılı ortalarından itibaren de farklı kanallarda çok sayıda televizyon programına yapımcı ve sunucu olarak imza attı.
1996-1998 yıllarında ''Radyo Televizyon Haberciliğinde Kamuoyu Oluşturma'', ''Medya ve Siyaset İlişkileri'' konularında Yüksek Lisans / Doktora dersleri veren yazar, 1999 yılında ABD''ye gitti ve Harvard Üniversitesi''nde akademik alanıyla ilgili çalışmalar yürüttü.
Türkiye''nin vizyonu, kurum kimliği, kamuoyu oluşturma teknikleri, propaganda teknikleri, kitle iletişim araçlarının kamuoyu oluşumundaki rolü vb. konularda çok sayıda kitap ve makalesi bulunan yazar, 2000 yılında Halka İlişkiler ve Tanıtım alanında doçent oldu ve hemen ardından da özel bir üniversitenin İletişim Fakültesi''nde göreve başladı.
Halen kamuoyu araştırmaları yürüten şirketlere danışmanlık yapan, siyasi ve stratejik araştırmalar yürüten yazar, gazete ve dergilerde yayınlanan yazılarının yanı sıra, Türkiye''nin sorunları ve çözüm yollarıyla ilgili araştırmalarını ve kitap çalışmalarını da sürdürmektedir.
Ulusal ve uluslar arası birçok toplantıda konuşmacı olarak yer alan yazar, 1999 Milliyet Gazetesi Sosyal Bilimler Ödülü, Turgut Özal Fikirlerini Araştırma Derneği tarafından 1996 Özal Ödülü, INEPO 2000 Basın Ödülü gibi çeşitli ödüllerin de sahibidir.
Sarı Basın Kartı sahibi olan yazar, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi Üyesi, evli ve iki çocuk babasıdır.