BIST 9.368
DOLAR 34,48
EURO 36,32
ALTIN 2.957,55
HABER /  SEÇİM

Seçim barajı kaldırılırsa hangi parti nasıl etkilenir?

Konda Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır seçim barajının kaldırılması durumunda HDP'nin 35 olan milletvekili sayısını 48'e yükseltebileceğini söyledi.

Abone ol

İNTERNETHABER

Konda Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, yüzde 10 seçim barajının düşürülmesinin siyasi partilerine etkisini değerlendirdi.

Seçim barajının kaldırılmasının Haziran 2015'te yapılacak genel seçim sonuçlarını etkilemeyeceğini söyleyen Ağırdır, değişikliğin yalnızca HDP için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Ağırdır, NTV canlı yayınında Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın seçim barajına ilişkin yaptığı açıklamaların sonuçlarını değerlendirdi.

"Seçim barajının değiştirilmesi Haziran'da yapılacak genel seçim sonuçlarını çok değiştirmez" diyen Ağırdır, bunun nedenini şöyle açıkladı:

"Bir yerel seçim sonra ardından Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaşadık. Ondan önce bir referandum ve bir genel seçim geçirdik. Son 4 seçime bakıldığın ortaya çıkan tablonun bir karakteristiği var. 

Türkiye'de siyaset 4 partiye konsolide olmuş durumda. 4 parti arasında bir kutuplaşma var. Uzlaşmacı değil, kavgacı temelli bir politika yürütüyorlar. 4 partide aynı zamanda toplumda sosyolojik temelleri olan kimliklere dönüştü. Bunlara ek olarak siyasi rekabet de eksik. Özü itibariyle iktidarla muhalefet arasında bir değişim gözükmüyor.ülkelere göre seçim barajı oranları hangi ülkede yüzde kaç seçim barajı var.jpg

HDP'NİN DURUMU                       

Seçim barajının kaldırılmasının en çok HDP'nin durumunu etkileyeceğini söyleyen Ağırdır, şöyle devam etti:

"Kürt siyasetinin kaç milletvekili çıkaracağı önemlidir. Bir önceki seçimde 35 milletvekili çıkaran Kürt siyasetinin baraj kaldırılması durumunda koltuk sayısını 48'e yükseltme ihtimali var. Arada kazanacağı 13 milletvekilini AK Parti'den alacak. CHP ve MHP'nin koltuk sayısında barajın kaldırılması nedeniyle bir değişiklik olmasını beklemiyoruz.

ASIL ETKİ 2019'DA

Ağırdır, seçim barajının kaldırılmasının asıl etkisini 2019 seçimlerinde göstereceğinin de altını çizdi.
Partilerin seçim barajına göre oyları ve milletvekili sayıları.jpgAK PARTİ PAÇAVRAYA DÖNER!

SONAR Araştırma'nın sahibi Hakan Albayrak ise seçim barajının düşürülmesinin en çok AK Parti'yi etkileyeceği görüşünde.

Barajın olmadığı 1977 Genel Seçimleri'ni hatırlatan Hakan Bayrakçı AKP'nin yüzde 44-45'ler üzerinde oy alamaması halinde tek başına iktidar şansı olmadığını söyledi. Cumhuriyet'in haberine göre Bayrakçı, şunları söyledi:

"AK Parti'nin yüzde 44-­45'i geçemezse tek başına iktidar için gerekli 276 milletvekili sayısına ulaşması mümkün değil. Hemen örnek söyleyeyim; 77 seçiminde Ecevit yüzde 42'ye yakın oy aldı. Baraj yoktu ve diğer partiler yüzde 2 yüzde 3 alan partiler vardı. Bir de Adalet Partisi vardı. CHP 10 kişi eksik kaldı ve tek başına iktidar olamadı kuramadı. 77'de hükumet, örneği de bu. Yani Akp 44 ya da 45'i geçmeden tek başına 276'yı geçemez. Eğer bu karar alınırsa birinci kesin sonuç budur.

Davutoğlu ve AKP'nin yüzde 40'ı geçme şansı yok. Ya çok yanılırım da 40 olur. Baraj kalkarsa 40 da olamaz. Baraj kalktığı zaman 5­-6 puanlık emanet olarak verilen Saadet Partisi oyu Saadet'e gider en az 2­-3 puanlık Büyük Birlik Partisi oyu da oraya gider, AKP'ye gelecek oy 30 - 32­ -33, yani barajın kalkması AKP'yi paçavra haline getirir, mahveder, her şekilde."

1977 Genel Seçim Sonuçları.jpg
         1977 Genel Seçim sonuçları 


SEÇİM BARAJI İÇİN KİM NE DİYOR?


Yüzde 10'luk seçim barajının kaldırılmasıyla ilgili AK Parti, 'siyasal istikrarın devamı', MHP ise 'itirazımız yok' diyerek barajı savunuyor. CHP ve HDP ise barajın düşmesinden yana.

AK PARTİ: TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesi’nin daha önce yüzde 10 barajının "Anayasa'ya aykırı değil" yönünde bir kararı olduğunu söyleyen Kuzu mahkemesinin seçim barajıyla ilgili kararının uygulanmayacağını söyledi. Kuzu “Karar uygulanmaz, yok hükmündedir böyle bir karar” ifadelerini kullandı.

"Yüzde 10’luk seçim barajı konusunda AK Parti’nin tavrı ne?" sorusuna ise Burhan Kuzu “Başkanlık modeline geçelim, tüm barajı kaldıralım. Başkanlık modeli olmuyorsa yüzde 10 baraj şart. Diyelim baraj yüzde 5’e çekildi. Türkiye’de koalisyon dönemi başlar, yandı keten helva. Türkiye hangi koalisyon hükümeti döneminde kalkınmış bir bakın” diye konuştu.

KARAR UYGULANAMAZ

CHP: CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise şunları söyledi:

"AYM kendi gündemine hakimdir, gündeme alıp görüşebilir. AYM’nin seçim barajının hak ihlâli yönünde bir karar vermesi ise sıkıntılı bir durum yaratır. AYM seçim barajının düşürülmesi yönünde bir karar verirse bu 2015 seçimlerinde uygulanmaz. Uygulanması için Anayasa'da ve seçim kanununda değişiklik gerekir.” 

İTİRAZIMIZ YOK!

MHP:
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu AYM’nin seçim barajının kaldırılması veya düşürülmesi yönündeki olası bir kararının seçimlere bir yıl kala yapılan düzenlemeler o seçimde uygulanamaz hükmü gereği 2015 seçimlerinde uygulanamayabileceğini belirtti. 

BARAJ KALDIRILSIN YADA DÜŞÜRÜLSÜN! 

HDP: HDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ise şöyle konuştu:

“Anayasa Mahkemesi böyle bir karar verirse iki yol var. Birincisi Meclis’in yapacağı bir şey var, siyasi partiler uzlaşarak seçim kanununu ve Anayasa'yı değiştirir. İkincisi ise Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu karar verecek. Bu kesin bir karardır uygulanmak zorundadır. İptal yönünde bir karar verirse barajsız seçime girilir. Bu nedenle Meclis çözüm bulmalı, AK Parti samimi ise gelsin uzlaşmayla barajı düşürelim."