BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,38
ALTIN 2.921,52
HABER /  SEÇİM

Seçim beyannamesi genel seçimi nasıl etkiler?

Seçim anketi sonuçlarıyla dikkat çeken ANDY AR'ın Genel Müdürü Faruk Acar, partilerin 'seçim beyannameleri'nin seçim sonuçlarında nasıl etki yaratacağını yorumladı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- 2015 genel seçimleri öncesinde partilerin 'Milletvekili Seçim Beyannameleri' art arda açıklanıyor, son olarak Ankara kulislerinde en çok merak edilen beyannamelerden olan HDP seçim beyannamesi bugün açıklandı. Peki partilerin seçim beyannameleri 2015 genel seçim sonuçlarına nasıl etki eder? 

SEÇİM BEYANNAMELERİ SEÇİM SONUCUNU NE KADAR ETKİLER?

HDP seçim beyannamesinin açıklanmasından hemen önce, CNNTürk'te yayınlanan 'Seçime Doğru' programında yorum yapan, ANDY AR Araştırma Şirketi Genel Müdürü Faruk Acar, seçim beyannamelerinin seçim sonuçlarına nasıl etkie deceğini, seçmen davranışını ne yönde değiştireceğini ve seçim beyannamesinde yer alan noktaların eçmende nasıl bir etki yarattığı üzerien kritik değerlendirmelerde buundu. Acar, özellikle seçim beyannamesi çok konuşulan CHP'yi bu kapsamda değerlendirme altına aldı.

SEÇİM BEYANNAMELERİNİN ORTAK VURGUSU: AZINLIKLAR...

Acar'a göre, seçim beyannamesiyle en çok heyecan yaratan parti CHP oldu. Acar, partilerin genel olarak 'azınıklar' vurgusu yaptığını ifade ederek, azınlıkların çok ön planda olduğunun altını çizdi. Seçim beyannamelerindeki 'azınlık' vurgusunun seçim sonuçlarında yaratacağı etkiye ilişkin ise " seçim CHP için de çok önemli, AK Parti'nin tek başına ve güçlü bir şekilde girmesi açısından da yüzde 1-2 puan çok önemli... Çünkü o yüzde 1-2 puanlık azınlığı HDP'ye kaptırırsa, tüm dengeler değiştirecek. Dolayısıyla azınlıklar bugün daha görülebilir bir hale gelmiş bir vaziyette. Trend, azınlıkların ön plana çıkmasını sağlayan bir trend... Dolayısıyla partilerin seçim beyannamesinde, azınlıkların olduğunu gördük. Dolayısıyla beyannemeler içerisindeki bu yaklaşımların aslına bakarsanız çok şeyi değiştirmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü herkes aynı noktadan hareket ettiği için mevcutlar korunabilir halde bir pozisyonla karşılık buluyor olabilir. " dedi.
 
İşte Acar'ın o değerlendirmeleri: 

"EN ÇOK HEYECAN YARATAN CHP OLDU"

Bugünkü yaşananların oy oranlarına etkisinin, aslında yüzde birkaç puanla ifade edilebilir düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Hem listelerin belirlenmesi, hem kampanyasnın gidişatı ve beyannameler üzerindeki genel parti politikalarının ortaya konulması, sandıkta belki yüzde birkaç puanla ifade edilebilir düzeyde bir karşılığı var. Fakat, bu seçimde nihai olarak 'yüzde birkaç'ın çok önemli olduğunu da gözardı etmemek gerekiyor. Dolayısıyla, AK Parti'nin zaten seçim beyannamelerini açıklaması veya listelerle ilgili tutumunu değerlendirirken şunu söylemiştik; Bu listelerle ilgili kamuoyunda heyecan yaratan veya kendi adından fazlaca söz ettiren en yoğun parti CHP oldu. Kuşkusuz ön seçimin CHP'ye çok büyük katkı sağladığını, en azından teşkilatları nezdinde bir hareketliliğe neden olduğunu gördük. Diğer taraftan HDP'nin de bu anlamda yaklaşımı, bu seçimdeki kilit rolü, önemli bir noktada varlık gösteriyor olması dikkatleri HDP'ye çekti.

"CHP'NİN ÇABASI TAKDİRE ŞAYAN"

AK Parti'nin 2002 yılından günümüze gelen tüm seçimlerinde, her seçim öncesi oluşturduğu bir algı sözkonusuydu. Algı aslında her şeydir, bunu gördük. Neticede AK Parti'nin bu anlamdaki başarısı, kuşkusuz hiçkimsenin eleştirmediği noktada bir başarıyla karşılaştı. Bugün itibariyle görüyoruz ki HDP de bu başarıyı bir şekilde üstlenmiş durumda. CHP'nin bu atılımı ya da bu anlamda son günlerde 'kendinden söz ettirme çabası' dikkate değer ve takdire şayan. CHP'nin ekonomik vaatleri, daha önceki seçimlerde iktidar partisinin karşısında güçlü bir muhalefet 'sadece muhalif olmak'la ilgili bir noktada olmadığından söz ederek ve dem vurarak bir şekilde eleştiriliyordu. 'Somut veriler ortaya koyun, 'Siz bu işi AK Parti'siz nasıl yaparsınız'ı ortaya koyun, proje üzerinden yürüyün' şeklinde eleştiriler alıyorlardı. Nitekim CHP ilk kez bu seçimde ilk kez bir adım atıyor. CHP'ye 'Sen bunu nasıl yapacaksın' şeklindeki yaklaşımı da doğru bulmuyorum. Neticede AK Parti gibi yaklaşık 13 yıldır Türkiye'de iktidar olan bir partinin yıpranışı doğaldır. 

MUHALİFLİK ANLAYIŞI

Sadece 'Erdoğan karşıtlığı' üzerine ya da ideolojik-politik tutum yerine, sırf 'muhalefet pozisyonunu üstlenmek için muhalif bir tutum' yerine ilk kez, örneğin emekli maaşları ile ilgili, dini bayramlarda 2 maaş ikramiye evrileceğine dair bir projeyi ortaya koydular. Farkındaysanız AK Parti 'bunu nasıl yapacaksınız' dediği halde 1 hafta sonra 100 TL gibi bir zam yaptı. Yani CHP'nin bir faydası da oldu. Bu anlamda olumlu muhalefet pozisyonunu da üstleniyor olmaları da bence takdir edilmesi gereken bir durumdur. 

"MUHALEFETİN MUHALEFETİ ELEŞTİRMESİ..."

CHP'nin sıkıntısı buydu; kendini konuşturması; sadece olumsuzluk üzerineydi... Artık insanlar sıkılmış vaziyette; kavgacı üslup, çatışma halinde olan liderler... Türkiye'de gerilim, AK Parti ve başındaki doğal lideri olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakan'lığı döneminde de Türkiye siyasetindeki gerilim politikasını zaten yadsıyamayız, bu bir gerçek. Bu bir realite. Buna uyan bir CHP değil; daha olumlu bir perspektif ortaya koyabilen bir CHP'nin kredibilitesi artacaktır toplumda. CHP bugün emeklilerin menfaatine olan bir çıkış yapmıştır. CHP kendisinden söz ettiyor mu bu seçimde; evet! Karşısında birbirini eleştiren, sıkıntılı bir üslupla eleştiren, -az önce Sırrı Süreyya Önder'i gördük, CHP'yi eleştiriyordu; muhalefetin muhalefeti eleştirmesi... - evet; bu anlaşılabilir bir siyaset tarzıdır, ikincisi tabanların birbirine olan yakınlık derecesidir ve buradaki oy geçişkenliklerinin artmasını sağlayan bir havuzun oluşmasını sağlamak amaçlanmaktadır, ama neticede bu seçimde, şayet iktidar partisine oynayan veya Türkiye'deki dengelerin 13 yılda bozulması adına politika üreten muhalefetin, Ak Parti'de yapılanları eleştiriyor olmaları kendilerine daha fazla fayda sağlar, çünkü buradan bir şey çıkmaz... Yani HDP'nin CHP'yi eleştirmesi, CHP'nin HDP'yi eleştirmesi ya da CHP'nin MHP'yi eleştirmesi karşısında, AK Parti'nin tabanı zaten bellidir, sizin aldığınız oy da bellidir. Yani matematiksel olarak bunu karşılığını seçimlerde görüyoruz. Siz birbirinizi eleştirdiğiniz sürece, bundan bir şey cıkmaz yine iktidar iktidarlığını sürdürür, siz de muhalefet olarak konumunuzu sürdürürsünüz.