TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, seçim barajının kaldırılmasını ve başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi
Abone olTBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, önceki gece Genç Bakış'ta öğrencilerin güncel konulardaki sorulanın cevaplandırdı.
O programdan öne çıkan başlıkları Milliyet yazarı Abbas Güçlü bugünkü köşesine taşıdı. Kuzu'nun yüzde 10 seçim barajına ilişkin sözleri ise programa damga vurdu. Kuzu, "Ben diyorum ki tüm barajları kaldıralım, geçelim başkanlık sistemine" diye konuştu.
FRANSA'DA TÜRK'ÜM DİYEMEDİM!
Paris'te Charlie Hebdo baskınını değerlendiren Kuzu şunları söyledi:
"Terörün hiçbir gerekçesini bulamıyorum. 1980-1981 yılında Papa'ya suikast olmuştu. O dönem ben de Paris'te Sorbonne Üniversitesi'ndeydim. İnsan eziliyor tabii. Yapan başkası ama bakışlar farklı oluyor. İçeri girdim, bakıyorlar, "Nerelisin" dediler. "Türk'üm" diyemedim. "Fransız'ım" dedim. "O zaman niye dil kursuna geldin?" dediler.
Ben de "Bir dağ ülkesinde doğdum. Biraz dilim zayıf olduğu için geldim" dedim. İranlı bir arkadaş vardı, adı Abbas'tı. Çok güzel Türkçe biliyordu.
Şimdi cümle şu: "Burhan nereye gitti?" Cevap: "Papa'yı öldürmeye gitti."
Biz zaten zar zor olayı yatıştırmaya çalışıyoruz. O üzerime geliyor... Avrupa'da korkunç bir İslam karşıtlığı var. Onun haklı temelleri var mı? Ben çok olarak bulamıyorum.
SEÇİM BARAJI
Ben diyorum ki tüm barajları kaldıralım, geçelim başkanlık sistemine. Açalım parlamentoyu, herkes gelsin gücü oranında oraya. Ama hükümet kurma işini buradan ayıralım. Benim sistemimde başkan değil, parlamento güçlü.
Şimdi mesela kanun yapmak yetkisi kimde? Hükümette.
Yüzde 98 parlamentoya gelen kanunlar hükümetten geliyor. Normalde benden gitmesi gerekmez mi? 1 kuruş bütçede oynama şansın yok. Bütçeyi hükümet getirir, bizden de geçer. Harcayan sensin bütçe yapan da sensin. En büyük gücü elinde tutarsan diktatörlük burada mı olur? Yoksa bu iki gücün parlamentoda olduğu başkanlık sisteminde mi olur?
TAYYİP BEY 100 YIL KALACAK HALİ YOK
Tayyip Bey başkanlık sistemini yakından biliyor. Tayyip Bey’in 100 yıl kalacak hali yok. Netice de istikrar dediğin bu. Başkanlık modelinde istenen süreklilik. Getireceğiz de sayımız yetmiyor. Referanduma gideceğiz, 367 de olsa. Kim ne derse desin, yüzde 10 barajı yüksek. Ben diyorum ki başkanlığa geçelim, tamamen barajı kaldıralım. Parlamenter sistem eskidi. Bizim bu durumdan nemalanma gibi bir durumumuz yok.
19 OCAK'DA NE OLUR?
104. maddeyi okuduğumuzda Cumhurbaşkanı gerekli gördüğü takdirde Bakanlar Kurulu’nu toplar ve başkanlık yapar diyor. Parlamenter modelde bu çok sık uygulanacak bir model değil. Cumhurbaşkanı’nın da bunu her hafta yapacak bir durumu yok. Bizim Anayasamız diyor ki; Cumhurbaşkanı yürütmenin başıdır. Eskilerden bir fark oluştu. Cumhurbaşkanını artık halk seçiyor. Parlamenter sistemden bıkmış bu millet. Biz kaçmak istiyoruz. Bunun yerine çok kolay Fransa’daki gibi yarı başkanlık sistemine geçmek lazım. Demirel ile Çiller, kızım dediği halde bile birbirlerine girdiler. Mesut Yılmaz ile Özal aynı partidendi, anlaşamadılar. Mesut Yılmaz ile Demirel anlaştı. İki başlı olan yerde maalesef bu sorun bitmez. Ama Fransa bunu aşmış.